ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Finnország

Finnország 1961 óta részese a dalfesztiválnak. Hosszú évekig nem szereztek top 5-ös eredményt, sőt viccek is születtek, hogy a pokol befagyása után fog Finnország Eurovíziót nyerni. Egyszer csak elérkeztünk 2006-hoz, amikor Athénban egy szörnyen jó első helyezést értek el a Lordi révén. Azóta is küzdenek a top 5-ért, a Blind Channel tavaly a hatodik helyig jutott. Idén Finnország a nemzetközi szinten leghíresebb együttesét, a már majdnem 30 éves múlttal rendelkező a The Rasmus együttest küldi az Eurovíziós Dalfesztiválra.

A The Rasmus világszerte 5 millió albumeladással büszkélkedik, ebből 350000 darabot csak Finnországban értékesítettek. A 2003-as slágerük, az „In The Shadows” a leghíresebb daluk. És annak ellenére, hogy jóval korábban jött ki ez a szám, mint egyáltalán a nagy streaming szolgáltatók elindulása, így is bő 100 milliós hallgatottságot ért el a Spotify-on. Noha mindenki ezzel a dallal azonosítja az együttest, sok albumot adtak ki azóta. Az Eurovízióig nem turnéznak idén, de a nyáron körbeturnézzák Finnországot, ősszel indul az európai turné. Október 17-én hétfőn a budapesti Barba Negrában fognak fellépni, másnap pedig a legendás 2015-ös bécsi Eurovízió Euroclubjában, az Ottakringer Brauerei-ben csapnak a húrok közé.

Az együttes tagjai az eurovíziós szereplést a The Rasmus nagy visszatérésének tekintik. A The Rasmus 1994-ben alakult Helsinkiben, Lauri Ylönen, Eero Heinonen, Pauli Rantasalmi és Jarno Lahti még gimnazista volt, amikor elkezdtek próbákat tartani. Az első nyilvános fellépésük az iskola elő-karácsonyi ünnepségén történt meg. A következő télen adták ki első EP-jüket, amiből 1000 darab fogyott el, ekkor kaptak lemezszerződést egy nagy lemezkiadótól. Az évek során a csapat alap tagjai nem változtak, csak a dobos személye cserélődött kétszer is. Finnország 2022-ben a Jezebel című dalt küldi az Eurovízió színpadára.

Éjfél van, ideje felvenni az arcod. A játék elindult, gyilkos cápa van a sarkadban. Én csak az első adag vagyok a slágerlistádon, a ragadozó magasakat rúg a kerekein. Zúzódásokkal a testemen ébredtem, megkötött kezekkel, mint Jézus a kereszten. A neved rúzzsal felírva a tükrön: Jezebel… Nem tudom hogyan kerültél a vérembe, veszélyes dolgokat csináltál-e, mindig is sztár akartál lenni. Jezebel, ha te vadász vagy, akkor én vagyok a prédád, megnyalod az ajkaid ahogyan távozol, az utolsó csókod sebet ejt egy szíven.

Nekem nem a szívem csücske ez a dal. Noha a legnagyobb slágerük annyira jól sikerült, hogy ehhez képest talán eltörpül a többi, ezen eurovíziós daluk sem tudja megugrani azt a mércét nálam. Az In The Sadows az ő keresztjük. Mindenesetre a döntő szerintem biztosított, de az eredménytábla hátsó felét érik majd el, olyan 20. hely környékén. De ne legyen igazam!

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Finnország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top