ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Litvánia

Egy igazán nem mindennapi produkcióval, Litvánia következik a sorban. A balti ország 1994-ben vett részt először az Eurovíziós Dalfesztiválon. Eddig 20 alkalommal mérettették meg magukat a versenyen. Legjobb eredményük 2006-ból egy 6. helyezés, az LT United formáció „We Are the Winners” című dalának jóvoltából. A második top10-es eredményük egy 9. helyezés 2016-ból, melyet Donny Montell ért el az „I’ve Been Waiting for This Night” című dalával. Litvánia az egyedüli balti ország, amelynek még nem sikerült Eurovíziót nyernie. Az idei dalukkal ha győzni talán nem is fognak, de nagy eséllyel pályáznak majd országuk legjobb eredményére az Eurovízió történetében.

Litvániát 2021-ben a The Roop Band képviseli „Discoteque” című dalával a 65. Eurovíziós Dalfesztiválon. A zenekar neve egy régies angol szóból – a „to roop”-ból származik, jelentése: kiáltani, nagy zajt csapni. A The Roop 2018-ban lett széles körben ismert, mikor „Yes I Do” című dalukkal bekerültek a litván eurovíziós válogató döntőjébe, ahol 3. helyezést sikerült elérniük. 2020-ban On Fire című dalukkal megnyerték a Pabandom iš Naujo litván nemzeti döntőt, de sajnos a pandémia közbeszólt és nem adhatták elő dalukat a rotterdami színpadon. Az On Fire-t az egyik, ha nem a legesélyesebb dalnak tartották a 2020-as eurovíziós győzelemre. Nem egyslágeres karriert képzeltek el maguknak, nem volt tehát kérdés, hogy 2021-ben is ringbe szállnak a részvételi jogért, ami ugyan alanyi jogon nem járt nekik, de automatikus döntősként részt vehettek a 2021-es litván nemzeti döntőn. A Discoteque című daluk elsöprő fölénnyel nyert, a közönségszavazatok 86 %-ával elnyerték a részvételt a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválra is.

A modern, friss hangzású, dance/rock/pop bandát Vaidotas Valiukevičius (frontember) alapította 2014-ben Robertas Baranauskas (dobos) és Mantas Banišauskas (gitáros) társaságában. Vaidotas, Kaunas város szülöttje, 1981-ben született. 19 éve van jelen a litván médiában. Szerepelt már tévésorozatokban, dolgozott műsorvezetőként, jelenleg  a The Roop Band vezetőjeként tevékenykedik.

Különböző zenei tapasztalataikból kiindulva kezdtek dalokat írni arról, amiben hittek, ami a saját ízlésüknek megfelelt, és nem utolsó szempont volt az sem, hogy a dalaikkal fontos üzeneteket közvetítsenek a világnak. Játszottak már Belgiumban, Németországban, de Brazíliában, az USA-ban és Ausztráliában is koncerteztek már korábban. A zenéjükkel szeretnék inspirálni az embereket, hogy éljék fullosan az életüket. Nem számít, hogy hol élsz, mit csinálsz, hány éves vagy, mindig kövesd az álmaidat. Korábban, egy menedzser elutasította a velük való együttműködést – mondván nézzenek csak a korukra, túl öregek már ahhoz, hogy elérjenek valamit. Nem adták fel, és a hosszú évek munkája végül meghozta számukra a sikert.

A Discoteque 2021. január 21-én jelent meg, és szinte napokon belül tarolt, a litván rádiók toplistáinak élére ugrott.
A dal a belső felszabadulásról szól. Szabad emberek vagyunk és szabad világban élünk. A legtöbb korlátunk belülről jön. A dal arra buzdít, hogy szabadítsuk fel az elménket, mert tele vagyunk önkritikával, ami miatt félünk az eltérő megjelenéstől, vonakodunk elfogadni a testünket, és ezzel limitáljuk saját vonzerőnket.
A dallal szeretnék megmozdítani az embereket, „Mert ha mozogsz, jól érzed magad. Mindenki tud táncolni, nincs ember aki ne tudna!”

„Oké, érzem a ritmust. Valami történik… a zene áramlik az ereimen keresztül. Lassan beüt, átveszi felettem az irányítást. A szemeim hunyorognak és nem tudom mi történik. Nem tudom kontrollálni, de nem szeretném, hogy vége legyen. Senki sincs itt, és nem érdekel, biztonságban érzem magam ahhoz, hogy egyedül táncoljak.”

„Azzal, hogy egyedül táncolok, sebesült lelket gyógyítok. Testem megremeg, engednem kell, hogy kitörjön. Fel kell kelnem és fel kell emelnem a kezeim. Senki sincs itt, és nem érdekel, biztonságban érzem magam ahhoz, hogy egyedül táncoljak.”

„Csináljunk diszkót, egyenesen az otthonomban. Teljesen oké, hogy egyedül táncolok. Egyedül táncolok. Egyedül táncolok. Egyedül táncolok. Egyedül táncolok. Megvannak a mozdulatok, ez mindjárt robbanni fog!”

A dalszövegből arra következtetnénk, hogy ez egy pandémia-sláger – mondván hogy az utóbbi év nagy részét szórakozóhelyek, baráti összejövetelek nélkül kellett eltöltenünk otthon a 4 fal között – így maradt alternatívának az otthoni egyedül táncolás. Az énekes azonban ezt megcáfolta. Ugyan van hasonlóság, de a dal nem a járványos otthonlétről szól, sokkal inkább arról, hogy ha mozogsz, akkor felszabadulsz, jól érzed magad. Tánc közben elmúlik a rossz kedved, szóval a tánc nagyon jót tesz a fizikai és a lelki egészségednek.

A dal megírásának érdekes háttértörténete van. 2020 nyarán a zenekar egy 2 hetes zenei workshop-ot tartott egy erdei faházban, dal-demók készítésén dolgoztak. Vaidotas később októberben egymaga visszatért erre a helyre, ekkor készült el a refrén dallama. Miközben egymagában táncolt a dallamra, megszületett a dalszöveg első mondata : „It is okay to dance alone”. Ezt követően a dal meglepően gyorsan, 1 hét alatt majdnem teljesen elkészült, és éppen 3 percesre sikeredett. Nem volt kérdés, hogy ezzel a dallal neveznek a nemzeti döntőbe.

A koreográfia elég eredetire sikerült. A mozdulatokat látva sokan magukra fognak ismerni, én is ezt a tábort erősítem. Kissé bugyuta ez a tánc, de ki ne táncolna hasonlóan, ha épp rájön a bulizhatnék. A koreográfiához sok inspirációt merítettek filmekből és sorozatokból, mint az Alice csodaországban, a Twin Peaks sorozat, és több hírességtől is, mint Michael Jackson, David Bowie, Freddie Mercury és Arvydas Sabonis, litván kosárlabdázó. A sárga ruházat a stylist, de legfőképp Vaidotas ötletei alapján készült el. A sárga szín a reményt szimbolizálja. A ruházaton nem változtatnak, Rotterdamban is ezekben a sárga hacukákban láthatjuk őket a színpadon.

Első hallgatásra nem tudtam hová tenni a dalt, de másodikra már beszippantott. Nagyon szimpatikus zenekarnak tartom őket, leginkább az egyedi zenei stílusuk miatt. Azt viszont nem tudnám eldönteni, hogy az On Fire vagy a Discoteque tetszik-e jobban. Az On Fire rádióbarátabb, a Discoteque zenei alapja viszont elképesztően jól sikerült, a koreográfiáról nem is beszélve. Mást nem is tudnék elképzelni az első elődöntő első fellépőjeként. Nagyon örülök, hogy ők indítják majd a show-t. Továbbjutásuk nem lehet kérdés, a döntőben legalább egy top 10-es eredményre számítok, de megérdemelnének egy top 5 helyezést is. Én a 3. helyet ítélem meg nekik a listámon.

És végül, jöjjön egy jó kis idézet a The Roop frontemberétől – „Soha nem késő követni az álmaitokat, emlékezzetek erre! Maradj kivételes és táncra fel!” (Vaidotas Valiukevičius)

(theroop.com, eurovision.tv, wiwibloggs.com)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Litvánia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top