ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Szerbia

Szerbia 1961-től 1992-ig Jugoszlávia, míg 2004 és 2006 között Szerbia és Montenegró színeiben vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Jugoszlávia részeként hatszor, míg Szerbia és Montenegró részeként egyszer küldtek énekest a versenyre. Független államként 2007-ben szerepeltek először, akkori indulójuk Marija Šerifović mindjárt győzelemre is vezette az országot. Az elmúlt 11 évben háromszor maradtak le a döntőről, tavalyi képviselőjük, a Sanja Ilić & Balkanika nevű formáció a 19. helyen végzett a lisszaboni fináléban.

Déli szomszédunk idén is a Beovizija keretein belül választott indulót. A két elődöntőből 12 előadó jutott a döntőbe, ahol a közönség és a szakmai zsűri együttes szavazatának köszönhetően a 24 éves Nevena Božović győzedelmeskedett. Az énekesnő ismerős lehet az Eurovízió rajongóinak, hiszen 2013-ban a Moje 3 tagjaként már találkozhattunk vele, valamint 2007-ben a Junior versenyen is láthattuk, ahol végül 3. helyen végzett. A felnőtt versenyen a lányok épp csak lemaradtak a fináléról, „Ljubav je svuda” című daluk az elődöntő 11. helyét szerezte meg.

Nevena 1994. június 15-én született Kosovska Mitrovicaban, ami ma Koszovó területén található. 16 éves korában a belgrádi zeneakadémia tanulója lett, majd felvételt nyert a művészeti egyetemre. 2007-ben a népszerű fehérorosz Slavianski Bazaar versenyen az előkelő 3. helyen végzett, majd 2008-ban az olasz köztársasági elnök, Giorgio Napolitano ezüstéremmel jutalmazta a Battipaglia fesztiválon nyújtott teljesítményéért. 2009-ben megnyerte a Sunčane Skale fesztivált a montenegrói Herceg Noviban, 2010-ben és 2012-ben a The Voice szerb változatában szerepelt, a második évadban második helyen végzett.

Nevena dalának címe „Kruna” (Korona), melyet az énekesnő Darko Dimitrovval írt. A dal nem kifejezetten az Eurovízióra íródott, de az elkészültekor nagy potenciált láttak benne és mivel Nevena amúgy is szeretett volna újra megmérkőzni Európa legnagyobb zenei fesztiválján, így végül benevezték a nemzeti válogatóba. A „Kruna” egy szerelmes pop ballada, melyet az énekesnő férje ihletett:
„Csak a drága szemeid tudnak megnyugtatni most. Oh, szeretlek. Az éjjel oly hosszú és szomorú nélküled. Fogd meg a kezem és sose engedd el. Mindent érted, neked adom önmagam. Engedd, hogy a világ is meghalljon, az életemmel is védelek téged. Engedd, hogy mindenki lássa, hogy mindenki tudja, a tied vagyok örökké. A koronám a tiéd szerelmem. Akarom, hogy tudd, hozzád is tartozik.”

Személyes vélemény: 2013-ban óriási kedvencem volt a szerb dal és nagyon sajnáltam a kiesését. Sajnos én nem igazán szoktam szeretni a női balladákat, így a „Kruna” sem nyerte el a tetszésemet, de azt elismerem, hogy egy gyönyörű szerzemény, tökéletesen előadva. Nevena a próbán nagyon meggyőző volt, biztosra veszem a döntőzését, sőt, egy kis szerencsével akár egy szép helyezést is elérhet. Pontszám: 5/10.

https://www.youtube.com/watch?v=osFxa9jfH04

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top