ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Norvégia

Norvégia 1960-ban csatlakozott az Eurovíziós Dalfesztiválhoz, eddigi 56 szereplésükből háromszor sikerült győzniük. Tavalyi versenyzőjük, Jowst „Grab the moment” című dala 10. helyen végzett.

A skandináv ország idei képviselője egy mindenki számára jól ismert énekes, a 2009-es Eurovízió győztese, Alexander Rybak. Alexander az egykori Szovjetunióban, Minszkben (ma Fehéroroszország) született 1986. május 13-án. Zenész család sarjaként látta meg a napvilágot, édesanyja Natalia Valentinovna Rybak zongoraművész, édesapja Igor Alexandrovich Rybak hegedűművész. 5 éves volt, amikor családja Norvégiába költözött, a kisfiú ekkor kezdett el zongorázni és hegedülni, de az éneklés és a dalszerszés iránti szeretete is korán megmutatkozott. 2005-ben bekerült a norvég Idol tehetségkutatóba, ahol a negyeddöntőig jutott, majd 2006-ban jazzes hangzású „Foolin’” című saját dalával megnyerte a Kjempesjansen-t, az NRK tehetségkutató műsorát. 2007-ben a „Hegedűs a háztetőn” című darabban szerepelt, melyért kitüntetést is kapott. Az igazi nemzetközi áttörést a 2009-es Eurovíziós siker hozta meg számára, amikor Fairytale (Tündérmese) című saját dala rekordot jelentő 387 ponttal nyert Moszkvában. Az Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelmét követően számos európai országban, többek között Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Svédországban, Finnországban turnézott és Magyarországra is többször sikerült eljutnia. Több nemzeti válogatós dal fűződik a nevéhez: 2013-ban a norvég Annsofi által előadott „I’m With You”, 2014-ben a máltai Franklin Calleja „Still Here”, valamint a fehérorosz Milki nevű lánycsapat „Accent” című dalát komponálta. Alexander 2015 óta minden évben részese egy norvég történelmi színdarabnak (Soot-Spelet), ahol népszerű norvég művészekkel együtt a legendás nagy norvég hegedűművészt és zeneszerzőt, Ole Bullt alakítja. Gyerekeknek írt könyve, a „Trolle og den Magiske Fela” nagy sikereket ért el Norvégiában. Az Eurovízió rajongóinak nagy örömére idén visszatért hazája dalválasztó műsorába, ahol a „That’s how you write a song” (Így írsz egy dalt) című saját szerzeményével megnyerte a versenyt, így ő képviselheti Norvégiát a 2018-as lisszaboni versenyen.

A „That’s how you write a song” egy nagyon kedves, aranyos, vidám dal, melyben Alexander egy kisfiúnak ad tanácsot a dalíráshoz.

Az alábbiakban szeretném lefordítani a szöveget azon kedves olvasóinknak, akik kedvet kaptak a dalszerzéshez, de nem tudják hogyan kezdjenek hozzá. Ha követitek az utasításokat a siker biztosan nem marad el:

„Ha van egy perced, írd le az ötleted,
Lehet csoda történik majd, vagy éppen eltűnik, ki tudja?
Csak vesd papírra, abból nem lehet baj, találd meg hozzá a saját ritmusod,
Így írsz egy dalt.
Élvezd a kis dolgokat, amik idővel naggyá válhatnak,
Találd meg a célod, amit teljesítesz,
Tudod, hogy megvan hozzá a tehetséged, bármi legyen is az,
Szóval használd a varázserőd és énekelj velem.
Első lépés: Higgy benne és énekeld egész nap
Második lépés: Csak engedd át magad neki,
Így írsz egy dalt.
Énekeld: Shubidubi-dab-dab Shubidubi-dab-dab
Shubaduba-hey Shubaduba-hey
Énekeld egész nap, egész nap, így írsz egy dalt.
Énekeld: scubidubi-dab-dab scubidubi-dab-dab
Boogie-boogie-woogie! Boogie-boogie-woogie!
Énekeld egész nap, egész nap,
Látod, így írsz egy dalt.”

Ha jobban olvasunk a sorok között, észrevehetjük, hogy a szerzemény tulajdonképpen arra ösztönöz minket, hogy legyünk magabiztosak, higgyünk önmagunkban és a cselekedeteinkben.

Személyes vélemény: A 2018-as Eurovízió legnagyobb sztárja kétségtelenül Alexander Rybak, biztos vagyok benne, hogy óriási lesz a felhajtás körülötte Lisszabonban. Én már a 2009-es dalát is nagyon szerettem, bár az énekléssel akkor kisebb-nagyobb problémái akadtak, ettől függetlenül teljesen megérdemelten nyert. Az idei norvég válogató a nagy nevek és visszatérő énekesek ellenére számomra elég nagy csalódás volt, Alexander dala sem tetszett a stúdió verzió alapján, de élőben abszolút levett a lábamról, szerintem fantasztikus volt. Nagyon örülök a visszatérésének és bár a duplázás valószínűleg nem lesz meg, de a Top 10 simán összejöhet neki, már csak a neve miatt is. Pontszám: 9/10.

(eurovision.tv, esckaz.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top