ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Észtország

Észtországgal folytatjuk a sort. A balti állam 1994-ben csatlakozott az eurovíziós érához, eddig összesen 26-szor vettek részt a versenyen, ebből 16-szor döntőztek. 1 győzelmet is elkönyvelhettek már – 2001-ben győzött a Taner Padar & Dave Benton duó Everybody című dala, ezzel Észtország lett az első posztszovjet állam és a második kelet-európai állam (Jugoszlávia után) amely Eurovíziót nyert. Az ország sikeressége a fesztiválon elég ingadozó. Utoljára 2019-ben döntőztek, idén viszont magabiztos döntőzésre számíthatunk az észtektől.

Stefan Airapetjan énekes és dalszerző, az utóbbi pár évben az észt rádióipar egyik legmeghatározóbb alakja.  Szülőföldje a kaukázusi Örményország. Szüleivel Észtországba – Viljandiba költöztek, ahol éttermet nyitottak. Itt kezdődött zenei karrierje. Nagyobb hírnévre 2018-ban tett szert, mikor Észtország nemzeti döntőjén – az Eesti Laul nevű dalversenyen 3. helyen végzett duópartnerével – a VAJÉ nevű formáció tagjaként, Laura című dalukkal. A sikert egy újabb 3. helyezés követte 2019-ben, de 2020-ban is a döntőbe jutott. 2022-ben megnyerte a rekord hosszúságú, 4 negyeddöntőt, 2 elődöntőt és a finálét magába foglaló Észt Nemzeti Döntőt a Hope című dalával, egyben repülőjegyet is nyert Torinóba, a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválra, ahol méltóképp fogja képviselni hazáját ezzel a nagyszerű dallal!

Szokatlan választás egy északi balti államtól épp egy western stílusú dallal indulni, de azt kell mondjam, az észtek nagyon jó vágányon vannak. A hosszú választási procedúra meghozta az eredményét, az észt döntőben előadott produkció szerintem fantasztikusra sikeredett! Nagyon jó volt látni a lelkes, majd háromezer fős közönséget, látszott rajtuk az őszinte öröm Stefan győzelme után.

A dal a Covid időszak alatt íródott abból a célból, hogy ebben a nehéz szituációban reményt és erőt adjon az embereknek. Mára viszont a dal más miatt vált aktuálissá. A jelenlegi európai feszültség igencsak rányomja a bélyegét az európai közhangulatra. Egy ilyen nehéz időszakban úgy gondolom, hogy a remény az amiben bízhatunk – a Hope című dal pedig tökéletesen átadja ezt a lelkesítő, reményteli, már-már megható érzést. Nem egy egyszerű country dalról van szó, sokkal több ez annál. Avicii újraéledt! 🙂

Részlet a dalszövegből:

Megengedjük nekik, hogy megmondják mit kell tenni! Miért, miért, miért?
Azért élünk, hogy méltóképp haljunk meg. Oh igen, igen, igen!
Megígértük, hogy sosem veszítjük el a büszkeségünket. Szavaid értéktelenek ha hazudsz.
Magasan állunk és felfelé nézünk, apánk büszke lenne ránk! Boldog vagyok, hogy a saját földemen dolgozhatok. Mi leszünk az utolsók, akik itt vesznek levegőt!

Hé, énekeld ki a szíved fiú! Minden emberért, nagyért és kicsiért!
Mikor minden egyéb elveszett, a jövő még mindig a miénk marad!
Remélem! Remélem! Remélem!….

Úgy tanítottak, hogy vesztesnek születtünk. De mért, miért, miért?
Ne pazarold a lélegzeted, itt az idő választani! Ó igen, igen, igen!
Ne érdekeljen, hogy mivel próbálkoznak, az sem ha darabokra törik az életünket.
Én tudom, hogy mi mindig felemelkedünk!


Hé, énekeld ki a szíved fiú! Minden emberért, nagyért és kicsiért!
Mikor minden egyéb elveszett, a jövő még mindig a miénk marad!
Remélem! Remélem! Remélem!…

Előzetesen annyit árult el Stefan az eurovíziós produkciójáról, hogy a cowboyokat a nemzeti döntőtől eltérően nem fogjuk látni a színpadon, viszont több mozgásra lehet számítani.

Saját vélemény:
Rég nem volt már ilyen jó észt dal, mint a Hope. Szerintem nagy meglepetést okozhat Torinóban, ha úgy tetszik „Dark Horse” lehet. Első hallásra fülbe cseng, az éneklés élőben is szinte stúdió minőségű, és nagyon jól sikerült színpadra vinni a nemzeti döntőben. Úgy gondolom, hogy a zsűri és a közönség is szeretni fogja, így simán benne lehet a végén a top10-ben. A döntőzés nem kérdés. Már első hallgatásra megkedveltem, de eleinte úgy voltam vele, hogy ez egy klasszikus western popdal, amit egy idő után berakok a fiókom mélyére… Hát nem így lett! Teljesen elvitt a vibe-ja, nálam Észtország nyeri az idei Eurovíziót!

Stefan a Hope című dalt május 12-én, az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjében, a 12-es sorszám alatt adja elő. Nagyon sok sikert kívánunk neki Torinóban!

A dalhoz készült videóklipről mindenféle elfogultság nélkül állíthatom, hogy magasan veri az összes többi országét, látszik a rengeteg belefektetett munka:

https://www.youtube.com/watch?v=bKhSlSx00-I

Stefan nemzeti döntős fellépése a győzelme után:

https://www.youtube.com/watch?v=iPhJCLKbRpQ

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Észtország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top