ESC Hungary

Napi Eurovízió 2019

Napi Eurovízió 2019: Szlovénia

Napi Eurovíziós rovatunk ezennel a végéhez érkezett, utolsóként délnyugati szomszédunk, Szlovénia indulójának bemutatása következik. Kedden az első elődöntővel végre kezdetét veszi a 2019-es verseny, melyhez jó szórakozást kívánunk minden kedves olvasónknak!

Szlovénia 1961 és 1992 között Jugoszlávia tagállamaként vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A huszonhét jugoszláv indulóból négy volt szlovén. Független országként 1993-ban debütáltak, legjobb eredményük egy-egy 7. hely 1995-ből és 2001-ből. Tavalyi indulójuk, Lea Sirk a döntő 22. helyén fejezte be a lisszaboni versenyt.

Az RTV SLO a korábbi évekhez hasonlóan idén is az EMA győztesét küldi az Eurovízióra. A verseny döntőjében 10 előadó vett részt, melyből ketten kerültek a szuperfináléba. A közönség végül Zala Kralj és Gašper Šantl „Sebi” című dalát találta a legjobbnak, ami 73%-kal a műsor történetének legnagyobb arányú győzelmét aratta. A duó tagjait 2017-ben egy közös ismerősük mutatta be egymásnak, zenei pályafutásuk nem sokkal ezután kezdődött. Első daluk, a „Valovi” óriási sikereket ért el, több díjat is nyertek vele Szlovéniában. Bár a csapat női tagja, a 19 éves Zala a Youtube zenei csatornára több cover videót is feltöltött, sosem gondolt arra, hogy a zenét választja majd hivatásául. Az éneklést, dalírást, hegedülést és gitározást korábban csak hobbinak tartotta, mely segített neki ellazulni egy-egy hosszú és kimerítő nap után. A 22 éves Gašper már fiatal korában a zene szerelmese volt, 7 évesen harmonikázni tanult, de hogy jobban imponáljon a lányoknak, később áttért a gitárra. Gimnáziumi tanulmányainak utolsó napján biciklijével nekivágott a nagyvilágnak. Útja Prágába vezetett, ahol a „Faust Records” zenestúdió szárnyai alatt megismerhette a dalszerzés fortélyait, illetve betekintést nyert a hangmérnöki folyamatokba. 2 év után ismét biciklire ült és új kihívásokat keresve 10 országba jutott el. A duó mindkét tagja Mariborból származik és a fiatalok az életben is egy párt alkotnak.

Zala és Gašper az általuk írt „Sebi” (Te magad) című dalt fogja előadni az első elődöntőben. A dal arra ösztönöz minket, hogy még a legnehezebb időkben is maradjunk hűek és őszinték önmagunkhoz, ne akarjunk mindig másoknak megfelelni. A duó legfontosabb célja olyan fontos mondanivalóval rendelkező, őszinte dalok írása, melyekkel sokan tudnak azonosulni. A nemzeti válogatóba elsősorban azért jelentkeztek, hogy a daluk üzenete minél több emberhez eljusson.

Személyes vélemény: A szlovénok nemzeti döntős előadásában minden benne van, amitől normális esetben égnek áll a hajam: 1. hihetetlenül unalmas, monoton, már-már depresszív dal, 2. a színpadon nem történik semmi, 3. az előadók nem tartanak szemkontaktust a nézőkkel. De mivel a kivétel mindig erősíti a szabályt, ez a dal az idei egyik legnagyobb kedvencem, simán Top 10-es nálam. Van ebben az előadásban valami, ami hihetetlenül megfog, amiről mindig az jut eszembe, hogy milyen szép dolog is a szerelem. Lehet akármilyen unalmas ez a dal, ahogy Zala és Gašper egymásra néz az valami fantasztikus, számomra ők a nagybetűs álompár. Bár a „Sebi” a maga alternatív-elektronikus műfajával nem lesz mindenki kedvence, ettől függetlenül szerintem a verseny egyik sötét lova lehet. Pontszám: 9/10.

https://www.youtube.com/watch?v=2C9W7MbDivU

(eurovision.tv)

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top