ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Szerbia

Szerbia 1961-től 1992-ig Jugoszlávia, míg 2004 és 2006 között Szerbia és Montenegró színeiben vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Jugoszlávia részeként hatszor, míg Szerbia és Montenegró részeként egyszer küldtek énekest a versenyre. Független államként 2007-ben szerepeltek először, akkori indulójuk Marija Šerifović mindjárt győzelemre is vezette az országot. Az elmúlt 11 évben háromszor maradtak le a döntőről, tavalyi képviselőjük, a Sanja Ilić & Balkanika nevű formáció a 19. helyen végzett a lisszaboni fináléban.

Déli szomszédunk idén is a Beovizija keretein belül választott indulót. A két elődöntőből 12 előadó jutott a döntőbe, ahol a közönség és a szakmai zsűri együttes szavazatának köszönhetően a 24 éves Nevena Božović győzedelmeskedett. Az énekesnő ismerős lehet az Eurovízió rajongóinak, hiszen 2013-ban a Moje 3 tagjaként már találkozhattunk vele, valamint 2007-ben a Junior versenyen is láthattuk, ahol végül 3. helyen végzett. A felnőtt versenyen a lányok épp csak lemaradtak a fináléról, „Ljubav je svuda” című daluk az elődöntő 11. helyét szerezte meg.

Nevena 1994. június 15-én született Kosovska Mitrovicaban, ami ma Koszovó területén található. 16 éves korában a belgrádi zeneakadémia tanulója lett, majd felvételt nyert a művészeti egyetemre. 2007-ben a népszerű fehérorosz Slavianski Bazaar versenyen az előkelő 3. helyen végzett, majd 2008-ban az olasz köztársasági elnök, Giorgio Napolitano ezüstéremmel jutalmazta a Battipaglia fesztiválon nyújtott teljesítményéért. 2009-ben megnyerte a Sunčane Skale fesztivált a montenegrói Herceg Noviban, 2010-ben és 2012-ben a The Voice szerb változatában szerepelt, a második évadban második helyen végzett.

Nevena dalának címe „Kruna” (Korona), melyet az énekesnő Darko Dimitrovval írt. A dal nem kifejezetten az Eurovízióra íródott, de az elkészültekor nagy potenciált láttak benne és mivel Nevena amúgy is szeretett volna újra megmérkőzni Európa legnagyobb zenei fesztiválján, így végül benevezték a nemzeti válogatóba. A „Kruna” egy szerelmes pop ballada, melyet az énekesnő férje ihletett:
„Csak a drága szemeid tudnak megnyugtatni most. Oh, szeretlek. Az éjjel oly hosszú és szomorú nélküled. Fogd meg a kezem és sose engedd el. Mindent érted, neked adom önmagam. Engedd, hogy a világ is meghalljon, az életemmel is védelek téged. Engedd, hogy mindenki lássa, hogy mindenki tudja, a tied vagyok örökké. A koronám a tiéd szerelmem. Akarom, hogy tudd, hozzád is tartozik.”

Személyes vélemény: 2013-ban óriási kedvencem volt a szerb dal és nagyon sajnáltam a kiesését. Sajnos én nem igazán szoktam szeretni a női balladákat, így a „Kruna” sem nyerte el a tetszésemet, de azt elismerem, hogy egy gyönyörű szerzemény, tökéletesen előadva. Nevena a próbán nagyon meggyőző volt, biztosra veszem a döntőzését, sőt, egy kis szerencsével akár egy szép helyezést is elérhet. Pontszám: 5/10.

https://www.youtube.com/watch?v=osFxa9jfH04

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top