ESC Hungary

Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Svájc

Svájc rendezhetett elsőnek Eurovíziót: 1956-ban egyből meg is nyerték (Lys Assia – Refrain). Összesen 60 alkalommal vettek részt a fesztiválon, 4 évadot hagytak ki. A második győzelmükre 32 évet kellett várni (1988 Céline Dion – Ne partez pas sans moi). Négyszer végeztek nulla ponttal, háromszor szereztek második helyet és háromszor harmadikat. Az elődöntős rendszer 2004-es bevezetése óta a 16 alkalomból 11-szer estek ki a versenyből. A 61 eurovíziós daluk közül 24 franciául, 15 angolul, 12 németül, 10 olaszul szólalt meg, és volt egy rétoromán nyelvű nevezésük is 1989-ben. Mindenesetre, ha győzelemre pályáznak, akkor eddig a francia nyelvű dal volt a nyerő.

Gjon Muharremaj a svájci Fribourg kantonban született 1998-ban. Szülei albán származásúak, édesanyja tiranai, édesapja Koszovóból jött Svájcba. Gyermekkorában mindig megkönnyezte, amikor nagypapája elkezdte énekelni Elvis Presley nagy slágerét, a Can’t Help Falling In Love With You című dalt. Innen erednek Gjon könnyei, vagyis a Gjon’s Tears művésznév. Nagyapja hatására határozta el hogy énekes lesz, ezért tehetségkutatón próbálta ki magát először Albániában. Az albán Got Talent showban 12 évesen harmadik helyen végzett. A rákövetkező évben a svájci Got Talent elődöntőjéig jutott. 2019-ben pedig a The Voice francia kiadásában szerepelt, szintén az elődöntőkig tartott az útja. Szabadidejében gyakran olvas verseket, gyakori látogatója a színházaknak és múzeumoknak. Apjának köszönhetően – sokat mentek régen bolhapiacra – nagyon szereti az antik tárgyakat, de a zene az első számú szenvedélye.

Hagyd hogy a szél leseperje a kezét a vállamról. Üresség van a fejemben. Nincs egyetlen hely sem elrejtőzni. A hajnal eltűnőben. A romok mezeje mögött ideje felállni, ne tartsd vissza magad. Látom a darabjaidat magam mögött. És látom hogy ez milyen fájdalmat váltott ki belőlem. Az egész univerzum a mi két szívünk a föld alatt. A szakadék közepén, ahol minden felrobban. Az ütközés helyén lenni nélküled. Mi lesz a lélegzetünkkel, ha a partszélen marad? Ez a szerelem kicsavar minket. A szemhéjam mögött kap egy kis levegőt. Az ütközés helyén találkozunk. Hogyan gyógyítsuk meg a szétrobbanó szívünket… Az egész univerzum…

Az Eurovízió 2021 csúcsteljesítményével állunk szemben jelenleg. A videoklip annyira fantasztikus, hátborzongató, könnyeket csal az ember szemébe, hogy tényleg az egész dal hangulatának hatása alá tud kerülni az ember könnyedén. Gjon már tavaly is egy nagyon jó dallal ismertetett meg minket, a nyilatkozatai is annyira szimpatikusak voltak, hogy szívem szerint neki adnám az idei trófeát. Nem hiába az INFE Poll szavazást is megnyerte, az Oddscheckeren jelenleg a harmadik Málta és a listát most vezető Franciaország mögött, de várjuk meg, hogy a színpadi produkció is lesz-e annyira ötletes, mint amit a klipben láttunk (hétfőn készült a cikk, Svájc első próbája kedden volt). Szerintem a két elődöntő legerősebb dala, vagyis a Youtube-n 6 millió fölötti megtekintéssel rendelkező Málta, és a 2,5 millió fölötti Svájc között fog eldőlni a győztes a jövő héten, én bármelyikőjüknek örülnék. Mindenesetre hajrá Gjon!

  • Az idei évadban Svájc mellett San Marino, Moldova és Görögország klipjeit nagyon érdemes megnézni, mindegyik nagyon izgalmas vagy az egész hangulatától, vagy a sztoritól, vagy a meghökkentő giccstől, vagy pedig a filmrendező egyedi látásmódjától.
  • A YouTube nézettség legerősebb versenyzői: Oroszország 9,5 millió megtekintés, Szerbia 8,5 millió, Azerbajdzsán 4,5 millió, Ukrajna 3,4 millió, Ciprus 2,1 millió, Finnország pedig 2 millió. A többiek 0,5-2 millió között vannak.

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Svájc
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top