ESC Hungary

Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Lengyelország

Lengyelország egyedüliként a keleti blokkban már a 80-as években közvetítette a Fesztivált, bár az első fellépésre egészen 1994-ig várni kellett. Az első lengyel dal talán a legismertebb is – Edyta Górniak – To nie ja – mely továbbra is az ország legnagyobb sikere az akkor megszerezett 2. hellyel. Ezen kívül Lengyelország még kétszer ért el TOP10 helyezést: 2003 – Ich Troje, Keine Grenzen (6. hely) illetve 2016 – Michał Szpak, Color of your life (8. hely). Azóta azonban csak egyszer sikerült bejutni a döntőbe – így ez a minimális elvárás az idei dallal szemben is. Különösen a Junior Eurovíziós sikerek fényében.

Az Eurovízió rajongói ismerhetik már Rafał Brzozowskit a 2020-as varsói Junior Eurovíziós Dalfesztivál műsorvezetőjeként. További tévés munkája többek között a Dal neve című népszerű zenei műsor, valamint a Szerencsekerék lengyel változatának vezetése.

Rafał zenei karrierje a The Voice-beli részvételével kezdődött, nem sokkal később kiadta debütáló Tak blisko (Olyan közel) című kislemezét. A dal a lengyel airplay és eladási listákon magasan szerepelt, míg a Tak blisko és Mój czas (Az én időm) című albumaival további sikereket ért el.

A zenét leszámítva Brzozowski két legnagyobb szenvedélye a sport és a repülés. Rafał bronzérmet nyert a Lengyelországi Akadémiai Bajnokságon birkózásban, és jelenleg magánpilóta-engedélyének műrepülői engedélyre történő emelésén dolgozik.

A dal és az előadó kiválasztása körül, mint az előfordult már itt Lengyelországban, jelentősebb média visszhang és kritika bontakozott ki, politikai felhangoktól sem mentesen. A pletykák szerint a TVP köztévé főnökének fiatal felesége „súgott” a férjnek. Ne felejtsük el hogy Jacek Kurski TVP elnök személyesen választotta ki az utóbbi évek résztvevőit és a Junior Euroviziós sikerek óta, gyakorlatilag „látnokként” funkcionál – már ami az Eurovíziót illeti. Ezt természetesen cáfolták hivatalosan, ám ez nem vetett véget a kétkedő kommentároknak, sem pedig a dal minőségét vitató hangoknak.

A dal önmagában egy svéd iparostermék, egészen sokmindent lehetne kihozni belőle, mint ahogy a klippben (amit a varsói neonmúzeumban forgattak) meg is teszik. Kérdés, hogy mi maradt a néhány évvel ezelőtt valóban népszerű énekes Rafał színpadi jelenlétéből – mert bár sokat van képernyőn, de a rotterdami színpad azért más lesz.

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Lengyelország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top