ESC Hungary

Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Lengyelország

Lengyelország egyedüliként a keleti blokkban már a 80-as években közvetítette a Fesztivált, bár az első fellépésre egészen 1994-ig várni kellett. Az első lengyel dal talán a legismertebb is – Edyta Górniak – To nie ja – mely továbbra is az ország legnagyobb sikere az akkor megszerezett 2. hellyel. Ezen kívül Lengyelország még kétszer ért el TOP10 helyezést: 2003 – Ich Troje, Keine Grenzen (6. hely) illetve 2016 – Michał Szpak, Color of your life (8. hely). Azóta azonban csak egyszer sikerült bejutni a döntőbe – így ez a minimális elvárás az idei dallal szemben is. Különösen a Junior Eurovíziós sikerek fényében.

Az Eurovízió rajongói ismerhetik már Rafał Brzozowskit a 2020-as varsói Junior Eurovíziós Dalfesztivál műsorvezetőjeként. További tévés munkája többek között a Dal neve című népszerű zenei műsor, valamint a Szerencsekerék lengyel változatának vezetése.

Rafał zenei karrierje a The Voice-beli részvételével kezdődött, nem sokkal később kiadta debütáló Tak blisko (Olyan közel) című kislemezét. A dal a lengyel airplay és eladási listákon magasan szerepelt, míg a Tak blisko és Mój czas (Az én időm) című albumaival további sikereket ért el.

A zenét leszámítva Brzozowski két legnagyobb szenvedélye a sport és a repülés. Rafał bronzérmet nyert a Lengyelországi Akadémiai Bajnokságon birkózásban, és jelenleg magánpilóta-engedélyének műrepülői engedélyre történő emelésén dolgozik.

A dal és az előadó kiválasztása körül, mint az előfordult már itt Lengyelországban, jelentősebb média visszhang és kritika bontakozott ki, politikai felhangoktól sem mentesen. A pletykák szerint a TVP köztévé főnökének fiatal felesége „súgott” a férjnek. Ne felejtsük el hogy Jacek Kurski TVP elnök személyesen választotta ki az utóbbi évek résztvevőit és a Junior Euroviziós sikerek óta, gyakorlatilag „látnokként” funkcionál – már ami az Eurovíziót illeti. Ezt természetesen cáfolták hivatalosan, ám ez nem vetett véget a kétkedő kommentároknak, sem pedig a dal minőségét vitató hangoknak.

A dal önmagában egy svéd iparostermék, egészen sokmindent lehetne kihozni belőle, mint ahogy a klippben (amit a varsói neonmúzeumban forgattak) meg is teszik. Kérdés, hogy mi maradt a néhány évvel ezelőtt valóban népszerű énekes Rafał színpadi jelenlétéből – mert bár sokat van képernyőn, de a rotterdami színpad azért más lesz.

(eurovision.tv)

Napi Eurovízió 2021: Lengyelország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top