ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Horvátország

Horvátország 1961 és 1991 között Jugoszlávia tagállamaként vett részt az Eurovízión. A tagállamok közül ők voltak a legsikeresebbek, az ország egyetlen győzelme is az ő nevükhöz fűződik. Független országként 1993-ban debütáltak, sikereiket főleg a ’90-es években érték el, tavalyi indulójuk, Franka viszont nem jutott be a lisszaboni döntőbe. 2012 és 2018 között a HRT belső kiválasztással nevezte meg az ország indulóját, idén azonban visszatértek a “Dora” nevű nemzeti válogatóhoz, melynek Opatija adott otthont. A 16 versenyzőt felvonultató döntőben a szakmai zsűri és a közönség is a 19 éves Roko Blaževićnek szavazott bizalmat, így ő fogja képviselni Horvátországot a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon.

Roko 2000. március 10-én született Splitben. Édesanyja és édesapja is énekes, így nem volt kérdés, hogy ő is ezt a pályát választja majd. Zenei pályafutását korán kezdte, 7 éves kora óta zongorázik és énekel. Az elmúlt évek során rengeteg nemzeti és nemzetközi fesztiválon, valamint zenés tehetségkutató műsorban szerepelt. 10 évesen, a “Hrvatski Super Talent”-ben került először reflektorfénybe, de az igazi áttörést a 2018-as “Zvijezde” hozta meg számára, ahol Jacques Houdek mentorálásával a második helyen fejezte be a versenyt. Korábban sikeres hip-hop táncos volt, nemzeti bajnokságot nyert egyéniben és párosban is.

Roko a “The dream” (Az álom) című dalt fogja előadni Tel-Avivban, melynek egyik szerzője Horvátország 2017-es Eurovíziós képviselője Jacques Houdek. A dalszöveget Jacques mellett Charlie Mason és Andrea Čubrić szerezte. Charlie Mason neve ismerős lehet az Eurovízió kedvelőinek, ő írta a “L’Amore È Femmina” (Olaszország 2012), “Rise like a phoenix” (Ausztria 2014), “Beauty never lies” (Szerbia 2015) és a “Here for you” (Szlovénia 2015) szövegét is. Roko egy korábbi interjúban elmondta, hogy egy nap Jacques azt kérdezte tőle, hogy lenne-e kedve benevezni a horvát Eurovíziós nemzeti döntőbe? A kérdésre a dal meghallgatása nélkül is azonnal igent mondott, majd a demó változat megismerése után a lelkesedése még nagyobb lett, hiszen azonnal beleszeretett a dalba és az üzenetébe is. A “The dream” kifejezetten Roko számára íródott. Jacques szerint Roko lélegzetelállító hangi adottságára rengeteg ember felkapja majd a fejét. Úgy gondolja, hogy a fiatal énekes hangja maga a csoda, melyet az egész világnak hallania kell. Szerinte ha a “My Friend” képes volt a 13. helyen befutni, akkor a “The Dream” a Top 3-ra is esélyes kell legyen, de szeretnének nagyot álmodni és 1990 után újra Zágrábba vinni a versenyt. A dal témája a szerelem, melyről mindenki álmodik. “Az álmok kiszámíthatatlanok és mi egy olyan igazi álomvilágot hoztunk létre, melyben a saját álmomat mesélem el. Az igaz szerelem megtestesítői az angyalok, ezért döntöttünk a szárnyak mellett”- mondta Roko a nemzeti döntőt követően. A “The Dream” egy örök vívódás a jó és a gonosz között, melyben Roko testesíti meg a jót. A delegáció szeretné, ha a nézők elgondolkodnának azon, hogy milyen világot adunk át a következő generációknak és reméli, hogy a dal üzenete pozitív változásokat hoz majd. A dalhoz nemrég készült videóban Roko, mint narrátor testesíti meg a fiatal generációt, aki az életútja elején azzal szembesül, hogy az élet nem tündérmese, tele van katasztrófákkal és szenvedéssel. 

Személyes vélemény: Erről a dalról ódákat tudnék zengeni, egyszerűen zseniális. Jacques Houdek nekem olyan, mint Stig Rästa, nem tudok betelni a munkásságával. Roko fantasztikus énekes, már csak a hangja miatt is megérdemelné a döntőt. Az eddigi előjelek sajnos nem a legjobbak, de én biztos vagyok abban, hogy egy nagyon jó színpadképpel készülnek nekünk a horvátok, így meglehet a döntő. Úgy tudom maradnak a szárnyak, remélhetőleg Roko repülni is fog, mellette a két fiú táncos előadja a jót és a gonoszt, szóval úgy tűnik, hogy valami epic dolog van kialakulóban. Roko finoman szólva sem a karizmájáról híres, énekelni nagyon tud, előadni viszont már kevésbé, ezért kétlem, hogy a döntőben összejönne nekik egy jó helyezés, de ne legyen igazam és lepjenek meg. Idén nagyon bénán választottam kedvenceket, szinte az összes favoritomat kiesőnek várják a fogadóirodák, de Horvátország döntőzésében nagyon bízok! Pontszám: 9.5/10.

(eurovision.tv)

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

To Top
%d bloggers like this: