ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Izland

Izland 1986-ban csatlakozott a versenyhez, az idei lesz a 32. szereplésük az Eurovízión. Legutóbbi 4 énekesük nem jutott döntőbe, 2010 és 2014 között viszont sikerült továbbjutniuk, de mindegyik előadójuk a 15-20. helyen fejezte be a versenyt. Legjobb helyezésük egy-egy második hely 1999-ből és 2009-ből. Nemsokára meglátjuk, hogy folytatódik-e a sorminta, sikerül-e idén is a második helyen végezniük.

Az északi ország idén is a Söngvakeppnin keretein belül választotta ki indulóját. A két elődöntőből 5 előadó jutott be a döntőbe, ahol a szuperdöntőt a 3 tagú Hatari nyerte a közönség szavazatainak 55%-val. A díjnyertes, anti-kapitalista, szado-mazochista techno, punk-rock zenekar nagyon büszke arra, hogy idén ők képviselhetik Izlandot az Eurovízión. A Hatari egy olyan politikai, multimédia projekt, melynek az a célja, hogy lerántsa a leplet a mindennapi élet negatív dolgairól. A fiúk korábban a következőket nyilatkozták: „Nem változtathatunk meg dolgokat, de bemutathatjuk a neoliberális társadalom anómiáját és az alacsony árat, melyért az ember eladja magát. Sikíthatunk a tehetetlenségünk miatt és kérhetjük a közönségünket az összefogásra és táncra. Táncolj vagy halj meg! A Hatari a reményt és reménytelenséget, a hatalmat és az elnyomást képviseli, emellett igyekszik feltárni azokat az ellentmondásokat, amelyek akkor merülnek fel, amikor mindenki ugyanabba a rendszerbe van beágyazva és nehezen tud ellene küzdeni.”

Az együttest két unokatestvér, Klemens Hannigan (a felső képen jobb oldalon látható) és Matthías Tryggvi Haraldsson (bal oldalon) alapította 2015-ben, majd nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a dobos, Einar Hrafn Stefánsson (középen). Mindhárman jómódú családból származnak, szüleik befolyásos emberek. 2016-ban 5 fellépésük volt, első kislemezük a következő év végén jelent meg. A 25 éves Matthías színház-és előadóművészként végzett az izlandi Művészeti Akadémián, kiváló újság-és drámaíró. Klemens 24 éves, zenész, bútorkészítő és tervező, jelenleg képzőművészetet tanul. Einer zenész, producer és hangmérnök, korábban több izlandi zenekar tagja volt.

A csapat a saját kezűleg írt „Hatrið mun sigra” (A gyűlölet fog uralkodni) című dalt fogja előadni Tel-Avivban. A fiúk szerint a mindennapi életünk nem más, mint könyörtelen hazugságok hálója. Az emberek eladják magukat és egyre mélyebbre süllyednek, a nemzetek össze fognak roppanni a szociológiai-gazdasági rendszer súlya alatt.
„A mulatság féktelen, a másnaposság végtelen. A világ értelmetlen, az üresség mindenkit elér majd. A gyűlölet fog uralkodni, s a boldogság véget ér. Ez csak egy illúzió, csalás, értelmetlenség. Minden amit láttam, csak hulló könnyek voltak. Minden amit adtam, egyszer adtam, mindent neked adtam. Többoldalú csalódások, egyoldalú büntetések. Becsapható szegény lelkek, a menekülés véget ér, az üresség mindenkit elér majd. A gyűlölet fog uralkodni, Európa összeomlik. A hazugságok hálója felemelkedik majd a hamvakból, s egyként összeolvaszt.”

Személyes vélemény: Az idei év egyik legmegosztóbb és meghökkentőbb dala/előadása az izlandi, az emberek vagy nagyon szeretik, vagy nagyon utálják, középút nem igazán van. Bár nálam nincsenek a Top 10-ben, de mindenképp a kedvenceim közé sorolom őket. A fogadóirodák jó helyezést jósolnak nekik, én viszont a 20. hely környékére várom őket, szerintem a zsűri és az idősebb nézők túl extrémnek és megbotránkoztatónak fogják találni a produkciójukat, így nem lesz esélyük egy jó helyezésre. Pontszám: 7.5/10.

https://www.youtube.com/watch?v=UGrRhIj4FRw

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top