ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Szerbia

Szerbia eddig 10 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Független államként 2007-ben szerepeltek először, amikor Marija Šerifovićnak köszönhetően meg is nyerték a versenyt. Tavalyi indulójuk Tijana Bogićević 11. helyen végzett az elődöntőben, így nem sikerült továbbjutnia „In too deep” című dalával.

Idei képviselőjük a Sanja Ilić & Balkanika nevű formáció eredetileg 9 tagból állt, de a későbbiekben csatlakozott hozzájuk még 3 személy. A csapat alapítója és vezetője Sanja Ilić. Népszerűségük évről-évre nő, a Balkánon kívül zenéltek már Oroszországban, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában is. Dalaikban a Balkán régió népzenei elemei keverednek a mai, modern pop-rock dallamokkal.

A csapat az Eurovízión a következő felállásban fog szerepelni:

Mladen Lukić 1983-ban született Szabadkán. Zene iránti szeretetét elsősorban operaénekes nagymamájának köszönheti. Az RTS szimfónikus zenekarának a tagjaként debütált a Balkanikában.
Danica Krstić gyerekkora óta nagy rajongója a tradicionális népzenének. Énekesi sikerei korán kezdődtek, hiszen minden énekversenyt megnyert, amin indult. 17 évesen csatlakozott a projekthez. 2015-ben már megpróbált kijutni az Eurovízióra, de alulmaradt Bojana Stamenovval szemben.
Nevena Stamenković Újvidékről származik, 2009-ben csatlakozott a produkcióhoz. Zene és tánc iránti szeretete fiatalon megmutatkozott. Pozitivizmusával, segítőkészségével és mosolyával mindig elnyeri az emberek szimpátiáját. Egy időben modellkedéssel is foglalkozott, de ma már az éneklés teszi ki a mindennapjait.
Ljubomir Dimitrijević a 60-as évek elején szeretett bele a fuvolába és ez a szerelem még így, 50 évvel később is tart. A Balkanika 2000-ben alakult, Ljubomir azóta erősíti a csapatot.
Aleksandar Radulović 1982-ben született Szkopjéban. Zenei tanulmányai befejezése után a Belgrádi Filharmonikusok tagja lett. A Balkanika tagjaként több, mint 300 fellépésen van már túl.
Bár a nemzeti válogató döntőjében Sanja Ilić is részt vett, a lisszaboni színpadon már Iva Banićevićet fogjuk látni. Az ő feladata a vokál megerősítése lesz.

Szerbia a „Nova Deca” (Új gyerekek) című dallal indul az Eurovíziós Dalfesztiválon. A zenét Sanja Ilić és a felesége szerezte, a szöveget Danica írta. A dal arról az új nemzedékről szól, akik nem foglalkoznak sem a politikával, sem a bőrszínnel, viszont tehetségükkel, intelligenciájukkal jobbá, szebbé és boldogabbá teszik majd a világot.

Személyes vélemény: Nem vagyok túl nagy híve a „térjünk vissza a gyökereinkhez, énekeljünk népzenét” dolognak, de örülök, hogy idén több ilyen dal is van a mezőnyben, ezek mindenképp színt visznek a versenybe. Az idei etno dalok közül nekem a szerb tetszik a legjobban, úgy gondolom megérdemelten nyerték meg a nemzeti válogatójukat. A dal fogadtatása sajnos nem a legjobb az Eurovízió rajongói körében és a fogadóirodáknál sincsenek továbbjutó helyen, de úgy gondolom, hogy a zsűri ezt szeretni fogja és az utolsó helyek egyikén akár be is csúszhatnak a döntőbe. Pontszám: 9/10.

(eurovision.tv, esckaz.com)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top