ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Horvátország

Mai Napi Eurovízió rovatunkban Horvátország képviselőjét ismerhetitek meg. Franka Batelić, 1992. június 7-én született Rijekában – muzikális családban nőtt fel, már 3 éves kora óta énekelt, főleg templomi kórusokban. Középiskolás évei alatt, alig 16 évesen megnyerte az akkor újdonságnak számító Showtime című tehetségkutató műsort, mely a mi Megasztárunkhoz nagyon hasonlított. A győzelem után karrierje szépen ívelt felfelé, a legígéretesebb tinisztárként tartották nyilván, nagy jövőt jósoltak neki a szakmában.

2009-ben debütált a DORA-n, mely akkoriban az egyik legnagyobb (és legjobb) preszelekciós program volt, Pjesma za kraj című dalával a 3. helyet szerezte meg. 2010-ben visszatért, bár a 7. helyezés csalódást keltett. Több otthoni fesztiválsiker azonban jelezte hogy népszerűsége töretlen, meg is nyerte a horvát tévé legnézettebb műsorát, az ottani Szombat Esti Lázt.

Karrierje ezután félbeszakadt és egészen 2013-ig nem is hallatott magáról Franka. Ezalatt egyetemre járt Zágrábban illetve énekesi tudását csiszolta az USA-ban. A döntés részéről tudatos volt, egy teljesen más, sokkal érettebb előadó tért vissza a színpadra. Igaz hogy csak egy-egy dal erejéig – és bár azok nagyon sikeresek voltak (Crna duga, Ljubav je…) mégsem következett folytatás, így bár minden előfeltétele adott volt, mégis meglepetésként hatott a HRT (Horvát Rádió és Televízió) bejelentése, mely szerint belső kiválasztás alapján Franka képviselheti Horvátországot a 2018-as lisszaboni Eurovízión.

Ő maga erről így nyilatozott:

„2 évesen amikor a TV előtt, a távirányítót mikrofonnak használva Toni Cetinski Nek’ ti bude ljubav sva című dalát énekeltem az 1994-es Eurovíziót nézve, már erről álmodtam. Az a kislány pedig soha nem adta fel az álmait, így most lehetőséget kapott arra, hogy meg is valósítsa azt!”

Crazy (Őrült) című dalát az a Branimir Mihaljevic írta, aki 2010-es horvát dalt is jegyzi (Feminnem – Lako je sve), ezenkívül számtalan hazai pop sláger létrehozásában is közreműködött már.

A dal egy más, misztikus világba kalauzolja a hallgatót – nem egy tipikus balkáni ballada, amit már megszokhattunk a volt jugoszláv tagköztársoságoktól.

Franka így vallott a dalról:

„Mind ismerjük ezt a fajta szerelmet. Lecsap ránk mint egy vihar és nem ereszt. Egy különleges, szokatlan és furcsa ötvözete az érzelmeknek mely nem engedi el sem testünket, sem lelkünket. Mind ismerjük azt az érzést is amikor ez a valami nem is tűnik valóságosnak. Ez az, ami a szerelmet olyan kivételessé teszi. Megpróbálhatjuk elmondani de az igazság az hogy a syerelemben nincsenek szabályok, a szerelem maga a csodás misztérium. ”

Horvátoszág eddig 23 alkalommal vett részt önállóan az Euroviziós Dalfesztiválon , 1993-ban debüttált, az előtt Jugoszlávia részeként 1989-ben tulajdonképpen megnyerte a versenyt hiszen a győztes RIVA horvát nemzetiségű volt. Legjobb eredménye önállóan két 4-ik hely 1996-ból és 1999-ből.

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top