ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Belgium

Belgium az Eurovíziós Dalfesztivál egyik alapító tagja, a legelső 1956-os verseny óta 3 év kivétellel részt vett az összes Eurovízión. 2022-ben Belgium 63. alkalommal fog részt venni a Dalfesztiválon, több mint hat évtizeddel az 1956-os bemutatkozása után. Belgium mindössze egyszer nyert 1986-ban Sandra Kim legendás „J’aime la vie” című dalával. Abban az időben ő volt a verseny történetének legfiatalabb résztvevője.

Belgium egy szövetségi ország, amely két nagy nyelvi régióra oszlik: északon a holland nyelvű Flandria, délen pedig a francia nyelvű Vallónia, mindegyik régiónak saját műsorszolgáltatója van (VRT Flandriában és RTBF Vallóniában). A műsorszolgáltatók felváltva küldik be a belga nevezést az Eurovízióra, és 2021 -től a flamand VRT a páratlan évekért, míg a francia nyelvű RTBF a páros évekért felelős. 2004 és az elődöntők bevezetése óta a műsorszolgáltatók hasonló pontszámokat értek el a kvalifikáció tekintetében: az RTBF és a VRT is nyolc elődöntőből háromszor jutott tovább.

Szinte már hagyománnyá vált, hogy Belgium jelenti be először Eurovíziós képviselőjét. A belga műsorszolgáltató RTBF már 2021. szeptember 15-én bejelentette, hogy belsőleg kiválasztotta Jérémie Makiesét, aki képviseli Belgiumot a 2022-es torinói versenyen.

A 21 éves Jérémie kongói szülők gyermekeként született Antwerpenben, Belgiumban. 6 évesen családjával (köztük három testvérével) Berchem-Sainte-Agathébe, majd néhány évvel később Dilbeekbe költöztek, és végül Uccle-ben telepedtek le. A város kétnyelvű település a Brüsszel főváros egyik kerülete. Jérémie korán megtanult hollandul és franciául is beszélni.

A zene Jérémie ereiben fut. Édesanyja énekel és játszik a tam-tam-on, apja pedig egy kórus tagja volt. Gyerekként Jérémie templomban énekelt, de a zene iránti érdeklődése akkor kezdődött, amikor elkezdett énekórákat venni a helyi iskolában. Apja gyorsan felismerte Jérémie tehetségét, és benevezte őt az iskolai énekversenyre. Jérémie nyerte a versenyt, és ez inspirálta őt, hogy regisztráljon a The Voice Belgique kilencedik évadába, ahol a vak meghallgatásnál mind a négy bíró megfordult. Ezt követően még számos lenyűgöző előadást nyújtott a műsorban, végül megnyerte a versenyt, és továbbra is barátja és edzője, BJ Scott mentorálja.

Miután megnyerte a show-t, Jérémie úgy döntött, hogy felfüggeszti geológiai tanulmányait, hogy kizárólag ének- és sportkarrierjére összpontosítson. Jérémie-nek tizenéves kora óta két szenvedélye van: a zene és a futball. Jérémie fantasztikus kapus, és 2021-ben írt alá szerződést az Excelsior Virtonnal, de az Eurovízió miatt egy kicsit el kell távolodnia a futballtól. Ezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta az énekes:

„A futball iránt a szeretetem ugyanolyan erős, mint az éneklés iránt, így nehéz választani. De tudom, hogy ez egy áldás, erről beszélek a dalomban is. Jelenleg elhatárolom magam a focitól, de később újra és még intenzívebb szenvedéllyel fogok visszatérni hozzá.”

Ahogy korábban említettem Belgium volt az első ország, amely bejelentette előadóját a 2022-es Eurovízióra, viszont csak az utolsók között mutatta be dalát aminek címe „Miss You” – „Hiányzol”.

A „Miss You” egyediségével és a stílusok harmonikus keverékével csábít el. Jérémie úgy írja le a „Miss you”-t, mint egy popdalt, klasszikus hangokkal és hip-hop ritmusokkal, amibe belerak egy kis soul zenét, végül az utolsó refrén hátterében egy gospel kórus is szerepel. A videoklipben Jérémie beül egy beépített gyóntatófülkével rendelkező autóba. Majd látjuk a mikrofon mögött is egy autóraktárban, végül fehér köntösbe öltözve a templomban.

Amellett, hogy énekhangját adta, Jérémie írta és komponálta dalát. Kifejtette, hogy ez sok munka és áldozat eredménye, és beszélt szülei büszkeségéről az elért eredményeire.

Jérémie a következőket mondta daláról:

„A különböző zenei stílusok keveréke azt bizonyítja, hogy minden stílus együtt tud élni harmóniában. Szeretem a zenét, ez minden… és össze akarom vele hozni az embereket!”.

 „A ‘Miss You’ – „Hiányzol” egy érzelmi lelkiállapotról szól egy szakítás után, bármilyen jellegű is legyen a szakítás. Ez néha előfordul és lapozni kell, és új, nyitott szívvel haladni. Lehet társadalmi, szentimentális vagy szakmai, a szakítás gyakran nehéz, de mennünk kell előre, tovább kell lépnünk. A lényeg az, hogy elfogadjuk, és pozitívan lépjünk tovább emelt fővel és erősebben. A pandémia miatti bezártság is egyfajta szakítás volt szabadságunkkal, ami feltárta a szabadság fontosságát.

Azt akarom, hogy a dalom összekapcsolja az embereket. Talán azok között, akik meghallgatják a „Miss You”-t egyikük felismeri magát a dalszövegekben, és azt fogja gondolni, hogy „igen, átmegyek ezen a megpróbáltatáson, és erősebb leszek.” Ha a dalom legalább egy emberben ezt ki tudja váltani, akkor megérte.”

A 21 éves Jérémie Makiese Torinóban lép fel az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjében május 12-én, csütörtökön.

https://www.youtube.com/watch?v=GZ3mLO4uFjY

(eurovision.tv, wiwibloggs.com, esctoday.com, eurovoix.com)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Belgium
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top