ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Örményország

Örményország 2006-ban vett részt először az Eurovíziós Dalfesztiválon. Első éveik nagyon sikeresek voltak, ugyanis 2010-ig mindig a Top 10-ben végeztek. 2011-ben Emmy „Boom-Boom” című dalával nem sikerült kvalifikálniuk magukat a döntőbe, a 2012-es bakui versenyen pedig az Azerbajdzsánnal szemben fennálló kölcsönös politikai érdekkülönbségek miatt nem indultak. 2013-ben tértek vissza, azóta felemás eredménnyel ugyan, de folyamatos szereplői a döntőnek.

A dél-kaukázusi országot Sevak Khanagyan képviseli a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban. Sevak 1987. július 28-án született egy kis örmény faluban, Metsavanban. Zene iránti szeretetét édesapjától örökölte, aki gyakran énekelt népdalokat a családja körében. Általános iskolai tanulmányait zene tagozaton folytatta, 7 évesen pedig már dalokat írt és szintetizátoron játszott. 13 éves volt, amikor családjával Oroszországba költöztek. A kurszki Kultúrális Főiskola befejezése után Moszkvába költözött, ahol az Állami Klasszikus Akadémia pop és jazz tagozatán tanult. 2015-ben két tehetségkutatóban is részt vett. Az első szereplése nem sikerült túl jól, de nem adta fel és még az év végén benevezett a The Voice-ba, ahol Polina Gagarina mentoráltjaként versenyzett. Az igazi áttörést a 2016-os ukrán X-Factor megnyerése hozta meg számára, amelynek meghallgatásán egy saját maga írt dallal lépett fel. A győzelem után több nagy sikerű dala is megjelent, melyeket lehetősége volt Örményországban, Oroszországban és Ukrajnában is bemutatnia. 2017 végén az örmény The Voice mentora lett. Sevak élete legcsodálatosabb pillanatának a fia megszületését tartja. Nagyon babonás, szerencsét hozó karkötőjét mindig magán hordja.

Örményország legtöbbször belsőleg nevezi meg indulóját és a dalukat is zárt ajtók mögött választják ki, 2018-ban viszont a Depi Evratesil nevű nemzeti válogató győztesének adták meg a lehetőséget az Eurovíziós szereplésre. 2 elődöntőben 20 előadó vett részt a versenyen, melynek első helyezettje a nemzetközi zsűri és a közönség egybehangzó véleménye alapján Sevak Khanagyan lett „Qami” (Szél) című dalával. A zenét Sevak szerezte, a szöveget Anna Danielyan és Victoria Maloyan írta. Sevak szerint az Eurovízión az országoknak a saját kultúrájukat és nyelvük szépségét kellene megmutatniuk, ezért is íródott a „Qami” örményül, mely az ország első olyan dala, ami teljes egészében anyanyelven szól. A hivatalos videó rendezője, Artur Manukyan az énekes belső világának megmutatására törekedett, melynek eredménye egy egyszerű, de annál hatásosabb klip. A „Qami” egy olyan magányos személyről szól, aki arról kérdezi a szelet, hogy hova vitte az édes emlékeit és kéri, hogy adjon neki szárnyakat, melyekkel magasra repülhet és követheti azt a nőt, akivel leéli az életét. Sevak tisztában van vele, hogy az emberek többsége nem fogja érteni a dalszöveget, de reméli, hogy érzelmei kifejezésével és előadásmódjával mindenkinek sikerül majd átéreznie azt, amit ő is érez.

Személyes vélemény: Az általam követett nemzeti válogatók közül szerintem messze az örmény volt a legjobb. A rajongók többsége a 2015-ös Eurovíziót megjárt Tamart, illetve a pop díva Asmikot várta győztesnek, de a nagy kedvencek között ott volt a bolondos Kamil Show is. Miután Tamar nem jutott döntőbe és Asmik is leszerepelt, Sevak legnagyobb ellenfele Kamil maradt, de őt a zsűri nagyon csúnyán lepontozta, így a „Qami” fölényes győzelmet aratott. Nem ez a dal volt a legnagyobb kedvencem a mezőnyben, de örülök a győzelmének. Egy nagyon szépen építkező, érzelmes balladáról van szó, ami a fogadóirodák szerint a határon mozog a továbbjutást illetően. Sevak az első elődöntő végén lép fel, ez segíthet neki a továbbjutásban, de a döntőbe kerülésért nagy lesz a harc közte és a versenytársai között. Pontszám: 9/10.

(eurovision.tv, esckaz.com)

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top