ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Svédország

Svédország eddig 58 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. 1958-ban csatlakoztak a versenyhez, hatszor győztek, kétszer lettek utolsók és csak egyszer nem jutottak döntőbe. Tavalyi indulójuk, Benjamin Ingrosso a 7. helyen végzett.

Az ország nemzeti döntője a Melodifestivalen, melyet először 1959-ben rendeztek meg és ma már Svédország legnézettebb show műsora. A korábbi évekhez hasonlóan most is a közönség és egy nemzetközi zsűri választotta ki a győztest, aki a 36 éves John Lundvik lett. Óriási győzelmet aratott, a zsűritől maximum pontot kapott és a közönségszavazást is megnyerte.

John Hassim Lundvik énekes, dalszerző, volt rövidtávfutó, 1983. január 27-én született Londonban. 1 hetes volt, amikor egy svéd család örökbe fogadta, vér szerinti szüleivel sosem találkozott. Hat évig éltek Londonban, majd visszaköltöztek Svédország Växjö városába. John 2010-ben kezdte zenei pályafutását, amikor az a megtiszteltetés érte, hogy Jörgen Eloffsonnal megírhatta a „When you tell the world you’re mine” című dalt Viktória svéd királyi hercegnő esküvőjére. Több svéd és külföldi énekessel dolgozott együtt, 6 kislemeze jelent meg és filmzenéket is szerzett már. 2018-ban a „My Turn”-nel részt vett a Melodifestivalen műsorában, ahol a döntőben a harmadik helyen végzett. Az idei Eurovízióra két szerzeménnyel érkezett, ugyanis ő a társszerzője Michael Rice dalának is. A „Bigger than us”-t eredetileg John énekelte volna, de az SVT kérésére végül lecserélte, így az végül a britek tehetséges fiatal énekeséhez került. John atletikus alkat, korábban rövidtávfutó volt, 8 aranyérmet nyert különböző svéd versenyeken. 2016-ban ő írta és énekelte hazája hivatalos olimpiai dalát, az „All about the games”-t.

A „Too late for love” (Túl késő a szerelemhez) szerzői John Lundvik, Anderz Wrethov és Andreas ”Stone” Johansson. A címmel ellentétben John pont arra akarja felhívni a figyelmet, hogy soha nincs késő a szerelemhez. Az énekes még ha kicsit naivan is, de a szíve mélyén hisz abban, hogy minden problémára a szerelem a legjobb megoldás.

Személyes vélemény: Nem követtem a Melodifestivalent, de ha tényleg ez a dal volt a legjobb, akkor bele sem merek gondolni milyen lehetett a többi. Jót sajnos nem tudok róla írni, rosszat pedig nem akarok. A zsűrinél valószínűleg elsők lesznek és a közönségnél is biztos jobb helyen fognak végezni, mint tavaly, így mindenképp a Top 5-be várom őket. Pontszám: 0/10.

https://www.youtube.com/watch?v=iEEuG5XML-A

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top