ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: San Marino

A miniállam idén először egy nemzetközi válogató keretein belül választotta ki előadóját és dalát a versenyre, mely válogatón a Who We Are című dal győzedelmeskedett Jessika és Jenifer Brening előadásában. A „1 in 360” névre hallgató nemzeti döntő a világon minden énekes számára nyitott volt, és a YouTube-ra feltöltött produkciók közül a rajongói klubok, a san marinói TV és egy online szavazás közösen választotta ki azt a 11 énekest, aki részt vehetett az élő műsorban, melyet egy szlovák stúdióban rendeztek. A verseny három fordulós volt, két előre felvett elődöntővel és egy döntővel, melyben 50%-ban a nézők, 50%-ban egy szakmai zsűri döntött.

Jessika 1989-ben született a máltai Mosta városában, és az éneklés mellett színészként és spanyol tanárként is tevékenykedik. Eurovíziós berkekben már sokan ismerhetik a nevét, ugyanis az idei volt a nyolcadik Eurovíziós próbálkozása, és a kemény munka meghozta gyümölcsét, ugyanis idén sikerült a célját véghez vinnie. 2008-ban indult először a máltai válogatóban, és innentől lett ismert az országban. 2011-ben a Down Down Down című saját szerzésű dalával sikerült először bejutnia a döntőbe, 2014-ben pedig Hypnotica című dala megnyerte a nézői szavazást, azonban akkor még nem sikerült győznie. A máltai válogatón 2016-ban vett részt utoljára, akkor a 7. helyen végzett.

Jenifer Brening 1996-ban született Berlinben. Már azelőtt énekelt, hogy beszélni kezdett volna. Szülei hamar felfedezték tehetségét, és mindenben támogatták. A YouTube-nak köszönhetően több országban is megismerték hangját. 2012-ben részt vett a The Winner Is nevű tehetségkutatóban, ahol a legjobb 4 közé jutott. 2013 decemberében megjelent első dala, Not That Guy címmel. Debütáló albuma 2016-ban jelent meg, és a Recovery címet kapta.

A dalban eredetileg a san marinói rapper, Irol is szerepelt, azonban a döntő előtt visszalépett, így a helyét Jenifer Brening vette át.

Dalszöveg:

Bántottak,
Születésünktől fogva.
Senki nem mondta, hogy büszkének kéne lennünk.
Senki nem értékelte, hogy különbözünk.
Túl sokáig csak játszottunk, mindig show-t csináltunk.
De ez régen volt, nézz most ránk.
Csak azt akarjuk hogy tudják: Mi azok vagyunk, akik vagyunk.
És azok vagyunk akik akarunk lenni.

San Marino nagyon okosan választott pontok szempontjából, Málta és Németország is a 2. elődöntőben szavaz, így ezektől az országoktól valószínűleg magas pontokat fognak kapni, így biztosan javítanak a tavalyi 1 pontos eredményen. Szerintem a dal simán megérdemelne egy döntőt ebben az elődöntőben, nem a legeredetibb vagy a legprofibb dal amit valaha hallottam, de simán el lehet hallgatni, és a dal üzenete is szimpatikus. Ennek ellenére nem hiszem hogy San Marino-nak van esélye továbbjutni.

A dalszerzők között megtaláljuk Jenifer mellett Zoe és Christof Straub-ot is, akik a 2016-os osztrák dalt is írták (Zoe egyébként a válogatón zsűritag volt).

(eurovision.tv, wiwibloggs.com, wikipedia.org)

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top