ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Albánia

Május 14-én veszi kezdetét Európa legnagyobb zenei fesztiválja, melynek az izraeli Tel-Aviv ad otthont. A 64. Eurovíziós Dalfesztiválon 41 ország vesz részt, melynek versenyzőit idén is ABC sorrendben mutatjuk be. Albániával kezdünk, majd május 12-én Szlovéniával fejezzük be a Napi Eurovíziós rovatunkat. A korábbi évekhez hasonlóan most is bemutatjuk a versenyzőket, dalszöveget elemzünk, esélyeket latolgatunk és véleményt formálunk minden egyes ország daláról.

Albánia eddig 15 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Legjobb helyezésük egy 5. hely 2012-ből, tavalyi indulójuk, Eugent Bushpepa pedig az előkelő 11. helyen végzett. A balkáni ország az idei Eurovízióra is a Festivali i Këngës keretén belül választotta ki indulóját. A 9 tagú zsűri a döntő 14 fős mezőnyéből végül a 36 éves Jonida Maliqinek szavazott bizalmat, így ő utazhat Izraelbe. Jonida 1983. március 26-án született Tirana városában. Kiskora óta szeret énekelni, tehetségére Nora Cashku zongoratanár figyelt fel, amikor Jonida a buszon ülve egy híres albán énekes dalát énekelte. Nora tanácsára a kislány egy zeneiskolába került, ahol hegedülni és gitározni tanult, majd a tiranai művészeti egyetem befejezése után több musicalben szerepelt. Zenei karrierje 13 évesen kezdődött, ekkor Alexander Rrapi oldalán részt vett a Festivali i Këngës-en, de a győzelem ekkor még elmaradt. Jonida nagyon sok nemzeti és nemzetközi fesztiválon szerepelt már, a Festivali i Këngës színpadán tízszer, míg a Kënga Magjike megmérettetésen nyolcszor lépett fel, tehetségét számos díjjal és elismeréssel jutalmazták. Az éneklés mellett műsorvezetéssel is foglalkozik, számos zenei és táncos TV műsor házigazdája, 2016-ban pedig az albán The Voice egyik zsűritagja volt. A 435 ezer Instagram követővel rendelkező énekesnő hazájában ismert influencer és divatikon.

Jonida a „Ktheju tokës” (Visszatérés a szülőföldre) című dalt fogja előadni az Eurovíziós Dalfesztiválon. A dalt az egyik egyetemi tanára, Eriona Rushiti szerezte, mely a migráció nehézségeiről, valamint a szülőföld elhagyásáról szól. Jonida számára nagyon sokat jelent ez a dal, hiszen testvére is Cipruson él, így tudja jól, hogy milyen nehéz, ha a családtagok elszakadnak egymástól. A „Ktheju tokës” egy népies hangvételű, szívbemarkoló szerzemény, azokhoz a külföldön élő személyekhez szól, akik a jobb élet reményében a kivándorlás mellett döntöttek:
„Énekelsz és sírsz, a könnyek összegyűlnek a kezeidben, a kezedben tartod őket.
Egyik nap élsz, másik nap meghalsz, sok nosztalgia, kevés remény, egyedül, identitás nélkül.
Térj vissza a szülőföldedre, mely rabul ejti a szívedet és ahol egy szerető szív vár.”

Személyes vélemény: Külföldön élő magyarként a szívem mélyéig hatol ez a dal. Biztos vagyok abban, hogy nagyon sokan fognak tudni azonosulni a „Ktheju tokës” üzenetével és Jonida sok szavazatot fog kapni az albán diaszpórától. Úgy veszem észre, hogy az Eurovízió rajongói kedvelik, ezért szerintem a közönségnél jó helyen végez majd, a zsűri viszont valószínűleg nem fogja annyira értékelni, mint Eugent Bushpepa „Mall” című dalát. Az anyanyelven éneklés, népies hangzásvilág és az elődöntő második felében való fellépés növelheti az esélyét a döntőzésre, de szerintem még így is határon fog mozogni a továbbjutásuk. 9 éve követem az Eurovíziót és ez az első albán dal, amit szeretek, így hihetetlenül örülnék a döntőzésüknek. Negatívumként egyedül Jonida hangját tudom felhozni, ami bár nagyon passzol a dalhoz, de élőben sajnos egyes helyeken nem tökéletes, így az éneklésen még mindenképp dolgozni kell. Pontszám: 9.5/10.

https://www.youtube.com/watch?v=eo4aFzAkQkA

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top