ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Görögország

Görögország 1974-ben vett először részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A kezdeti években nem termett nekik túl sok babér, az 1977-ben és 1992-ben elért ötödik helyezés volt a legjobb eredményük. Eddig 40 alkalommal szerepeltek a versenyen, egyetlen győzelmüket 2005-ben szerezték, így a 2006-os versenynek Athén adott otthont. 2004 óta csak kétszer nem jutottak tovább az elődöntőből, 2019-es indulójuk, a kanadai-görög Katerina Duska a 21. helyen végzett a döntőben. Az elmúlt 10 évben a Koza Mostra szállította nekik a legjobb eredményt, „Alcohol is free” című daluk a 6. helyen végzett Malmöben.

Az utóbbi években az ERT mindig belső kiválasztással nevezte meg indulóját. 2020-ban a Junior Eurovíziót is megjárt Stefania Liberakakisnak szavaztak bizalmat, aki a koronavírus járvány miatt eltörlésre kerülő versenyen végül nem adhatta elő a „Superg!rl”-t. A görög közmédia idén is őt nevezte meg indulójaként, így a 18 éves hölgy a fiatalok után a felnőttek között is megmérettetheti magát. Stefania 2002. december 17-én született Hollandiában, Utrecht városában, görög felmenőkkel rendelkezik. 2016-ban a holland színekben induló Kisses tagjaként a 8. helyen végzett a Junior Eurovíziós Dalfesztiválon. Stefania az éneklésen kívül színészkedéssel is foglalkozik, valamint rengeteg követővel rendelkezik a Youtube, Instagram és TikTok oldalakon. 10 éves korában már a The Voice Kids-ben szerepelt, majd nem sokkal később egy kórus tagja lett. Első dala, a 2018-ban megjelent “Stupid reasons” nagy sikereket ért el Hollandiában. 2019-ben 3 új dallal jelentkezett és még ebben az évben felléphetett a MAD VMA nagyszabású görög showban. Fiatal kora ellenére már 3 filmben is szerepelt, valamint egy gyermekeknek szóló sorozat főszereplőjeként is látható. 2020-ban 2 új dala jelent meg, a „Friday” és a „Swipe”. Stefania az idei Eurovízió legfiatalabb versenyzője, szabadidejében szívesen készít feldolgozásokat más előadók dalaiból. Egyik legnépszerűbb cover videóját a párjával, a Fource tagjaként Junior Eurovíziót is megjárt Jannesszel készítette.

Stefania a „Last dance” (Utolsó tánc) című dalt fogja előadni Rotterdamban. A dalt ugyanaz a csapat írta, mint a „Superg!rl”-t: Dimitris Kontopoulos, Arcade, Sharon Vaughn. Az Eurofanoknak Dimitris Kontopoulost nem kell bemutatni, eddig 13 Eurovíziós dal fűződik a nevéhez, ezek közül a „Shady Lady”, a „Hold me” és a „You are the only one” Top 3-ban végzett. Sharon Vaughn is több Eurovíziós dalt írt már, melyek közül a „Scream” érte el a legjobb helyezést. Görögország a második elődöntő 4. rajtszámát kapta a szervezőktől. Stefania Benny Cristo után és Vincent Bueno előtt lép majd színpadra. A „Last dance” egy modern popdal, megfűszerezve a ’80-as évek hangzásvilágával. Üzenete: minden vég egyben egy új kezdet is, minden utolsó tánc után jönni fog egy újabb, ha egy ajtó bezárul, valahol előbb-utóbb kinyílik egy másik. A videó görög mitológiai elemek sorát kapcsolja össze a jelenlegi világgal. Stefania, a fiatal, álmokkal teli lány a pandémia miatt lezárt, kietlen utcán sétál. A lámpa pirosra vált, az álmok, tervek, vágyak pillanatok alatt elillannak, az emberiséget katasztrófa fenyegeti és nem sokkal később víz önti el a várost (Atlantisz). A vízözön a problémákat, szenvedéseket szimbolizálja, melyekkel szembe kell néznünk. Stefania modernkori Athénaként (a háború istennője) felveszi a harcot mindezek ellen, melyben segítségére siet a szárnyas ló, Pegazus. Az állat a neon tejútrendszeren keresztül elviszi Stefaniát az alvilágba, ahol találkozik Atlasszal. Atlasz részt vett a titánok lázadásában az olümposzi istenek ellen, így Zeusz büntetésül arra kárhoztatta, hogy örökké hátán tartsa a Földet és az Égboltot, a vállain pedig egy nagy oszlopot, ami ezeket elválasztja egymástól. A mitológiában gyakran őt tartják az elsüllyedt Atlantisz első királyának is. Stefania megérinti Atlasz arcát, aki így felszabadul, az oszlop megreped és az özönvíz is véget ér, így a világ megmenekül a pusztulástól. Felkel a nap, a földet és az embereket ismét elárasztja a fény, a remény és a szeretet. A lámpa zöldre vált, így folytathatjuk az életünket, tovább küzdhetünk az álmainkért, vágyainkért.

Személyes vélemény: Stefania idén sem okozott csalódást számomra. A „Kisses and dancin'” és a „Superg!rl” is nagy kedvencem volt tőle, de a „Last dance” talán még ezeknél is jobb. A tavalyi dalát csak többszöri hallgatás után szerettem meg, az idei viszont instant hatott, ennek ellenére épp lemaradt a Top 10-emről.  Stefania a 2016-os Junior Eurovízión már bizonyította rátermettségét, a színpadon nagyon magabiztos, emellett jól énekel és táncol. A „Last dance” egy fülbemászó, rádióbarát dal, szerintem a zsűri és a közönség is szeretni fogja, így biztos döntősnek érzem. A fogadóirodák az elődöntőben az 5., a döntőben pedig a 11. helyre várják. A pletykák szerint a színpadképguru Fokas Evangelinos egy nagyon különleges színpadképet készít a dalhoz, így nem lepődnék meg, ha a próbák után még ennél is feljebb kerülne Görögország az oddsoknál. Az elmúlt években leginkább a komoly üzenettel, illetve háttérsztorival rendelkező dalok nyertek és mivel itt ilyenről nem igazán beszélhetünk, így a győzelmet mindenképp kizárnám, akármilyen jó is lesz a színpadkép. Pontszám: 9/10. Tippem: Döntő 11. hely.

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Görögország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top