ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Montenegró

Montenegró 1961 és 1992 között Jugoszlávia tagjaként, majd 2004-től 2006-ig Szerbia és Montenegró tagjaként szerepelt az Eurovízión. Jugoszláviát 1983-ban és 1984-ben, Szerbia és Montenegrót 2005-ben képviselte montenegrói előadó. Független államként 2007-ben szerepeltek először, az eddigi 10 indulójukból viszont csak ketten jutottak be a döntőbe, így Montenegró a verseny történetének egyik legsikertelenebb országa. Tavalyi indulójuk, Vanja Radovanović az elődöntő 16. helyén végzett „Inje” című balkán balladájával.

Az RTCG tavalyhoz hasonlóan ismét megrendezte a Montevizija névre keresztelt nemzeti döntőt, melyben 5 előadó vett részt. A műsor szuperdöntőjét végül a közönség szavazatainak 62 százalékával a D mol nyerte, így ők utazhatnak a 64. Eurovíziós Dalfesztiválra. A csapat tagjai egy podgoricai zeneiskolából ismerik egymást. A D Mol 2018 októberében Danijel Alibabić mentorálásával jött létre, nevét az általa 2016-ban alapított D-Moll nevű privát zeneiskoláról kapta. Danijelnek nem ismeretlen az Eurovízió világa, hiszen 2005-ben a No Name egyik énekeseként a 7. helyen fejezte be a kijevi versenyt.

Montenegró idei képviselőit különböző személyiségük ellenére nagyon jó barátság köti össze. Bemutatásuk a fenti kép alapján balról jobbra történik:

  • Rizo Feratović 1997. november 15-én született Dragašban, jelenleg a Podgoricai Egyetem villamosmérnöki karán tanul. 14 éves kora óta énekel, sok zenei műsorban szerepelt már, köztük a helyi X Faktorban. Rizo hivatásos labdarúgó, de legnagyobb szenvedélyének a gitározást tartja.
  • Ivana Obradović egy 19 éves középiskolás diák Bijelo Poljéből. Tagja a városi és az egyházi kórusnak, néptáncol, zongorán és gitáron játszik. A csapat többi tagjához hasonlóan ő is több zenei versenyen vett már részt.
  • Emel Franca 2000. augusztus 12-én született Bijelo Poljében. 12 éves kora óta énekel, legnagyobb szenvedélye a zene, de kedveli a sportokat, azon belül leginkább a kézilabdát. Az egészséges élet híve, csak egészséges ételeket eszik és természetesen rengeteget sportol. Jelenleg szülővárásában tanul, utolsó éves középiskolai hallgató.
  • Tamara Vujačić a csapat legfiatalabb tagja, 2002. augusztus 5-én született Podgoricában, a Slobodan Škerović Gimnázium egyik legkiemelkedőbb tanulója. A tagok közül ő kezdett el legkorábban énekelni, szülei 5 éves korában vitték először énektanárhoz. Eddigi 10 nemzeti és nemzetközi szereplése alkalmából 9-szer díjjal tért haza, emellett pedig számos szórakoztató és humanitárius rendezvényen vett részt. Remekül beszél angolul, oroszul és törökül.
  • Mirela Ljumić 18 éves, Podgoricából származik, harmadéves diák a Slobodan Skerović Gimnáziumban. Korábban újságírással és színészettel is foglalkozott, illetve vezető szerepet töltött be egy gyermekműsorban. Pici kora óta szenvedélyes zenerajongó.
  • Željko Vukčević 2000. január 9-én született Podgoricában. A Sergije Stanić középiskolában kulináris technikusként tanul. 11 éves korától énekel, számos versenyen vett már részt. Hosszú ideig a Zvjezdice gyerekkórus tagja volt, zenei pályafutását is itt kezdte.

Montenegró 2019-es versenydalának címe „Heaven” (Mennyország), melyet Adis Eminić és Dejan Božović írt. Előbbi nevéhez fűződik Slavko Kalezićtől a „Space” is. A dal egy kedves, vidám hangulatú szerzemény, mely a népies hangszerek bevonásának köszönhetően óriási változáson ment keresztül. Az új verzió sokkal dinamikusabb, modernebb, fiatalosabb, mint a korábbi változat. A dal pozitív üzenettel bír, arra ösztönöz minket, hogy legyünk türelmesek, hiszen előbb-utóbb mindenkit eltalál Ámor nyila. A „Heaven” egy olyan magányos személyről szól, akit a párja elhagyott, emiatt sokáig üresnek érezte az életét és amikor már kész volt feladni a reményt, újra rátalált a szerelem, azóta pedig a mennyországban érzi magát.

Személyes vélemény: Ezt a dalt én egyszerűen imádom!!! Simán Top 5-ös nálam, már az eredeti verziót is nagyon szerettem, de ez az új, népies hangzásvilág igazi telitalálat. Hihetetlenül pozitív és vidám dal, mindig nagyon jó kedvem lesz tőle, a hozzá készített videó pedig egyszerűen csodálatos, a klipet nézve nagy kedvem lenne elutazni Montenegróba. Élőben Tamara tűnik a legjobbnak, a többiek hangja viszont még egy kicsit kiforratlan és a színpadon sem tűnnek túl magabiztosnak. A fogadóirodáknál jelenleg az utolsó helyen állnak és a 2-es sorszám sem fogja őket túlságosan segíteni az első elődöntőben. Nincsenek illúzióim a továbbjutásukat illetően, de a remény hal meg utoljára…. Pontszám: 9/10.

https://www.youtube.com/watch?v=EXmXfHhLBoQ

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top