ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Írország

Az elmúlt évek sikertelensége ellenére ismét belső kiválasztással nevezte meg képviselőjét Írország, így Nicky Byrne és Brendan Murray után ismét férfi szólóénekes utazhat az Eurovízióra. A szerencse ezúttal a 25 éves Ryan O’Shaughnessy mellé szegődött, aki a „Together” (Együtt) című dalt fogja előadni Lisszabonban. Ryan 1992. szeptember 27-én született Skerriesben, egy zenész család legkisebb gyermekeként. Karrierje 8 éves korában, a Fair City nevű tévésorozatnak köszönhetően kezdődött, amiben 9 évig játszotta Mark Halpin szerepét. 17 évesen otthagyta a színészkedést és áttért a zenei pályára. 2012-ben, a főiskolai évei alatt kezdett el először dalokat írni. Ez az év nagyon sűrű volt az életében, hiszen két tehetségkutatóban, az ír The Voice és a Britain’s Got Talent műsorában is szerepelt. A The Voice nem sikerült túl jól számára, hiszen mindjárt az első adásban kiesett, a másik verseny viszont meghozta a várva várt áttörést. Az első meghallgatáson a saját maga írt „No Name” című dalt adta elő, ami 45 milliós YouTube nézettséggel büszkélkedhet. A tehetségkutatók után Ryan leszerződött a Sony UK lemezkiadóval és kiadta első kislemezét, mellyel nagy sikereket ért el Írországban és az Egyesült Királyságban is. Zeneszerzői tapasztalatát és tehetségét kihasználva 2013-ban jelentkezett a „The Hit” nevű dalszerzői versenyre, melyen lehetősége volt a világ legnagyobb zenészeivel és dalszerzőivel dolgoznia. Az elmúlt években több országban turnézott, Írország és az Egyesült Királyság után eljutott Kanadába és az Amerikai Egyesült Államokba is. Legutóbbi albuma, a „Back To Square One” 2016-ban jelent meg.

Írország idei Eurovíziós dalát Ryan, Mark Caplice és Laura Elizabeth Hughes szerezte és több, mint 300 dal közül került kiválasztásra. Ha hinni lehet a pletykáknak nem Ryan volt az RTÉ első számú kiszemeltje, de az általuk preferált folk-pop duó, a Heathers elutasította a felkérést, mivel nem szerettek volna egy mások által írt dallal versenyezni. A Sex Pistols korábbi énekese, John Lydon is a lehetséges képviselők között volt, de a közmédia vezetői úgy döntöttek, hogy elvetik az ötletet, mivel John nem a legmegfelelőbb személy az idei verseny „vissza az alapokhoz” elvéhez. A „Together” direkt a Dalfesztiválra íródott, melynek megalkotásában nagy szerepe volt Portugália tavalyi győzelmének. Ryan nagy rajongója a régi, örökzöld daloknak, egyik legnagyobb kedvence a „Rock and Roll Kids”, Írország 1994-es győztes dala. A „Together” megalkotásakor a szerzők egy olyan dal megírására törekedtek, ami visszarepít minket a régi idők versenyeihez, amikor a dalok egyediek, hitelesek voltak, valamint igaz tartalommal bírtak. Ryan szerint Salvador győztes dala visszaterelheti az Eurovíziót egy olyan mederbe, ahol az egyszerű, igaz dalok ragyogni és érvényesülni tudnak. Óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy az RTÉ végül őt kérte fel Írország Eurovíziós képviseletére, az pedig külön öröm számára, hogy a saját dalával versenyezhet. Ryan családja számára nem ismeretlen az Eurovízió, 2001-ben nagybátyja, Gary 21. helyen végzett a versenyen. Nagyon várja már, hogy az egyszerű és őszinte dalát több millió néző előtt előadhassa és mindent meg fog tenni azért, hogy hazája büszke lehessen rá. A „Together” egy fájdalmas szakításról szól, melyben az elhagyott fél a párjával együtt töltött időt, emlékeket idézi fel és azon elmélkedik, hogy miért ért véget a kapcsolat, mivel ő mindent megtett azért, hogy a problémák ellenére maga mellett tartsa a párját és a szerelmük örökké tartson.

Írország eddig 51 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, 1965-ben versenyeztek először, hétszer sikerült győzniük, ezzel ők a legsikeresebb ország a fesztivál történetében. Az elmúlt években sajnos elpártolt tőlük a szerencse, utoljára Ryan Dolannak sikerült kvalifikálnia magát a döntőbe, de „Only Love Survives” című dala végül utolsó lett.

Személyes vélemény: Írország idén sem okozott nekem csalódást, bár a mostani dalukat kicsit gyengébbnek érzem a korábbiaknál. Mivel nagyon erős elődöntőbe kerültek, ezért nem hiszem, hogy az elmúlt évek negatív sorozata pont most fog megszakadni, ráadásul a fogadóirodák sem várják őket továbbjutónak. Idén nincs túl sok ballada a mezőnyben, ez mindenképp jó hír számukra. Ha hinni lehet a pletykáknak, a színpadkép a hivatalos videó képi világához fog igazodni, ami szintén hozhat nekik pár szavazatot és a gospel stílus is sokak kedvence lehet majd. Az elmúlt hetekben Ryan több olyan szerencsétlen kijelentést is tett, ami nem feltétlenül tesz jót a hírnevének és amikkel lehet jobb lett volna csak a verseny után előhozakodnia, ettől függetlenül ezek valószínűleg nem fogják befolyásolni az eredményét. Pontszám: 8/10.

(eurovision.tv, wiwibloggs.com, esckaz.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top