ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Svájc

Svájc eddig 51 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon és egyike annak a hét országnak, amelyik a legelső, 1956-os versenyen is szerepelt. Az első versenynek ők voltak a házigazdái, melyet a nemrég elhunyt Lys Assianak köszönhetően meg is nyertek. Második és idáig utolsó győzelmüket Céline Dionnak köszönhetik 1988-ból. Nem minden versenyen állt melléjük a szerencse, hiszen több alkalommal is az utolsó helyen végeztek, 4-szer pedig pont nélkül térhettek haza.

2018-as indulójuk az indie-pop zenét játszó testvérpár, a ZiBBZ. Corinne (32) és Stefan Gfeller (30) 2008 óta zenélnek együtt, zenész családból származnak. Még csak tinédzserek voltak, amikor az egyik svájci zenecsatorna elkezdte vetíteni a valóság showjukat. A műsor annyira sikeresnek bizonyult, hogy 2011-től egészen 2014-ig folyamatosan műsoron voltak. A shownak köszönhetően nagyon felpezsdült az életük, hiszen bekerültek a legnagyobb svájci fesztiválok, klubok körébe. Pályafutásuk kezdetén különböző terveik voltak a jövőjüket illetően. Corinne (becenevén Coco) a londoni Laine Színművészeti Iskola befejezése után különféle zenei színdarabokban lépett fel és híres énekesek vokalistája volt. Stefan (becenevén Stee) 12 éves korára már számos dobversenyt megnyert hazájában, majd a saját maga által alapított rock együttesben játszott. A testvérek később megalapították a ZiBBZ nevű formációt, majd Los Angelesbe utaztak szerencsét próbálni. Amellett, hogy több hangszeren játszanak, zenét is írnak és a videóikat is saját maguk rendezik. Semmit sem találnak szebbnek annál, mint a zenei ötleteikből egy energikus dalt írni, azt élőben előadni és a zenéjükkel másokat inspirálni. A csapat szerint a zene nem más, mint szabadság, élet, amit -bármilyen nyelven szóljon is- mindenki megért és amely megszínesíti az emberek életét. A duó tagjai nagyon különböző személyiségek, de elmondásuk szerint egymás lelki társai nemcsak a színpadon, hanem azon kívül is. Coco magát eltökéltnek, nagyviláginak, bátornak nevezi, Stee pedig egy vidám, kreatív és szétszórt személy. Színpadra lépés előtt Coco jógázik, Stee pedig megeszik pár gumicukrot.

Svájc idei Eurovíziós dalának címe „Stones” (Kövek), melyet a csapat a kanadai Laurell Barkerrel közösen írt. A „Stones” egy energikus pop-rock dal, melynek központi témája mások sérelmezése. Manapság sajnos nagyon elterjedt az interneten keresztül, főként névtelenül és gyáva módon történő bántalmazás. A csapat ennek a jelenségnek a megszüntetésére hívja fel a figyelmet, hagyjuk abba a „kődobálást”, ne bántsunk másokat.

A ZiBBZ óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy idén ők képviselhetik Svájcot az Eurovíziós Dalfesztiválon. Mint minden zenésznek, nekik is az volt az álmuk, hogy egyszer részt vehessenek Európa legnagyobb zenei versenyén. Hosszú évek kemény munkája idén érett be számukra, amikor a nemzeti válogatójuk megnyerésével elnyerték a jogot a lisszaboni utazásra. Gyerekkoruk óta követik a versenyt, legkedvesebb emlékük a Lordi győzelme, kedvenc Eurovíziós daluk pedig a „Calm after the storm”.

Személyes vélemény: Az elmúlt pár évben mindig értetlenül álltam az ország elődöntőben maradása miatt. Szerintem évről-évre jobbnál-jobb dalokat küldenek, de a siker csak nem akarja elérni őket. Az elmúlt 11 évben csak kétszer döntőztek és idén is akármennyire szeretném Svájcot továbbjutóként látni, az első elődöntőből sajnos ez nagyon nehezen fog összejönni. Nagyon szimpatikus testvérpár, nagyon jó dallal, szép üzenettel, de úgy érzem, hogy ez most sajnos kevés lesz, ráadásul még a fogadóirodák sem várják őket továbbjutónak. Azért reménykedni még lehet…. Pontszám: 10/10.

(eurovision.tv, esckaz.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top