ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Izland

A legészakibb skandináv ország 1986-os debütálása óta eddig 33 alkalommal mérettette meg magát a dalfesztiválon. Szép eredményekkel büszkélkedhetnek, 33-ból 26-szor jutottak eddig döntőbe. Legjobb eredményük két második helyezés 1999-ből (Selma) és 2009-ből (Yohanna). Eddig 7 alkalommal végeztek a Top 10-ben. 2019 óta Izland nagyon magáénak érzi a fesztivált. A Hatari techno-punk-rock formáció 2019-ben 10. helyezést ért el, az első elődöntő közönségszavazását ráadásul meg is nyerték. Ha nem üt be a Covid-járvány, a 2020-as évadot Daði Freyr valószínűleg behúzta volna Think About Things című dalával. Végül 2021-ben újra bizalmat szavazott nekik Izland és egy szép eredményt sikerült bezsebelniük, összesítettben a 4. helyen végeztek. Izland eurovíziós győzelme még várat magára, de jó úton haladnak afelé, hogy az utolsó skandináv állam neve is felkerüljön a győztesek listájára.

Az észak-európai kis szigetközösség idén a Systur formációt választotta országuk képviseletére a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon. A csapat Izland hagyományos dalválasztója, a Söngvakkepnin keretein belül nyerte el a közönség feltétlen bizalmát. A női triót három testvér alkotja: Sigga, Beta és Elín, akik nagyon régóta, mondhatni emlékezetük óta zenélnek már együtt. Egy korábbi nagy izlandi sláger, az „Ain’t Got Nobody” is az ő nevükhöz fűződik. Az akkori csapatnevük Sísí Ey volt, melyet nagymamájukról neveztek el. Édesapjuk Eythor szintén zenész, a méltán híres Mezzoforte jazz-funk zenekar tagja, amely a „Garden Party” című dallal vált világhírűvé. (ajánlom mindenki figyelmébe, nagyon jó dal! 🙂 ) A nővértrió testvérükkel, az ifjabbik Eythorral kiegészülve lép színpadra Torinóban, aki dobszóval egészíti ki a produkciót.

A nővérek erősen hisznek a zene gyógyító erejében és idejük nagy részében támogatják azokat, akiket kitaszít a társadalom.  Aktivistaként tevékenykednek, az utóbbi években transznemű gyermekek jogaiért küzdenek.

A dal címe: „Með hækkandi sól”, azaz „A felkelő nappal”

Rejtett áramlatok hálózzák be a szívet, az egészet a bánat mély sebei borítják.
A mély vágyódás éget a hazugságok és a rejtőzködés mögött, mely szigorúan titkos.
A homályban láthatod a gyönyörű szabadságot, ahogy közelebb jön.
Ahogy az esti égbolt kifullasztja a nappalt, melyet szavakkal téptek szét,
már senki nem mondhatja, hogy csend legyen.

A legsötétebb tél a napra vár, hogy fénnyel könnyítse meg a hosszú éjszakákat.
A legsötétebb tél a tavaszra vár, hogy újra felmelegítse az öleléseinket.
A tél sötétsége bezáródik, kiengedvén az összes lélegzetet, amelyet elvett.
A jég és az árnyékok elárulják a titkokat.

Ő felemelkedik az égre, megragadja a saját erőit, és út közben megtalálja a békét.
A legsötétebb tél a napra vár, hogy fénnyel könnyítse meg a hosszú éjszakákat.
A legsötétebb tél a tavaszra vár, hogy újra felmelegítse az öleléseinket.

A felkelő nap, mint szimbólum nem véletlenül került bele a dalszövegbe. Izlandon nagyon hosszúak és sötétek a telek, tavasszal az egyre tovább tartó nappali fény a remény gondolatát kelti a szigetország lakói számára. A dal tehát magáról a reményről szól, de ha konkretizálni kellene a mondanivalóját, akkor a pár sorral fentebb említettekből kiindulva minden bizonnyal a társadalom kirekesztett tagjainak íródott.

Saját vélemény:
Szerintem a „Með hækkandi sól” egy nagyon kellemes, lélekmelengető, megnyugvást keltő dal. Ha valamelyik dalra, akkor az izlandira tényleg azt lehet mondani hogy az idei eurovíziós „The Sound of Beauty” – azaz a „Szépség hangja” szlogennek eleget téve választották ki:  három csinos hölgyemény, három kellemes hangszín, és a legfontosabb – a harmónia, ami hármójuk között érezhetően nagyon jól működik.

Nem gondolnám, hogy Izlandnak sikerülne idén meglovagolni a tavalyi előkelő helyezést, de a „Með hækkandi sól” a maga egyszerűségével és különleges atmoszférájával könnyen elképzelhető, hogy belopja magát a közönség és a zsűri szívébe. A fogadóirodákkal ellentétben úgy érzem Izland becsusszanhat a döntőbe, ott viszont a hátsó helyek valamelyikét jósolom nekik.

A nagyon sok középszerű dal között egy ilyen dalnak helye van a fináléban. Ez a fesztivál a nagyívű balladákon és a party dalokon kívül arról is szól, hogy az országok valami olyat mutassanak be magukról, ami kötődik a kultúrájukhoz és a hagyományaikhoz. Izland a nemzeti nyelven való énekléssel és az összetéveszthetetlen izlandi hangzásvilággal ennek tökéletesen eleget tett, egyértelműen ott van a helyük a döntőben! 🙂

Sok sikert kívánunk az izlandi testvér-triónak Torinóban!

https://www.youtube.com/watch?v=vk9D10EyxHA

(eurovision.tv, wiwibloggs.com)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Izland
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top