ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Litvánia

Litvánia 1994-ben küldött először énekest az Eurovízióra, akkori indulójuk azonban 0 ponttal az utolsó helyen zárt. Legjobb helyezésüket 2006-ban az LT Unitednek köszönhetik, akik végül a 6. helyen fejezték be a versenyt. Tavalyi indulójuk, Ieva „When we are old” című dala 12. lett Lisszabonban.

Az ország 1999 óta nemzeti válogatót rendez a képviselője megtalálására, mely mindig hosszú heteket vesz igénybe. Idén a közönség és a zsűri egyhangú véleménye alapján a 28 éves Jurij Veklenko utazhat Tel-Avivba, ahol a „Run with the lions” (Fuss az oroszlánokkal) című dalt fogja előadni. Jurij eredeti keresztneve Jurijus, de mivel ennek a névnek a pontos kiejtése sok külföldi számára gondot okozott (legtöbben „Jury Juice”-nak ejtették), így a rövidítés mellett döntöttek. Az énekes 1990. július 6-án született Klaipėdaban, litván és ukrán vér csörgedezik az ereiben. Zenész családban nőtt fel, családtagjai között sok az énekes, de tehetségét leginkább édesanyjától örökölte, akinek javaslatára zeneiskolába került. 14 éves korában a helyi templomi kórus tagja lett, ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni a zenével. Az éneklés iránti szenvedélye egy zarándokút alkalmával kezdődött, amikor testvérével egy francia kolostort látogatott meg. A Klaipėdai Egyetemen turisztikai szakon szerzett diplomát, majd Vilniusba költözött. Itt először egy call centerben dolgozott, jelenleg pedig informatikai szakemberként keresi a kenyerét. Annak ellenére, hogy több zenés műsorban remek eredményt ért el, a zenére csak hobbiként tekint. Az Eurovízióra már többször is szeretett volna kijutni, 2012-ben szólóban, majd pár évvel később a Rolikai együttessel szerepelt a litván nemzeti válogatóban, 2017-ben pedig az extravagáns Lolita Zeroval láthattuk a színpadon. 2013-ban és 2015-ben félig-meddig valóra vált az álma, Andrius Pojavis és Monika&Vaidas háttérénekeseként felléphetett a Svédországban és Ausztriában megrendezett fesztiválon.

A „Run with the lions” című dalt Eric Lumiere, Ash Hicklin és Pele Loriano írta. Ash Hicklinnek nem ez az első Eurovíziós szerzeménye, az ő nevéhez fűződik Tom Dice és Axel Hirsoux dala is. A verseny szabályzata szerint a szeptember 1. előtt nyilvánosságra hozott dalok szabálytalanok, az idei litván dal azonban annak ellenére sem került diszkvalifikálásra, hogy a demó verziója 2018. márciusában felkerült az egyik dalszerző Soundcloudjára. A dal arról a fajta szabadságérzetről szól, melyet az ember akkor él át, amikor végre legyőzi a félelmeit és megvalósítja az álmait. Mindannyiunkban benne van a vadállat, az égő vágy, mely arra késztet minket, hogy mindent megtegyünk a boldogságunkért.

Személyes vélemény: Nagyon örülök Litvánia idei választásának, azt gondolom Jurijus teljesen megérdemelten nyerte a maratoni hosszúságú nemzeti válogatójukat. A „Run with the lions” nálam a Top 10-ben van és bár a fogadóirodák egyáltalán nem tartják továbbjutásra esélyesnek, nem szabad elfelejteni, hogy a litvánok ennél sokkal rosszabb dalokkal is döntőztek már. Persze nincsenek illúzióim, mivel nagyon erős elődöntőbe kerültek, de egy kis szerencsével meglehet a továbbjutás. A nemzeti döntős produkcióba nem igazán tudok belekötni, szerintem a dal, élő éneklés és a színpadkép is rendben van, a magas hangok viszont bánthatják azok fülét, akik először fogják hallani a dalt. Pontszám: 9/10.

https://www.youtube.com/watch?v=ut-0TaybLRE

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top