ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Azerbajdzsán

Azerbajdzsán 2008-as debütálása óta tizenkét alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Három sikeres szereplés után (8. hely, 3. hely, majd 5. hely) 2011-ben megnyerték a versenyt. A kezdeti sikerek után az utóbbi években kevésbé jó helyen végeztek, viszont idén egy igazán ígéretes indulóval rukkolt elő a kaukázusi ország.

A 29 éves Samira Efendiyeva bakui azerbajdzsáni énekesnő számos dalverseny és fesztivál révén szerzett népszerűséget Azerbajdzsánban. Számára nem idegen a hazájának képviselete, hiszen olyan nemzetközi énekversenyeken vett részt, mint a Yeni Ulduz (2009), Böyük Səhnə (2014) és Azerbajdzsán hangja (2015).

Efendi korábban négyszer is megpróbálta képviselni Azerbajdzsánt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Végül 2020-ban választották ki a „Cleopatra” című dallal. Sajnálatos módon a 2020-as Eurovíziós Dalfesztivál lemondása miatt nem mérettethette meg magát az előző évi versenyen, de az azeri köztévé ismét bizalmat szavazott az énekesnőnek, és őt indította idén is az ország képviseletére.

Belső kiválasztással több mint 150 dal közül az azeri műsorszolgáltató 6-ot jelölt ki, melyek közül a Mata Hari című dalra esett a választás. A dalszerzők Amy van der Wel, Tony Cornelissen és Luuk van Beers, aki az előző 2020-as Cleopatra című dalát is szerezte az énekesnőnek. Efendi Rotterdamban az első elődöntőben lép majd fel, május 18-án.

Efendi ezt nyilatkozta a „Mata Hari”-ról:
„Fontos, hogy beszéljünk az erős nőkről és emlékeztessük arra a hölgyeket, hogy ebben az előítéletekkel teli világban is egy nő bármit megtehet, mert a női erőhöz semmi sem fogható.
A nők hatalmas erővel rendelkeznek és ha ezt nem hinnék el magukról, példának tekinthetők a történelem híres női alakjai, akik hatalmas sikereket értek el és oly sok nehézséggel megbirkóztak.
A dalom által üzenem minden nőnek, hogy ideje szabadon engedni a bennük rejlő királynőt.”

A nőket a társadalomban általában gyengédséggel, gondoskodással és gyengeséggel társítják. Viszont néhány nőt az élet olyan kegyetlen próbák elé állított, melyeket még sok férfi sem tudna kiállni. A dal ezekről az erős nőkről szól, akik titokzatosak, mégis magával ragadóak és meglepnek azzal, hogy milyen végtelen erő is lakozik bennük.

A kortárs hangszerelés mellett a „Mata Hari”-ban hagyományos hangszerek is felcsendülnek, mint az Azerbajdzsánban fúvós hangszerként ismert zurna, a nagara dob és még azeri néptánc (yalli) ritmusai is megjelennek.

A dal tartalmaz egy rövid, azeri nyelven elhangzó részletet is: „Yalan da mən” – „Hazudok.” Ez az első alkalom, hogy az Eurovízión Azerbajdzsán saját anyanyelvét is beleszövi a dalba.

A videóban az énekesnőt félhomály veszi körül, arany és kék fények világítják meg. Efendihez öt táncos csatlakozik, akikkel együtt adják elő koreográfiájukat.

https://youtu.be/HSiZmR1c7Q4

(escunited.com, escxtra.com, wiwibloggs.com)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Azerbajdzsán
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top