ESC Hungary

Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Svédország

Svédország 1958-ban debütált az Eurovíziós Dalfesztiválon, és a verseny egyik legsikeresebb országa lett. Az ország hatszor nyerte meg a versenyt, legutóbb 2015-ben.

A svédek indulójukat idén is a Melodifestivalen nemzeti döntő segítségével választották ki. A finalisták közül a 19 éves kongói-svéd származású Tousin “Tusse” Chiza nyerte meg a válogatót a Voices című dallal.

A művészről

Tusse-nak minden bizonnyal keményen kellett dolgoznia, hogy eljuthasson erre a pontra, és talán az idei jelentkezők egyik megrendítőbb háttértörténete van.

2002 január 1-jén Kongóban született Tusse, valódi neve Tousin Michael Chiza, nyolcéves korában háborús menekültként érkezett Svédországba. A Kongói Demokratikus Köztársaságban született és a polgárháború sújtotta afrikai országból való menekülési kísérlet során ötéves korában elvált szüleitől, három évet töltött egy menekülttáborban, mielőtt menedékjogot kapott Svédországban. Ezek után különböző nevelőszülők gondozásába került, mielőtt Kullsbjörkenben telepedett le.

A 19 éves művész az elmúlt hat év alatt a zeneiparban elég nagy hírnevet szerzett magának. Részt vett a svéd Got Talent című műsorban, ahol az elődöntőig jutott. Majd 2019-ben megnyerte az Idol svéd változatát. Ezután kiadta első kislemezét, amely nagyon sikeres.

Tusse elismeri, hogy nagy nyomás van rajta Svédország képviselete miatt, ráadásul emberek százmilliói előtt lép majd fel. Rotterdam felé tartva a következőket nyilatkozta: „Rettegtem. Annyira ideges voltam. Az Eurovízió a bolygó legnagyobb dalversenye, és olyan sok nézője van. De találkoztam Loreennel, a svédországi legendával az Eurovízióról, aki azt mondta: „Nyugodj meg. Felejts el mindent, és emlékezz arra, miért vagy itt, mit akarsz megörökíteni és mit akarsz közölni a világgal.” Ez arra késztetett, hogy egy célom legyen: itt lenni, és ezt az üzenet eljuttatni mindenkinek. Így már nem gondolkodom azon, hogy mekkora a színpad. Elfelejtem a statisztikákat, az eredményeket és mindent.”

A dalról

A „Voices” – „Hangok” dalszerzői: Joy Deb és Linnea Deb, Jimmy „Joker” Thörnfeldt és Anderz Wrethov. Ennek a csapatnak a tagjai más Eurovíziós indulókon is dolgoztak, például Robin Stjernberg 2013-as „You” és Måns Zelmerlöw nyertes „Heroes” című dalán.

Az inspiráló elektro-pop himnusz felhatalmazó üzenetet tartalmaz arról, hogyan kell összpontosítanunk a közösség, a szabadság és a meghallgatott hangok fontosságára. A dal a közösségről, a szabadságról, kitartásról és az összes hang fontosságáról szól.

Tusse a nemzeti döntőben legyőzte az Eurovízió „legendáit” inspiráló, himnikus Voices című számával, amely egy óda arról, hogy az ember higgyen magában, és hallassa a hangját. Noha a koncepció nem lehet új az Eurovízió előtt, Svédország 2021-es dalának ereje Tusse hangjában, szenvedélyében és színpadi jelenlétében jelenik meg, és abban, hogy valóban hisz a dal üzenetében.

Tusse a következőket nyilatkozta:

„A dalszerzők egy dalban rögzítették azt, amit érzek. Azt énekelem, hogy „ne hagyd, hogy lenyomjanak”, és „felejtsd el a gyűlölőket”, ezek a dolgok az én hozzáállásom az életben. Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a hangjuk megérdemli a meghallgatást, és mindenkinek önmagát kell adnia, és hinni önmagában.”

„Amikor a „Voices” című dalommal a színpadon vagyok, érzem minden negatív gondolat jelenlétét. Csak elengedem és átalakulok egy boldog energiává, reményteljes energiává. Ez a fájdalom nem árthat nekem, így csak hasznos lehet, mint egyfajta energia. Remélem, hogy ez inspirálhat más embereket.”

„Szeretném, ha megértenéd a dal üzenetét. Mindannyian különböző egyének vagyunk, különböző érdeklődési körökkel, de sokkal több a közös vonás, mint ami elválaszt minket ”.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 18-án rendezett első elődöntőben adják elő, a fellépési sorrendben negyedikként. Az orosz Manizha – Russian Woman című dala után és az ausztrál Montaigne – Technicolour című dala előtt.

(eurovision.tv, wiwibloggs.com)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Svédország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top