ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Szerbia

Szerbia 1961 és 1992 között Jugoszlávia, majd 2004-től 2006-ig Szerbia és Montenegró tagjaként szerepelt az Eurovízión. Fehéroroszország mellett a másik ország, amely előbb küldött előadót a Junior Eurovíziós Dalfesztiválra, mint a felnőttek versenyére. 2007-ben vettek részt először független államként és Marija Šerifovićnak köszönhetően rögtön sikerült is győzniük. A következő évi belgrádi megmérettetésen a hatodik helyet szerezték meg. Déli szomszédunk eddig 3 alkalommal nem jutott döntőbe, legutóbbi versenyzőjük, Nevena Božović a 18. lett Izraelben. Szerbia nemzeti válogatója a „Beovizija”. 2020-ban a Hurricane formációja nyerte a versenyt a „Hasta la vista” című dallal, de az Eurovízió eltörlése miatt a lányok végül nem utazhattak Rotterdamba. A szerb közmédia 2021-ben ismét nekik szavazott bizalmat, így idén a „Loco Loco”-t hallhatjuk tőlük.

Az együttest az a Zoran Milinković alapította, aki 2017-ben az Irma és Maria hurrikánok pusztítása után Szent Márton-szigetén segédkezett a romok eltakarításában. Hazatérése után fogalmazódott meg benne egy együttes alapításának gondolata, mellyel a támogatását szerette volna kifejezni a szigetlakók felé. A Hurricane tagjai: Sanja Vučić, Ivana Nikolić és Ksenija Knežević. Sanja és Ksenija korábban már szerepelt az Eurovízión. Sanja 2016-ban a „Goodbye (Shelter)” dalával a 18. helyen végzett, míg Ksenija édesapja, Knez háttérvokalistájaként lépett fel Bécsben. A lányoknak eddig 20 saját dala jelent meg, többnyire angolul. 2018 szeptemberében együttműködtek egy hollywoodi producerrel, Stephen Belafonteval. Ivana az éneklés mellett táncol is, 14 éves volt, amikor szülei beíratták egy dél-szerbiai tánciskolába. Számos nemzeti-és nemzetközi versenyen vett részt, melyek közül többet meg is nyert.

A Hurricane a „Loco Loco” (Őrült őrült) című dalt adja elő a második elődöntőben. A lányokat 9. fellépőként, Izland után és Grúzia előtt láthatjuk majd. A zenét Nemanja Antonić és Darko Dimitrov szerezte, míg a szöveget Sanja mindössze 15 perc alatt írta meg. A dalban az együttes tagjai arra bíztatják a hölgyeket, hogy ne féljenek megtenni az első lépést, ha valaki megtetszik nekik, ne várjanak ölbe tett kézzel a szőke hercegre és legyenek magabiztosak, őrültek. Bár a mai világban a férfiak kezdeményezése a leginkább elfogadott és megszokott, a lányok azt szeretnék, ha hozzájuk hasonlóan mások is belátnák, hogy teljesen normális, ha a nő szólítja le a férfit.

Személyes vélemény: Moldovához hasonlóan itt sem tudok szemöldökfelhúzás nélkül elmenni a szöveg mellett, de ami Nataliánál stílusidegen, az itt teljesen autentikus. A Hurricane tavalyi dala is hasonló volt, de azt valamiért nem szerettem, a „Loco Loco” viszont mindjárt betalált nálam és a 7. helyen tanyázik a listámon. A dalhoz készült videót zseniálisnak tartom, kicsit sajnálom, hogy nem ebből inspirálódtak a rotterdami színpadkép elkészítésénél. A csajok magabiztosak, kitűnő a harmónia köztük, nagyon jól énekelnek és táncolnak, így a fogadóirodákhoz hasonlóan én is továbbjutónak érzem őket. Az Eurovízió hivatalos Youtube csatornájára feltöltött videójuk jelenleg 8.7 millió megtekintésnél jár, így nyugodtan mondhatjuk, hogy nagy kedvencek az eurofanok körében. A 2021-es mezőnyben tele a padlás az ehhez hasonló dalokkal, de ez engem egyáltalán nem bánt, sőt! Nagyon örülök, hogy ilyen sok bulis dalt kaptunk idén, azt hiszem a női énekesek igazán kitettek magukért, éppen ezért fájni fog a szívem, ha ennyi minőségi BOP mellett ne adj’ Isten valamelyik világvége hangulatú siratódal nyer majd. Pontszám: 10/10. Tippem: Döntő 18. hely.

https://www.youtube.com/watch?v=FSTMz-_kbVQ

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2021: Szerbia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top