ESC Hungary

Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Montenegró

Montenegró idei jelöltje Vanja Radovanović. Az ország egyik legismertebb fiatal énekeséről van szó, aki karrierjét a budvai könnyűzenei fesztiválon kezdte 2004-ben, ahol Dripac című dalával elnyerte a legjobb debütálás díját és egy csapásra országosan ismert lett. Ezután további fesztiválsikerek következtek, valamint az akkor még Szerbia és Montenegró közös preszelekciója a Beovizja 2006.

2008-ban megjelenik első albuma mely mind Montenegróban mind Szerbiában nagy sikert arat – a mai napig még 2 nagylemeze jelent meg, az utolsó 2017-ben. Az elmult 10 évben Vanja a montenegrói zenei szcéna meghatározó alakja, aki rendszeresen koncertezik a többi volt jugoszláv országban is.

Inje című dalával megnyerte a február 17-én rendezett Montevizija 2018-at, kizárólag a közönség szavazatai alapján.

Az ország önállóan 2007 óta vesz részt az Eurovízión, legjobb helyezésük a 2015-ös bécsi 13-ik hely – Knez, Adio című dalával. Eddig mindössze kétszer sikerült döntőbe jutniuk, 2014-ben és 2015-ben. Korábban Szerbia-Montenegró részeként 2005-ben a 7-ik helyen végzett a No Name, Zauvijek moja című dalukkal. A jugoszláv időkben mindössze egyszer sikerült a bravúr, 1984-ben Vlado és Izolda nyerte a Jugoviziját a titográdi (ma Podgorica) TV-központ színeiben és így a jogot is hogy Jugoszláviát képviseljék a luxembourgi fesztiválon.

Montenegró a második elődöntőben lép színpadra Liszabonban.

(eurovision.tv)

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top
%d bloggers like this: