ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Finnország

Finnország 1961 óta részese a dalfesztiválnak. Hosszú évekig nem szereztek top 5-ös eredményt, sőt viccek is születtek, hogy a pokol befagyása után fog Finnország Eurovíziót nyerni. Egyszer csak elérkeztünk 2006-hoz, amikor Athénban egy szörnyen jó első helyezést értek el a Lordi révén. Azóta is küzdenek a top 5-ért, a Blind Channel tavaly a hatodik helyig jutott. Idén Finnország a nemzetközi szinten leghíresebb együttesét, a már majdnem 30 éves múlttal rendelkező a The Rasmus együttest küldi az Eurovíziós Dalfesztiválra.

A The Rasmus világszerte 5 millió albumeladással büszkélkedik, ebből 350000 darabot csak Finnországban értékesítettek. A 2003-as slágerük, az “In The Shadows” a leghíresebb daluk. És annak ellenére, hogy jóval korábban jött ki ez a szám, mint egyáltalán a nagy streaming szolgáltatók elindulása, így is bő 100 milliós hallgatottságot ért el a Spotify-on. Noha mindenki ezzel a dallal azonosítja az együttest, sok albumot adtak ki azóta. Az Eurovízióig nem turnéznak idén, de a nyáron körbeturnézzák Finnországot, ősszel indul az európai turné. Október 17-én hétfőn a budapesti Barba Negrában fognak fellépni, másnap pedig a legendás 2015-ös bécsi Eurovízió Euroclubjában, az Ottakringer Brauerei-ben csapnak a húrok közé.

Az együttes tagjai az eurovíziós szereplést a The Rasmus nagy visszatérésének tekintik. A The Rasmus 1994-ben alakult Helsinkiben, Lauri Ylönen, Eero Heinonen, Pauli Rantasalmi és Jarno Lahti még gimnazista volt, amikor elkezdtek próbákat tartani. Az első nyilvános fellépésük az iskola elő-karácsonyi ünnepségén történt meg. A következő télen adták ki első EP-jüket, amiből 1000 darab fogyott el, ekkor kaptak lemezszerződést egy nagy lemezkiadótól. Az évek során a csapat alap tagjai nem változtak, csak a dobos személye cserélődött kétszer is. Finnország 2022-ben a Jezebel című dalt küldi az Eurovízió színpadára.

Éjfél van, ideje felvenni az arcod. A játék elindult, gyilkos cápa van a sarkadban. Én csak az első adag vagyok a slágerlistádon, a ragadozó magasakat rúg a kerekein. Zúzódásokkal a testemen ébredtem, megkötött kezekkel, mint Jézus a kereszten. A neved rúzzsal felírva a tükrön: Jezebel… Nem tudom hogyan kerültél a vérembe, veszélyes dolgokat csináltál-e, mindig is sztár akartál lenni. Jezebel, ha te vadász vagy, akkor én vagyok a prédád, megnyalod az ajkaid ahogyan távozol, az utolsó csókod sebet ejt egy szíven.

Nekem nem a szívem csücske ez a dal. Noha a legnagyobb slágerük annyira jól sikerült, hogy ehhez képest talán eltörpül a többi, ezen eurovíziós daluk sem tudja megugrani azt a mércét nálam. Az In The Sadows az ő keresztjük. Mindenesetre a döntő szerintem biztosított, de az eredménytábla hátsó felét érik majd el, olyan 20. hely környékén. De ne legyen igazam!

(eurovision.tv)

Napi Eurovízió 2022: Finnország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top
%d bloggers like this: