ESC Hungary

Napi Eurovízió 2018

Napi Eurovízió 2018: Szerbia

Szerbia eddig 10 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Független államként 2007-ben szerepeltek először, amikor Marija Šerifovićnak köszönhetően meg is nyerték a versenyt. Tavalyi indulójuk Tijana Bogićević 11. helyen végzett az elődöntőben, így nem sikerült továbbjutnia “In too deep” című dalával.

Idei képviselőjük a Sanja Ilić & Balkanika nevű formáció eredetileg 9 tagból állt, de a későbbiekben csatlakozott hozzájuk még 3 személy. A csapat alapítója és vezetője Sanja Ilić. Népszerűségük évről-évre nő, a Balkánon kívül zenéltek már Oroszországban, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában is. Dalaikban a Balkán régió népzenei elemei keverednek a mai, modern pop-rock dallamokkal.

A csapat az Eurovízión a következő felállásban fog szerepelni:

Mladen Lukić 1983-ban született Szabadkán. Zene iránti szeretetét elsősorban operaénekes nagymamájának köszönheti. Az RTS szimfónikus zenekarának a tagjaként debütált a Balkanikában.
Danica Krstić gyerekkora óta nagy rajongója a tradicionális népzenének. Énekesi sikerei korán kezdődtek, hiszen minden énekversenyt megnyert, amin indult. 17 évesen csatlakozott a projekthez. 2015-ben már megpróbált kijutni az Eurovízióra, de alulmaradt Bojana Stamenovval szemben.
Nevena Stamenković Újvidékről származik, 2009-ben csatlakozott a produkcióhoz. Zene és tánc iránti szeretete fiatalon megmutatkozott. Pozitivizmusával, segítőkészségével és mosolyával mindig elnyeri az emberek szimpátiáját. Egy időben modellkedéssel is foglalkozott, de ma már az éneklés teszi ki a mindennapjait.
Ljubomir Dimitrijević a 60-as évek elején szeretett bele a fuvolába és ez a szerelem még így, 50 évvel később is tart. A Balkanika 2000-ben alakult, Ljubomir azóta erősíti a csapatot.
Aleksandar Radulović 1982-ben született Szkopjéban. Zenei tanulmányai befejezése után a Belgrádi Filharmonikusok tagja lett. A Balkanika tagjaként több, mint 300 fellépésen van már túl.
Bár a nemzeti válogató döntőjében Sanja Ilić is részt vett, a lisszaboni színpadon már Iva Banićevićet fogjuk látni. Az ő feladata a vokál megerősítése lesz.

Szerbia a “Nova Deca” (Új gyerekek) című dallal indul az Eurovíziós Dalfesztiválon. A zenét Sanja Ilić és a felesége szerezte, a szöveget Danica írta. A dal arról az új nemzedékről szól, akik nem foglalkoznak sem a politikával, sem a bőrszínnel, viszont tehetségükkel, intelligenciájukkal jobbá, szebbé és boldogabbá teszik majd a világot.

Személyes vélemény: Nem vagyok túl nagy híve a “térjünk vissza a gyökereinkhez, énekeljünk népzenét” dolognak, de örülök, hogy idén több ilyen dal is van a mezőnyben, ezek mindenképp színt visznek a versenybe. Az idei etno dalok közül nekem a szerb tetszik a legjobban, úgy gondolom megérdemelten nyerték meg a nemzeti válogatójukat. A dal fogadtatása sajnos nem a legjobb az Eurovízió rajongói körében és a fogadóirodáknál sincsenek továbbjutó helyen, de úgy gondolom, hogy a zsűri ezt szeretni fogja és az utolsó helyek egyikén akár be is csúszhatnak a döntőbe. Pontszám: 9/10.

(eurovision.tv, esckaz.com)

Comments
To Top
%d bloggers like this: