ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Izland

A legészakibb skandináv ország 1986-os debütálása óta eddig 33 alkalommal mérettette meg magát a dalfesztiválon. Szép eredményekkel büszkélkedhetnek, 33-ból 26-szor jutottak eddig döntőbe. Legjobb eredményük két második helyezés 1999-ből (Selma) és 2009-ből (Yohanna). Eddig 7 alkalommal végeztek a Top 10-ben. 2019 óta Izland nagyon magáénak érzi a fesztivált. A Hatari techno-punk-rock formáció 2019-ben 10. helyezést ért el, az első elődöntő közönségszavazását ráadásul meg is nyerték. Ha nem üt be a Covid-járvány, a 2020-as évadot Daði Freyr valószínűleg behúzta volna Think About Things című dalával. Végül 2021-ben újra bizalmat szavazott nekik Izland és egy szép eredményt sikerült bezsebelniük, összesítettben a 4. helyen végeztek. Izland eurovíziós győzelme még várat magára, de jó úton haladnak afelé, hogy az utolsó skandináv állam neve is felkerüljön a győztesek listájára.

Az észak-európai kis szigetközösség idén a Systur formációt választotta országuk képviseletére a 2022-es Eurovíziós Dalfesztiválon. A csapat Izland hagyományos dalválasztója, a Söngvakkepnin keretein belül nyerte el a közönség feltétlen bizalmát. A női triót három testvér alkotja: Sigga, Beta és Elín, akik nagyon régóta, mondhatni emlékezetük óta zenélnek már együtt. Egy korábbi nagy izlandi sláger, az „Ain’t Got Nobody” is az ő nevükhöz fűződik. Az akkori csapatnevük Sísí Ey volt, melyet nagymamájukról neveztek el. Édesapjuk Eythor szintén zenész, a méltán híres Mezzoforte jazz-funk zenekar tagja, amely a „Garden Party” című dallal vált világhírűvé. (ajánlom mindenki figyelmébe, nagyon jó dal! 🙂 ) A nővértrió testvérükkel, az ifjabbik Eythorral kiegészülve lép színpadra Torinóban, aki dobszóval egészíti ki a produkciót.

A nővérek erősen hisznek a zene gyógyító erejében és idejük nagy részében támogatják azokat, akiket kitaszít a társadalom.  Aktivistaként tevékenykednek, az utóbbi években transznemű gyermekek jogaiért küzdenek.

A dal címe: „Með hækkandi sól”, azaz „A felkelő nappal”

Rejtett áramlatok hálózzák be a szívet, az egészet a bánat mély sebei borítják.
A mély vágyódás éget a hazugságok és a rejtőzködés mögött, mely szigorúan titkos.
A homályban láthatod a gyönyörű szabadságot, ahogy közelebb jön.
Ahogy az esti égbolt kifullasztja a nappalt, melyet szavakkal téptek szét,
már senki nem mondhatja, hogy csend legyen.

A legsötétebb tél a napra vár, hogy fénnyel könnyítse meg a hosszú éjszakákat.
A legsötétebb tél a tavaszra vár, hogy újra felmelegítse az öleléseinket.
A tél sötétsége bezáródik, kiengedvén az összes lélegzetet, amelyet elvett.
A jég és az árnyékok elárulják a titkokat.

Ő felemelkedik az égre, megragadja a saját erőit, és út közben megtalálja a békét.
A legsötétebb tél a napra vár, hogy fénnyel könnyítse meg a hosszú éjszakákat.
A legsötétebb tél a tavaszra vár, hogy újra felmelegítse az öleléseinket.

A felkelő nap, mint szimbólum nem véletlenül került bele a dalszövegbe. Izlandon nagyon hosszúak és sötétek a telek, tavasszal az egyre tovább tartó nappali fény a remény gondolatát kelti a szigetország lakói számára. A dal tehát magáról a reményről szól, de ha konkretizálni kellene a mondanivalóját, akkor a pár sorral fentebb említettekből kiindulva minden bizonnyal a társadalom kirekesztett tagjainak íródott.

Saját vélemény:
Szerintem a „Með hækkandi sól” egy nagyon kellemes, lélekmelengető, megnyugvást keltő dal. Ha valamelyik dalra, akkor az izlandira tényleg azt lehet mondani hogy az idei eurovíziós „The Sound of Beauty” – azaz a „Szépség hangja” szlogennek eleget téve választották ki:  három csinos hölgyemény, három kellemes hangszín, és a legfontosabb – a harmónia, ami hármójuk között érezhetően nagyon jól működik.

Nem gondolnám, hogy Izlandnak sikerülne idén meglovagolni a tavalyi előkelő helyezést, de a „Með hækkandi sól” a maga egyszerűségével és különleges atmoszférájával könnyen elképzelhető, hogy belopja magát a közönség és a zsűri szívébe. A fogadóirodákkal ellentétben úgy érzem Izland becsusszanhat a döntőbe, ott viszont a hátsó helyek valamelyikét jósolom nekik.

A nagyon sok középszerű dal között egy ilyen dalnak helye van a fináléban. Ez a fesztivál a nagyívű balladákon és a party dalokon kívül arról is szól, hogy az országok valami olyat mutassanak be magukról, ami kötődik a kultúrájukhoz és a hagyományaikhoz. Izland a nemzeti nyelven való énekléssel és az összetéveszthetetlen izlandi hangzásvilággal ennek tökéletesen eleget tett, egyértelműen ott van a helyük a döntőben! 🙂

Sok sikert kívánunk az izlandi testvér-triónak Torinóban!

https://www.youtube.com/watch?v=vk9D10EyxHA

(eurovision.tv, wiwibloggs.com)

Napi Eurovízió 2022: Izland
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top
%d bloggers like this: