ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Montenegró

Montenegró 1961 és 1992 között Jugoszlávia tagjaként, majd 2004-től 2006-ig Szerbia és Montenegró tagjaként szerepelt az Eurovízión. Jugoszláviát 1983-ban és 1984-ben, Szerbia és Montenegrót 2005-ben képviselte montenegrói előadó. Független államként 2007-ben szerepeltek először, az eddigi 10 indulójukból viszont csak ketten jutottak be a döntőbe, így Montenegró a verseny történetének egyik legsikertelenebb országa. Tavalyi indulójuk, Vanja Radovanović az elődöntő 16. helyén végzett „Inje” című balkán balladájával.

Az RTCG tavalyhoz hasonlóan ismét megrendezte a Montevizija névre keresztelt nemzeti döntőt, melyben 5 előadó vett részt. A műsor szuperdöntőjét végül a közönség szavazatainak 62 százalékával a D mol nyerte, így ők utazhatnak a 64. Eurovíziós Dalfesztiválra. A csapat tagjai egy podgoricai zeneiskolából ismerik egymást. A D Mol 2018 októberében Danijel Alibabić mentorálásával jött létre, nevét az általa 2016-ban alapított D-Moll nevű privát zeneiskoláról kapta. Danijelnek nem ismeretlen az Eurovízió világa, hiszen 2005-ben a No Name egyik énekeseként a 7. helyen fejezte be a kijevi versenyt.

Montenegró idei képviselőit különböző személyiségük ellenére nagyon jó barátság köti össze. Bemutatásuk a fenti kép alapján balról jobbra történik:

  • Rizo Feratović 1997. november 15-én született Dragašban, jelenleg a Podgoricai Egyetem villamosmérnöki karán tanul. 14 éves kora óta énekel, sok zenei műsorban szerepelt már, köztük a helyi X Faktorban. Rizo hivatásos labdarúgó, de legnagyobb szenvedélyének a gitározást tartja.
  • Ivana Obradović egy 19 éves középiskolás diák Bijelo Poljéből. Tagja a városi és az egyházi kórusnak, néptáncol, zongorán és gitáron játszik. A csapat többi tagjához hasonlóan ő is több zenei versenyen vett már részt.
  • Emel Franca 2000. augusztus 12-én született Bijelo Poljében. 12 éves kora óta énekel, legnagyobb szenvedélye a zene, de kedveli a sportokat, azon belül leginkább a kézilabdát. Az egészséges élet híve, csak egészséges ételeket eszik és természetesen rengeteget sportol. Jelenleg szülővárásában tanul, utolsó éves középiskolai hallgató.
  • Tamara Vujačić a csapat legfiatalabb tagja, 2002. augusztus 5-én született Podgoricában, a Slobodan Škerović Gimnázium egyik legkiemelkedőbb tanulója. A tagok közül ő kezdett el legkorábban énekelni, szülei 5 éves korában vitték először énektanárhoz. Eddigi 10 nemzeti és nemzetközi szereplése alkalmából 9-szer díjjal tért haza, emellett pedig számos szórakoztató és humanitárius rendezvényen vett részt. Remekül beszél angolul, oroszul és törökül.
  • Mirela Ljumić 18 éves, Podgoricából származik, harmadéves diák a Slobodan Skerović Gimnáziumban. Korábban újságírással és színészettel is foglalkozott, illetve vezető szerepet töltött be egy gyermekműsorban. Pici kora óta szenvedélyes zenerajongó.
  • Željko Vukčević 2000. január 9-én született Podgoricában. A Sergije Stanić középiskolában kulináris technikusként tanul. 11 éves korától énekel, számos versenyen vett már részt. Hosszú ideig a Zvjezdice gyerekkórus tagja volt, zenei pályafutását is itt kezdte.

Montenegró 2019-es versenydalának címe „Heaven” (Mennyország), melyet Adis Eminić és Dejan Božović írt. Előbbi nevéhez fűződik Slavko Kalezićtől a „Space” is. A dal egy kedves, vidám hangulatú szerzemény, mely a népies hangszerek bevonásának köszönhetően óriási változáson ment keresztül. Az új verzió sokkal dinamikusabb, modernebb, fiatalosabb, mint a korábbi változat. A dal pozitív üzenettel bír, arra ösztönöz minket, hogy legyünk türelmesek, hiszen előbb-utóbb mindenkit eltalál Ámor nyila. A „Heaven” egy olyan magányos személyről szól, akit a párja elhagyott, emiatt sokáig üresnek érezte az életét és amikor már kész volt feladni a reményt, újra rátalált a szerelem, azóta pedig a mennyországban érzi magát.

Személyes vélemény: Ezt a dalt én egyszerűen imádom!!! Simán Top 5-ös nálam, már az eredeti verziót is nagyon szerettem, de ez az új, népies hangzásvilág igazi telitalálat. Hihetetlenül pozitív és vidám dal, mindig nagyon jó kedvem lesz tőle, a hozzá készített videó pedig egyszerűen csodálatos, a klipet nézve nagy kedvem lenne elutazni Montenegróba. Élőben Tamara tűnik a legjobbnak, a többiek hangja viszont még egy kicsit kiforratlan és a színpadon sem tűnnek túl magabiztosnak. A fogadóirodáknál jelenleg az utolsó helyen állnak és a 2-es sorszám sem fogja őket túlságosan segíteni az első elődöntőben. Nincsenek illúzióim a továbbjutásukat illetően, de a remény hal meg utoljára…. Pontszám: 9/10.

https://www.youtube.com/watch?v=EXmXfHhLBoQ

(eurovision.tv)

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top