ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Ausztrália

Ausztrália egy jócskán Európán kívüli ország, és egyben egy kontinens is bolygónk déli féltekéjén, ami most fog 5. alkalommal versenyezni az Eurovíziós Dalfesztiválon. Eddig mindig sikerült bejutniuk a döntőbe (oké, az első alkalommal nem kellett elődöntőzniük), sőt a nulladik részvételkor versenyen kívül szerepeltek. A legjobb helyezésüket Dami Im szerezte meg 2016-ban, a legrosszabb helyezésüket pedig a kontinens Wolf Katija (jó dal gyengébb helyezés) Jessica Mauboy érte el a 20. hellyel. Kicsit hullámzónak tűnik ez a teljesítmény, de idén újra a top 10-ben szeretnének lenni egy meghökkentően légies produkcióval, amit Kate Miller-Heidke visz szabályosan a porondra.

Kate Miller-Heidke többszörös díjnyertes énekes-zeneszerző, aki erőszeretettel ötvözi a kortárs popzenét, a folk muzsikát és az operát. Ausztráliában nagyon népszerű: több platinalemezzel rendelkezik és többször szerepeltek dalai a top 10-ben a helyi slágerlistán. Legutóbbi, O Vertigo! című albuma egyből a 4. helyen nyitott.

Kate klasszikus zenét tanult a Queensland Konzervatóriumban. Fellépett már az Angol Nemzeti Operában és a New-York-i Metropolitan Operában is, illetve a Sydney Operaházban többször előadták már saját operaszerzeményét is, ami a Nyúl címet viseli. A nagy áttörést az ausztrál ABC televíziócsatorna A válás című négy részes musical mini-sorozata jelentette a karrierjében.

Ausztrália idén februárban rendezett először nemzeti döntőt, a verseny helyszíne Gold Coast volt. Kate kapta a legtöbb szavazatot a zsűritől és a közönségtől is, így ő adhatja elő Tel-Avivban legfrissebb dalát, ami a Zero Gravity címmel került a fesztiválra, Keir Nuttall szerzőtársának köszönhetően. Ez a dal lesz az ötödik stúdióalbuma. Ausztrália az első elődöntő második felében fog versenyezni.

Hé, te! Én vagyok itt megint. Hé, te! Cipőm kövekkel teli. Fájdalmas a mélységet érezni. Nehéz vagy, el kell téged engedni. Oda fogok menni, ahol a gravitációs erő nulla. Nulla, nulla, szabad vagyok hahh. Hé, te! Egy zár vagy kulcs nélkül. Egy föld vagy tenger nélkül. Majd megfagyok a talajon, túl nehéz vagy, nem engedem hogy többé lehúzz. Semmi nem tarthat lent.

Gondolom kiderült mindenki számára, hogy ezúttal nem a peronoszpóra terjedését és annak kártékony hatását fogja imbolyogva előadni Kate, de annál inkább egy áriázó karácsonyfa-csúcsdísz egy ingaórás mozgású dementorral próbálja lenyűgözni a közönséget. Vagyis inkább a dalszöveg nem számít, a hatás és a hangulat a fontos vonalat képviselik. Nekem ezzel egyébként nincs bajom. Sokan abban gondolkoznak, hogy egy megjegyezhető produkcióval ki lehet tűnni a középszerű tömegből. Szerintem Ausztráliának ez sikerülni fog, és noha a bukmékerek megint döntős 20. helyezést tippelnek Ausztráliának, ebből könnyen lehet top 10 is. Tipikusan az a dal amit jó nézni, de lejátszási listába sohasem tenném.

https://youtu.be/VlpBPO9_L4E

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top