ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Svájc

Svájc egyike annak a hét országnak, melyek részt vettek a legelső, 1956-os Eurovíziós Dalfesztiválon. Az első versenynek ők voltak a házigazdái, amit mindjárt meg is nyertek. Második és egyben eddigi utolsó győzelmüket 1988-ban az akkor még ismeretlen Céline Dionnal érték el. A sikerek azóta elkerülték őket, 2007 óta csak kétszer tudtak bejutni a döntőbe, tavalyi indulójuk, a ZiBBZ is csak az elődöntő 13. helyéig jutott.

Az alpesi ország az utóbbi években a Die Entscheidungsshow győztesét küldte az Eurovízióra, de a sikertelen szerepléseik miatt idén változtattak a kiválasztás menetén és a tavalyi német módszert alapul véve nevezték meg indulójukat. A 20 fős nemzetközi zsűri és a 100 főből álló rajongói csoport végül a 24 éves Luca Hänninak szavazott bizalmat, így Svájctól a “She got me” című dalt fogjuk hallani a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon.

Luca 1994. október 8-án született Bernben. Zenész családban nőtt fel, 5 évesen kezdett el dobolni, 9 éves kora óta zongorázik, hegedül és énekel. Az általános iskola befejezése után kőművesnek tanult és bár a tanulmányait nem fejezte be, ezt a fajta kétkezi munkát a mai napig nagyon szereti. Zenei pályafutása 2012-ben kezdődött, amikor 17 évesen Németországban megnyert egy népszerű tehetségkutatót, ezzel ő lett a verseny legfiatalabb, illetve nem német győztese. Pénznyereménye mellett lemezszerződést kapott, majd a Dieter Bohlen által írt “Don’t think about me” című dala Németországban, Ausztriában és Svájcban is az első helyig jutott a slágerlistákon, első albuma pedig aranylemez lett. Nagyon közvetlen és barátságos személy, akinek mindennél többet jelentenek a követői. A közösségi médián keresztül mindig elérhető, gyakran oszt meg érdekes dolgokat az életéről, a levelekre mindig válaszol és a koncertjei után találkozik a rajongóival. Luca 2017-ben kezdett el érdeklődni a tánc iránt, melybe hamar bele is tanult, hiszen még ugyanebben az évben megnyert egy német táncműsort. Zenei karrierje mellett modellkedéssel és divattal is foglalkozik, emellett nagyon szeret a családjával és a barátaival lenni, természetkedvelő, szereti a csivava kutyusát sétáltatni, valamint elkötelezett nagykövete az epodermolízis bullózában (örökletes bőrbetegség) szenvedő gyerekeknek.

A “She got me” (Elkapott) dalszerzői Luca Hänni, Laurell Barker, Mac Frazer, Jon Hällgren és Lukas Hällgren. Az énekes a dalával azt szeretné közölni, hogy mindenkinek szüksége van egy olyan személyre, aki kihozza belőle a maximumot, akitől szeretetet és támogatást kap. A hivatalos videóban egy olyan gyönyörű, kacér nőt láthatunk, aki körül izzik a levegő, aki után minden férfi vágyakozik, a való életben azonban ez a személy bárki lehet, aki motivációt jelent a párja számára. Luca nagyon reméli, hogy a latinos-keleties hangzású dala sok embernek szépíti majd meg az életét és a fiatalok és öregek is táncra perdülnek tőle.

Személyes vélemény: Nagyon tetszik nekem Luca személyisége, nagyon szeretem az ilyen sokoldalú embereket, bár azt kell írjam, hogy sem kőművesként, sem fehérnemű modellként nem tudom őt elképzelni. A dalával kapcsolatban sajnos nem tudok semmi pozitívumot írni, hiszen nagyon távol áll tőlem ez a latinos, keleties hangzásvilág. A fogadóirodák győzelemre esélyesnek tartják, az első próba is jól sikerült, így akár az is elképzelhető, hogy 1988 után Svájc ismét győzelemmel térhet haza. Pontszám: 3/10.

https://www.youtube.com/watch?v=6PxoMWtAC7M

(eurovision.tv)

Comments
2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2021

To Top
%d bloggers like this: