ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Olaszország

Olaszország a Big 5 tagja, így indulóinak nem kell az elődöntőben megmérettetni. Az olaszok a németek, franciák, spanyolok és a britek mellett a legnagyobb pénzügyi támogatói az EBU-nak, ezért ez az 5 ország minden évben automatikus döntős. Fortuna miatt egyáltalán nem panaszkodhatnak, hiszen a szerencse istennője eddig szinte mindig mellettük állt. Olaszország eddig kétszer, 1964-ben és 1990-ben győzött, így az 1965-ös versenynek Nápoly, az 1991-esnek Róma adott otthont. 2019-es indulójuk, Mahmood “Soldi” című dala a zsűrinél 4., a közönségnél pedig a 3. helyen végzett, így összesítésben másodikként ért célba. Az olasz Eurovíziós induló többnyire a Sanremói Dalfesztivál győztese, visszalépés esetén a RAI választja ki a képviselőjét. Tavaly Diodato nyerte a versenyt, de a RAI nem adott neki második esélyt, így 2021-ben ismét megrendezték az Eurovízió atyjaként is emlegetett Samremói Dalfesztivált. Nagy nevekből és jó dalokból most sem volt hiány, Eurovíziót megjárt énekesek is voltak a mezőnyben, de a döntőt végül a Måneskin csapata nyerte, így ők utazhatnak Rotterdamba.

Az együttes Rómából származik, 4 tagból áll: Damiano David (ének), Ethan Torchio (dob), Thomas Raggi (gitár), Victoria De Angelis (basszusgitár). Thomas és Victoria voltak az alapítótagok, hozzájuk csatlakozott az énekes, majd a Facebook segítségével rátaláltak a dobosra is. Karrierjük 2015-ben a feltörekvő zenészek számára létrehozott „Pulse Contest” megnyerésével kezdődött, ekkor kezdtek el saját dalokat is írni. A zenekarnak a verseny előtt még nem volt neve, így megkérték a félig dán Victoriát, hogy mondjon nekik pár jól hangzó dán szót, melyekből végül a Måneskin (holdfény) került ki győztesen. A csapat később utcazenéléssel is megpróbálkozott, a római Colli Portuensi negyed utcáin, valamint a város történelmi központjában zenéltek. Első élő koncertjükre 2016-ban a független lemezkiadók találkozóján került sor Faenzában, ahol körülbelül 30 ember előtt léptek fel. Az együttes az olasz X-Faktor tizenegyedik szériájának második helyén zárt. 2017. november 24-én debütált első daluk, a „Chosen”, ami az olasz slágerlisták 2. helyéig jutott. Ugyanezzel a címmel jelent meg december közepén az EP-jük, mely végül platina minősítést kapott az Olasz Zeneipari Szövetségtől. 2018. március 23-án a zenekar kiadta első olasz nyelvű kislemezét „Morirò da re” címmel, ezután pedig két újabb daluk jelent meg. Mindkét dal szerepelt az első stúdióalbumukon, amely az „Il ballo della” címet kapta. Az album népszerűsítése érdekében a zenekar dokumentumfilmet adott ki „This is Måneskin” címmel. A film bemutatója 2018. október 26-án volt. Bár az együttes tagjai különböző zenékért rajonganak, Harry Styles munkásságát mindannyian nagyon kedvelik és őt tartják egyik legfőbb inspirációjuknak is. Rajta kívül szívesen hallgatják még Bruno Mars, a Red Hot Chilli Peppers és az Arctic Monkeys dalait is. 2019-ben 66 koncertet adtak Olaszországban, emellett Nyugat-Európa több országába is eljutottak és összesen 11 városban léptek fel. Dalaikban többször elhangzik a Marlena női név, mely egy képzeletbeli személy, a szabadság, élet és kreativitás szimbóluma. A csapat Olaszország egyik legsikeresebb együttese, 2 stúdióalbumuk és 1 daluk első, 3 daluk pedig második helyig jutott az olasz listákon, emellett számos arany-és platinalemezzel büszkélkedhetnek.

A csapat az Eurovízión a „Zitti E Buoni” (Nyersfordításban: Pofa be és maradj csendben/viselkedj!) című rockdallal száll harcba a győzelemért. A fogadóirodák szerint reális esélyük van nyerni, hiszen jelenleg a 4. helyen tanyáznak, de kezdenek egyre közelebb kerülni a harmadik helyhez is. A dalt az együttes tagjai közösen szerezték. A „Zitti E Buoni” azokról a céltudatos, kitűnni vágyó, normák ellen lázadó, önbizalommal teli, hiteles személyekről szól, akik tehetségüket kihasználva rendíthetetlenül haladnak a hírnév felé, miközben nem vesznek tudomást az őket ért kritikákról. A dal időközben kisebb változtatásokon esett át a nemzeti döntőn hallottakhoz képest. Az oda nem illő trágár szavakat kivették belőle, illetve a 3 perces szabály miatt le is rövidítették.

Személyes vélemény: Azt hiszem nem panaszkodhatunk az idei Sanremo miatt, most is jobbnál jobb dalokkal és előadásokkal kedveskedtek nekünk az olaszok. Sok kedvencem volt a mezőnyben és bár megszakad a szívem Iramaért, de azt kell írjam, hogy Måneskinnel sem jártunk rosszul, legalábbis én nem, mert a fiatalok a toplistám 5. helyét foglalják el. Nagyon szeretem az ilyen dallamos rockdalokat, ráadásul a rap rész is hihetetlenül pazarul szól benne. Damiano nagyon karizmatikus előadó, jól rappel, de az énekléssel kicsit hadilábon áll. A refrén sok helyen elég hamis, ezen mindenképp javítania kell. A Sanremót leginkább az élő zenekar miatt szeretem, de úgy gondolom, hogy ennél a dalnál a hegedűt leszámítva nem működtek jól a hangszerek. Nagyon belevaló és vagány előadást láthattunk a csapattól, engem leginkább a döntős fellépésük fogott meg, hihetetlen az a lazaság, ami az énekest jellemzi. Hogy őszinte legyek, én ritkán szoktam foglalkozni a ruhákkal, de most nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy mennyire tetszett a fekete és a testszínű ruhájuk is. Örülök az olaszok döntésének, ha jól tudom, eddig még nem hallottunk tőlük rockot az Eurovízión. A finneken kívül senki nem hoz ilyen stílusú dalt, így mindenképp kitűnnek majd a mezőnyből. A közönség szerintem szeretni fogja őket, a zsűri kérdéses, de úgy gondolom, hogy náluk is Top 10-15 környékén végeznek majd. A győzelemre nem hiszem, hogy esélyesek, de mindenképp jó eredményt várok tőlük. Pontszám: 9.5/10. Tippem: Döntő 5. hely.

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Olaszország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top