ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Norvégia

Norvégia 1960-ban vett először részt az Eurovízión, az idei lesz az 59. szereplésük. Első sikerüket 1966-ban érték el, amikor a 3. helyen végeztek. A ’70-es években szinte minden második évben a táblázat legalján zártak, történetük során pedig 11 alkalommal lettek utolsók. Első győzelmüket 1985-ben szerezték, melyet tíz évvel később követett a második. Legutóbb 2009-ben nyertek, Alexander Rybak szerezte meg nekik a trófeát, így 2010-ben Oslo adott otthont a versenynek. Alexandert 2018-ban újra láthattuk az Eurovízión, de akkor bár megnyerte az elődöntőt, a döntőben csak a 15. helyre volt elég a „That’s how you write a song”. Legutóbbi versenyzőjük, a KEiiNO a közönségszavazást megnyerve 6. helyen végzett Izraelben. Norvégia 1991 kivételével eddig mindig a Melodi Grand Prix névre keresztelt nemzeti válogatót használta az előadója kiválasztására. A tavalyi versenyt Ulrikke Brandstorp nyerte, de az NRK úgy döntött, hogy idén nem adja meg neki az újabb esélyt, így végül 26 előadó küzdhetett meg a rotterdami repülőjegyért. A 7 fordulós, sztárokkal teli műsort végül Norvégia jelenlegi legkedveltebb énekese, TIX óriási fölénnyel nyerte. Idén elmaradt a zsűriszavazás, csak a közönségre bízták a döntést.

TIX, azaz Andreas Haukeland énekes, producer és zeneszerző 1993. április 13-án született. Fiatalkorában Tourette-szindrómát diagnosztizáltak nála, ebből származik színpadi neve, a TIX (Tikk) is. A Tourette-szindróma egy olyan idegrendszeri betegség, amelyre a tikknek nevezett ismétlődő, akaratlan mozgások (motoros tikk, például csapások és rúgások, felugrás) és hangadások (vokális tikk, például morgások, vakkantások) tartós fennállása jellemző. Ritkán (10 esetből 1) ezek a tikkek helyzethez nem illő szavak, káromkodások hangos akaratlan kimondását is jelentik. A Tourette-szindrómában nagyon magas más betegségeknek az előfordulási aránya, amely még inkább megnehezíti a mindennapi feladatvégzéseket. A két leggyakoribb betegség az OCD és az ADHD, TIX ezek közül az előbbiben is szenved. Az OCD egy pszichiátriai rendellenesség, olyan elmeállapot, amelyben újra és újra jelentkező kellemetlen képzetek vagy gondolatok (kényszergondolatok) mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek (kényszercselekedetek) vannak jelen. A betegség gyakran okoz pániktüneteket, depressziót, szorongást. Andreas a mentális betegségek nagykövete, sok dala íródott ebben a témában. Az énekes a dalaival a hasonló problémákkal küzdő embereknek próbál segíteni, hiszen korábban ő is sokszor szenvedett magánytól és öngyilkossági gondolatok is gyötörték. Többször elmondta, hogy ő a hétköznapi emberek és nem a zeneipar számára készít dalokat. TIX a 2010-es évek közepétől a parti zenéivel (ún. „Russ songs”) szerzett magának hírnevet, melyek a tiniknek, elsősorban érettségizőknek íródtak. 2015-ben vált országosan ismertté a megkérdőjelezhető szövegű „Sjeiken” című dalával. Bár a dal nagyon népszerű volt a tinik körében, a szülők és a zeneipar nagyon felháborítónak tartotta a tartalmát, de ő ezután még évekig kitartott a hasonlóan vulgáris és erősen szexuális töltetű, alkoholivásra, partizásra buzdító daloknál, melyek szövegéért nemrég elnézést kért. 2016. szeptemberében megjelent első stúdióalbuma, a „Dømt og berømt”, ami 70 hétig szerepelt a norvég VG-toplistáján. TIX társszerzője a „Game Time” (Flo Rida ft. Sage The Gemini) és a „Sweet but Psycho” (Ava Max) című daloknak. 2018-ban kiadta első önálló kislemezét „Shotgun” címmel, ettől kezdve komolyabb témákat dolgoz fel és személyesebb szövegeket ír. Dalai tarolnak a Spotify-on és a toplistákon Norvégiában, „Karantene” dala óriási sikereket ért el. 2020-ban ő lett az „Év Előadója”, két dalát pedig az „Év Dala” díjra nevezték. És hogyha ez mind nem lenne elég, koncertjei mindig teltházasak, tavaly 26 másodperc alatt fogytak el a jegyek 2 fellépésére is. Tix nagy rajongója az Eurovíziónak, kedvenc dala a „Spirit in the sky”.

Tix a „Fallen Angel” (Bukott angyal) című dallal versenyez Rotterdamban. Andreas a dalt saját maga írta, de a szövegírásba besegített testvére és Emelie Hollow is. Személyes indíttatású szerzeményről van szó, hiszen Tix a saját történetét meséli el benne. A dal a reményről és egy elveszett szerelemről szól, melyben az énekes nem érzi magát elég jónak párja szeretetére, úgy gondolja, hogy a mentális betegsége miatt nem érdemli meg a szerelmét. A „Fallen Angel”-ben Tix a démonaival való küzdelemről énekel nekünk. A démonok lent tartják a mélyben és mivel nem tud tőlük szabadulni, inkább elengedi a párját. A dal arra buzdít minket, hogy mindig szálljunk szembe a démonainkkal, mert mindig van kiút a sötétségből, minden nehézségen túl lehet jutni és egyszer eljön a nap, amikor a rút kiskacsa is hattyúvá válik:
” Mit mondhatnék, nem tudom maradásra bírni, amikor tudom, hogy olyan messze van tőlem. Hogy tudott valaha is olyan embert szeretni, mint én? Elérhetetlen számomra. Itt a sötétben, a szívem legmélyén harcolok a démonaimmal, melyek megpróbálnak széttépni, és még mindig nem vagyok benne biztos, valaha is mit láttál bennem. Nem, én bukott angyal vagyok és bárhol is legyen a szívem, soha nem fogok tudni feljutni hozzád a mennyországba. Ő nagyon messze van ettől a világtól, soha nem leszek képes vele lenni, mert tudom, hogy a mennyország a te otthonod, ahova az angyalok tartoznak. És nem lenne igazságos tőlem, ha itt lent tartanálak magammal. Bukott angyal vagyok, próbálok elrepülni, de nem tudok. Tudnod kell, hogy rendben van, ha elengedsz, mert teljesen mindegy, hogy a szívem mit érez, soha nem fogok tudni feljutni hozzád a mennyországba, engedj el!” 

A 28 éves énekesnek két énje van. Andreas, a félénk, kedves, hétköznapi srác, akinek célja, hogy megfeleljen az embereknek és beilleszkedjen a világba, TIX viszont egy vagány, magabiztos, félelmet nem ismerő személy. Andreas gyermekként sokszor kívülállónak, különbözőnek érezte magát a többiektől, emellett társai sokszor bántották, Tix karaktere pont ezek miatt született meg. Mostani imidzse a műszőr kabát, napszemüveg és fejkendő is erre az időszakra vezethető vissza, amik tulajdonképpen védőburokként szolgálnak számára, a napszemüveget például a tikkek miatt hordja. TIX kiskora óta tudatosan készült karrierjére, gitározni és zongorázni is megtanult. A zene mindig is kiemelkedő szerepet töltött be az életében, hiszen gyógyírként szolgált a bántalmazások okozta szorongás és depresszió ellen. Andreas az első elődöntő 9-es rajtszámát kapta a szervezőktől, Ciprus után és Horvátország előtt láthatjuk majd. A fogadóirodák szerint 8. helyen jut tovább, a döntőben pedig 10.-nek várják.

Személyes vélemény: Az idei MGP-t így jellemezném: sok hűhó semmiért. Tix akkora szupersztár Norvégiában, hogy ha a „Kiskacsa fürdik…”-hez hasonló dalt adott volna elő, akkor is nyert volna. Ráadásul elég nagy celeb is, részt vett a Paradise Hotelben (az Éden Hotel megfelelője), egy főzőshowban és az Idol tehetségkutató zsűrijeként is feltűnt a képernyőn. Szóval nem túlzás azt mondani, hogy a csapból is ő folyik Norvégiában, főleg miután januárban őszintén vallott mentális betegségéről, illetve öngyilkos gondolatairól és nemrég egy dokumentumfilm is készült az életéről, mely az Eurovízió Youtube csatornáján is elérhető. Ennek tudatában egyáltalán nem értem, hogy a fogadóirodák miért a KEiiNO-t várták győztesnek, ráadásul 52%-ot adtak a győzelmükre. Úgy érzem TIX lehet idén a nagy meglepetés (dark horse). A „Fallen Angel” vagy nagyon magasra fog repülni, vagy nagyon nagyot fog bukni, azt hiszem köztes állapot nem lesz. Ha a dal üzenete eljut az emberekhez és ha a színpadon át tudják adni a hivatalos videó tartalmát, akkor úgy gondolom akár győzhet is. Ha viszont nem, és csak egy napszemüveges, szárnyas, aranyláncokkal teli hippinek nézik, aki egy klisékkel teletűzdelt szerelmes, ódivatú dalt énekel, akkor bajban lehet, leginkább a zsűrinél. TIX azt nyilatkozta, hogy őt nem érdekli milyen eredményt ér el az Eurovízión, a legfontosabb számára az, hogy a dal üzenete eljusson az emberekhez, ezért biztos nagy marketingre számíthatunk Norvégiától. Engem a dalban az üzenet mellett az egyszerű, de mégis hatásos dallam fogott meg. Gyermekekkel foglalkozok, akik között több mentális beteg és Tourette-szindrómás is van, így ha valaki, akkor én pontosan tudom milyen nehéz az ilyen betegséggel élők élete. A dal először norvég nyelven hangzott el a nemzeti válogató során, melyhez állítólag egy évig készült a szöveg, a dallam viszont egy éjszaka alatt íródott meg. Korábban már írtam, hogy engem mennyire idegesít a skandináv válogatóknál az előre felvett vokál, ez itt most hatványozottan értendő, mert szerintem TIX döntős előadásában semmi sem volt élő. A norvég változatnál tökéletesen lehetett hallani, hogy élőben énekel, az angolnál viszont erősen playback érzésem volt, emiatt rettenetesen csalódott voltam. Nagyon nem szeretem a KEiiNO-t, miattuk nem is követtem az MGP-t, de nagyon örülök a választásuknak. Normális esetben most sajnálkoznom kellene Ulrikke miatt, mivel korábban már többször írtam, hogy szerintem minden tavalyi énekesnek meg kellett volna kapnia az új esélyt, de ebben az esetben örülök, hogy az NRK nem a belső kiválasztás mellett döntött, mert így megismerhettem Tix életét és munkásságát. A „Fallen Angel” a személyes toplistám 2. helyét foglalja el és Norvégia egyik legjobb Eurovíziós dalának tartom. Pontszám: 10/10. Tippem: Döntő 2. hely.

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Norvégia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top