ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Észak-Macedónia

Észak-Macedónia. Ezt az országnevet kell a korábbi hosszú helyett megtanulni, tavaly nyáron ugyanis egy hosszú névvita végére került pont. Ezzel sikerült lerövidíteni a nemzetközi diplomáciában használatos Macadónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet. Ha az ország eurovíziós történelmét nézzük, akkor ez a jugoszláv tagköztársaság volt az egyetlen, melynek a Jugoviziján (Jugoszláv nemzeti döntő) nevezett dalai sohasem mehettek az Eurovíziós Dalfesztiválra, és ez a balszerencsés széria napjainkban is folyik. 2013-tól hat egymást követő évben kiestek az elődöntőből, ha pedig 2008-tól nézzük, akkor csak Kaliopi tudott döntőzni 2012-ben, vagyis tíz alkalommal ragadtak az elődöntőben. A legjobb eredményük Elena Risteskának köszönhető, a Ninanajna című dala 2006-ban a 12. helyezést érte el. A kedvenc országuk Albánia, a legtöbb alkalommal viszonozzák is az albánok ezeket a pontokat. A kis balkáni ország most beveti a nehéz tüzérséget, mert a legnagyobb sztárjukat, a büszke Tamara Todevskát küldik a Tel-avivi mezőnybe, aki a 2008-as Let Me Love You című dala után idén már döntőzni akar. Testvére Tijana Dapčević 2014-ben próbálkozott a To The Sky című dallal, de ő is kipottyant a döntőből.

Tamara zenész családban nőtt fel, 6 éves korában volt az első fellépése. 2005-ben jött ki az első albuma, ami elnyerte a közönség és a kritikusok tetszését is, és az egész régióban nagy népszerűségre tett szert. A második albumával sikerült megtartani a kedvező visszajelzéseket. Első önálló koncertje egy nagy mérföldkő is volt a karrierjében 2015-ben. Számos díjat is bezsebelt azóta. A Proud vagyis Büszke című dalát a két gyermekének ajánlja és azoknak is, akik harcolnak az álmaiért és hisznek önmagukban.

Te lány! Megpróbálják majd elmondani neked hogy mit tegyél. Hogy hogyan nézz ki, hogyan mosolyogj, hogyan mozogj, miket cselekedj. Az összes szabály arra jó, hogy veszíts. De édesem, hadd mondjak el valamit. Te lány! Ha a világ minden könnyétől sírni tudsz, akkor maradj mellettem, mindig a te oldaladon fogok állni. Ne félj kinyitni a szárnyaidat és szárnyalni. Mondd el nekik, emeld fel a hangod, és mondd hangosan. Mutasd meg nekik hogy mit jelent büszkén kiállni. Mondd meg nekik hogy ez vagyok én, és neked köszönhetem hogy büszke vagyok rád.

Hát emberek, ez a negyedik dalszöveg amit tükörfordításban közöltem, és ez eddig a legértelmesebb. Talán már ezért is jó lenne, ha bejutna a top 26-ba a májusi eurovízión. A dal maga az idei év legjobb balladája: nagyszerűen építkezik, Tamarának szuper a hangszíne, és az ilyen dalok elmaradhatatlan otthoni kelléke a libabőr. Az idei top favorit Hollandia és a második elődöntőt záró Azerbajdzsán között üde színfolt lesz ez a dal. Ha a színpadi látvány is ennek megfelelően ízléses lesz, akkor a bukik mehetnek a levesbe, Észak-Macedónia pedig a top 10-be.

https://youtu.be/Sw-NQ1a1zZ0

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top