ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Albánia

40 nappal az Eurovíziós Nagyhét előtt elindítjuk ismét a Napi Eurovízió sorozatunkat, aminek 2009-ben az MTV adott ötletet. A korabeli tudósítás alapján a Magyar Televízió több újítást is bevezetett az Eurovízió promótálására: az m2 esti híradója után minden nap leadtak egy versenydalt (az angol abc szerinti országsorrendben), ehhez kapcsolódott az ESC Hungary országismertetője. Az MTV létrehozott YouTube és Twitter oldalt is. 13 év alatt sok víz lefolyt a Dunán, garnitúrák jöttek-mentek mindenféle döntési pozíciókban lévő emberekkel. Mindenesetre mi folytatjuk ezt a hagyományt, noha egyetlen Eurovízióra utaló dologról sem hallatott a közmédiánk az elmúlt években. Nos, ennyi bevezető után térjünk rá az első országra, Albániára.

Albánia 2004 óta vesz részt az Eurovízión, az albán Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) közmédia nevezettje elsőre a hetedik helyet érte el Anjeza Shahini dalával, amivel egy nagyon jó képet kaptunk az ország Eurovíziós hozzáállásából. 2012-ben Rona Nishliu érte el a legjobb helyezést az Eurovízió történelmében: az 5. helyen végzett a döntőben, az elődöntőben pedig a második helyen. Albániában nagy hagyománya van a fesztiváloknak: az első Festivali i Këngës dalversenyt 1962-ben rendezték, melynek győztese 2004 óta megnyeri az eurovíziós részvételt is. Tavaly Anxhela Peristeri próbálta beverekedni magát a legjobbak közé, viszont épphogy bejutott az elődöntőből a döntőbe. Idén Ronela Hajati fogja bemutatni a balkán virtust az Eurovízió színpadán.

Ronela énekes, dalszerző és táncos, rengeteg fesztivált tud már maga mögött: Kënga Magjike, Poleposition, Star Academy Albánia, Kerkohet Një Yll és az Ethet e Së Premtes Mbrëma nevű fesztiválok vannak a listáján. Még a Dancing With The Stars albán verziójában is versenyzett. Legutóbb pedig a 60. Festivali i Këngës-ben 19 dal felett tudott győzedelmeskedni.

Ronela Tiranában született 1989-ben. Már az általános iskolában elkezdett balettozni és zongorázni. 2015 év végén adta ki az első kislemezét, ami a 13. helyezést érte el az albán slágerlistán, a következő nyáron megjelenő, „Marre” című dala viszont igazi nagy sláger lett. Tavaly márciusban jött ki az első stúdióalbuma, az albán top 100 listán a 2. helyet érte el. Hajati stílusa zenében és előadásban is nagyon változatos. Elsősorban popénekesként ismerik, de a repertoárjába belefér az R&B és a reagge is. Zenei példaképe Michael Jackson, de nagy rajongója Ricky Martinnak is.

Eurovíziós dala, a Sekret (Titok) a saját szerzeménye, a dal producere Marko Polo. Dalában keveredik a folk, a funk, a moombathon, a pop és a reaggeton.
Emlékszel azokra az éjszakákra? Titokban maradtak. Édesem, a bőröd ízének megszállottja vagyok. Hé, egy fiú jön a hegyvidékről, nekem fog könyörögni. Nem tudom hogy abbahagyja-e. Ugyan már, bocsássuk meg a bűneidet. Ezért a lányért jöttél ide, hogy tudasd a világgal, én vagyok a nap és nem az árnyék. Te vagy az én albán fiúm. Emlékszel azokra az éjszakákra? Ezek már nem titkok többé. Nem is tudom, hogy hogyan érzek. Nem is értem, hogy hogyan hagytál el egy másik nőért? Ma ki akarom mondani. Még egy, még kettő, 1 2 3… Az életed egy játék. Egy repülőgép. Elhagyott, elhagyott engem. Nem akarok senki mást, mert megbánom. Elhagyott…

Nos, a hivatalos videoklip kicsit átértelmezte a dalszöveg történetét: Egy középkori fétis fantáziába csöppenünk, ami szerintem merész, de jól passzol a dalhoz. Vad szerelem lehetett ez, ami talán dühbe fordul át, mindenesetre ismét egy balkán virtus fog megjelenni a színpadon. Szerintem az összes eurovíziós dalnak etnós beütésűnek kellene lennie, én ezeket a produkciókat várom mindig a legjobban. Bár valamennyire ez igaz sokszor, a svéd popipar motívumai jelennek meg úgyis a versenydalok nagy részében évről-évre. Habár nem lehet annyi táncost felvonultatni az Eurovízió színpadán, mint amit a nemzeti döntőn láthattunk, bízom benne, hogy Ronela idén nem csak épphogy fog becsúszni a döntőbe, hanem a döntő első felében fog végezni. A tavalyi albán dal is nagy kedvencem volt, drukkolok neki, hogy simán vegye majd az akadályt az első elődöntőben. Az oddschecker fogadóirodák oddszait összesítő listáján a 27. helyen van jelenleg, nem ez lesz a győztes dal.

https://youtu.be/iMu47raqbcc

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Albánia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top