ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Észtország

Észtországgal folytatjuk a sort. A balti állam 1994-ben csatlakozott az eurovíziós érához, eddig összesen 26-szor vettek részt a versenyen, ebből 16-szor döntőztek. 1 győzelmet is elkönyvelhettek már – 2001-ben győzött a Taner Padar & Dave Benton duó Everybody című dala, ezzel Észtország lett az első posztszovjet állam és a második kelet-európai állam (Jugoszlávia után) amely Eurovíziót nyert. Az ország sikeressége a fesztiválon elég ingadozó. Utoljára 2019-ben döntőztek, idén viszont magabiztos döntőzésre számíthatunk az észtektől.

Stefan Airapetjan énekes és dalszerző, az utóbbi pár évben az észt rádióipar egyik legmeghatározóbb alakja.  Szülőföldje a kaukázusi Örményország. Szüleivel Észtországba – Viljandiba költöztek, ahol éttermet nyitottak. Itt kezdődött zenei karrierje. Nagyobb hírnévre 2018-ban tett szert, mikor Észtország nemzeti döntőjén – az Eesti Laul nevű dalversenyen 3. helyen végzett duópartnerével – a VAJÉ nevű formáció tagjaként, Laura című dalukkal. A sikert egy újabb 3. helyezés követte 2019-ben, de 2020-ban is a döntőbe jutott. 2022-ben megnyerte a rekord hosszúságú, 4 negyeddöntőt, 2 elődöntőt és a finálét magába foglaló Észt Nemzeti Döntőt a Hope című dalával, egyben repülőjegyet is nyert Torinóba, a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválra, ahol méltóképp fogja képviselni hazáját ezzel a nagyszerű dallal!

Szokatlan választás egy északi balti államtól épp egy western stílusú dallal indulni, de azt kell mondjam, az észtek nagyon jó vágányon vannak. A hosszú választási procedúra meghozta az eredményét, az észt döntőben előadott produkció szerintem fantasztikusra sikeredett! Nagyon jó volt látni a lelkes, majd háromezer fős közönséget, látszott rajtuk az őszinte öröm Stefan győzelme után.

A dal a Covid időszak alatt íródott abból a célból, hogy ebben a nehéz szituációban reményt és erőt adjon az embereknek. Mára viszont a dal más miatt vált aktuálissá. A jelenlegi európai feszültség igencsak rányomja a bélyegét az európai közhangulatra. Egy ilyen nehéz időszakban úgy gondolom, hogy a remény az amiben bízhatunk – a Hope című dal pedig tökéletesen átadja ezt a lelkesítő, reményteli, már-már megható érzést. Nem egy egyszerű country dalról van szó, sokkal több ez annál. Avicii újraéledt! 🙂

Részlet a dalszövegből:

Megengedjük nekik, hogy megmondják mit kell tenni! Miért, miért, miért?
Azért élünk, hogy méltóképp haljunk meg. Oh igen, igen, igen!
Megígértük, hogy sosem veszítjük el a büszkeségünket. Szavaid értéktelenek ha hazudsz.
Magasan állunk és felfelé nézünk, apánk büszke lenne ránk! Boldog vagyok, hogy a saját földemen dolgozhatok. Mi leszünk az utolsók, akik itt vesznek levegőt!

Hé, énekeld ki a szíved fiú! Minden emberért, nagyért és kicsiért!
Mikor minden egyéb elveszett, a jövő még mindig a miénk marad!
Remélem! Remélem! Remélem!….

Úgy tanítottak, hogy vesztesnek születtünk. De mért, miért, miért?
Ne pazarold a lélegzeted, itt az idő választani! Ó igen, igen, igen!
Ne érdekeljen, hogy mivel próbálkoznak, az sem ha darabokra törik az életünket.
Én tudom, hogy mi mindig felemelkedünk!


Hé, énekeld ki a szíved fiú! Minden emberért, nagyért és kicsiért!
Mikor minden egyéb elveszett, a jövő még mindig a miénk marad!
Remélem! Remélem! Remélem!…

Előzetesen annyit árult el Stefan az eurovíziós produkciójáról, hogy a cowboyokat a nemzeti döntőtől eltérően nem fogjuk látni a színpadon, viszont több mozgásra lehet számítani.

Saját vélemény:
Rég nem volt már ilyen jó észt dal, mint a Hope. Szerintem nagy meglepetést okozhat Torinóban, ha úgy tetszik „Dark Horse” lehet. Első hallásra fülbe cseng, az éneklés élőben is szinte stúdió minőségű, és nagyon jól sikerült színpadra vinni a nemzeti döntőben. Úgy gondolom, hogy a zsűri és a közönség is szeretni fogja, így simán benne lehet a végén a top10-ben. A döntőzés nem kérdés. Már első hallgatásra megkedveltem, de eleinte úgy voltam vele, hogy ez egy klasszikus western popdal, amit egy idő után berakok a fiókom mélyére… Hát nem így lett! Teljesen elvitt a vibe-ja, nálam Észtország nyeri az idei Eurovíziót!

Stefan a Hope című dalt május 12-én, az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjében, a 12-es sorszám alatt adja elő. Nagyon sok sikert kívánunk neki Torinóban!

A dalhoz készült videóklipről mindenféle elfogultság nélkül állíthatom, hogy magasan veri az összes többi országét, látszik a rengeteg belefektetett munka:

https://www.youtube.com/watch?v=bKhSlSx00-I

Stefan nemzeti döntős fellépése a győzelme után:

https://www.youtube.com/watch?v=iPhJCLKbRpQ

(eurovision.tv)

Napi Eurovízió 2022: Észtország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top