ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Moldova

Moldova 2005 óta tagja az Eurovízió családjának. Kis ország lévén gyakran előfordul, hogy ugyanazok az énekesek képviselik őket. Legjobb eredményeiket is olyan előadók szállították, akik két alkalommal is szerencsét próbálhattak a versenyen. Első indulójuk, a Zdob și Zdub rögtön az előkelő 6. helyen végzett, majd 2012-ben szintén egy szép eredménnyel térhettek haza. Az eddigi legjobb, 3. helyezésüket a Sunstroke Project-nek köszönhetik, akik 2017-ben a “Hey Mamma” című dallal léptek fel Kijevben. Nekik sem ez volt az első szereplésük, 2010-ben Olia Tira oldalán már találkozhattunk velük, akkor a döntő 22. helyén végeztek. 2019-es indulójuk, Anna Odobescu már nem volt ilyen szerencsés, “Stay” című dala csak a 12. helyre volt elég az elődöntőben, ezzel Moldova 5. alkalommal maradt le a döntőről. Az országban 2007 kivételével minden évben egy nemzeti válogatón döntötték el, hogy kit küldjenek a fesztiválra. Tavaly erre a jogot Natalia Gordienko nyerte el, aki 2006-ban Arsenium oldalán a 20. helyen végzett az athéni Eurovízión. A moldáv közmédia idén ismét neki szavazott bizalmat, így ő is második alkalmommal léphet fel a versenyen, de ezúttal szólóban.

Natalia 1987. december 11-én született, édesanyját fiatalon, 18 éves korában vesztette el. A kicsi Natalia 5 évesen, nagymamája támogatásával kezdett el énekelni és ő volt az, aki a különféle zenei fesztiválokra, versenyekre is elkísérte. 10 évesen egy gyermekműsorban szerepelt, majd 2005-ben a Millenium együttes tagjaként több európai zenei megmérettetésen is részt vett. Az énekesnő eredetileg modellnek készült, de végül a zene mellett döntött, zongorázik és a DJ szakmát is kipróbálta. Az éneklésen kívül táncol és különféle televíziós műsorokat is vezet. Natalia több nemzetközi dalversenyen is részt vett már, a nagy múlttal rendelkező Slavianski Bazaar 2., míg a New Wave 1. helyezettje. Eddig 3 szóló albuma jelent meg, melyeken neves európai előadókkal énekel együtt. 2016-ban Mohombival dolgozott, közös daluk a „Habibi” nagy sikereket ért el. Natalia büszke édesanya, kisfia 2017-ben született.

Moldova idei Eurovíziós dalának címe „Sugar” (Cukor). A zenét tavalyhoz hasonlóan ismét Dimitris Kontopoulos és Philipp Kirkorov szerezte, a szöveget pedig Mikhail Gutseriyev és Sharon Vaughn írta. A színpadképért a „Dream Team” harmadik tagja, a görög Fokas Evangelinos felelős. A dal egy olyan nőről szól, aki egyedül van otthon és az este folyamán fellobban benne a tűz, rátör a vágy, hogy egy olyan férfival töltse az éjszakát, aki elárasztja szerelmével. A cukor, illetve édesség jelen esetben a férfi iránti vágyakozás metaforája. Natalia hetedikként lép fel a második elődöntőben Lengyelország után és Izland előtt.

Személyes vélemény: Tavaly nagy kedvencem volt a „Prison”, így alig vártam, hogy megismerhessem Natalia és a „Dream Team” újabb dalát, de sajnos csalódnom kellett. Első hallásra közepesnek, ezen kívül kicsit kesze-kuszának tartottam, többszöri hallgatás után azonban javult a róla alkotott véleményem, bár még most sem tartozik a kedvenceim közé. A legnagyobb bajom vele talán a szöveg. Értékelem, ha valaki nem világmegváltó dalt akar írni, nem kell minden évben 5 béke-,3 klímavédelmi-, és 4 feminista dal, de azért ez a dalszöveg…hogy is mondjam…elég gáz, ráadásul nekem a videó és a tánc sem tetszik. Úgy gondolom, hogy Natalianak nem áll jól ez a stílus, szerintem a balladák jobban passzolnak hozzá, bár a 2006-os dala épp egy hasonlóan forró hangulatú parti dal volt, de ne felejtsük el, hogy akkor még nagyon fiatal volt. A „Sugar” szerkezete elég kiszámíthatatlan, olyan, mintha 4-5 dalból ollózták volna össze, de vannak benne egész fülbemászó részek is. Azt gondolom Maruv „Siren Song”-ja lehetett a legfőbb inspiráció, bár szerintem ez a dal jobb, mint a 2019-es ukrán. Moldovát a fogadóirodák az elődöntőben a 7., a döntőben pedig a 19. helyre várják. Tudjuk jól, hogy Kirkorov keze messzire elér, így ezt az eredményt én is reálisnak érzem, nélküle viszont szerintem nem döntőzne. Natalia tavaly már bizonyította, hogy nagyon jó énekes, de a spanyol partin nem győzött meg, ráadásul ilyen stílusú dalból idén elég nagy a kínálat is. Fokast ismerve biztos egy jó színpadképet kapunk tőlük, így a döntőt szinte biztosra veszem, ott pedig a 15-20. hely közé várom. A zsűrinél esélytelen a jó helyezésre, de a közönség valószínűleg szeretni fogja. Pontszám: 7/10. Tippem: Döntő 17. hely.

https://www.youtube.com/watch?v=1zvnsvxA3to

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Moldova
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top