ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Litvánia

A balti ország 1994-ben vett részt először az Eurovíziós Dalfesztiválon. Eddig 21 alkalommal mérettették meg magukat a versenyen. Legjobb eredményük 2006-ból egy 6. helyezés, az LT United jóvoltából, melyet a „We Are the Winners” című dalért érdemeltek ki. Második legjobb eredményüket épp tavaly érték el, a The Roop formációnak köszönhetően, akik Discoteque című dalukkal maradandó pillanatokat okoztak sok tévénéző számára, ezúton is köszönjük nekik! 😀 Harmadik top 10-es eredményük egy 9. helyezés 2016-ból, melyet Donny Montell ért el az “I’ve Been Waiting for This Night” című dalával. Litvánia az egyedüli balti ország, amelynek még nem sikerült Eurovíziót nyernie. A litván győzelem nem idén fog bekövetkezni, de Monika Liu egy igazán különleges, anyanyelvi dallal készül Torinóban, amire mindenképp érdemes lesz odafigyelni! 🙂

Monika Liu egyike a leghíresebb és legnagyobb becsben tartott litván előadóknak. Jazzt tanult a Klaipédai Egyetemen, majd Massachusetts-ben folytatta tanulmányait, ezután Londonban élt és végül a litván fővárosban – Vilniusban telepedett le. A zeneiparban 2015-ben debütált, azóta 3 albumot és több szólólemezt adott ki. A repertoárja annyira kapós, hogy megkérték, üljön be olyan ismert show-k mentorszékébe, mint a The Voice vagy az Álarcos Énekes. Monika már régóta kövezi az Eurovízióra vezető útját, idén végre célba ért. A litván dalválasztó (Pabandom iš Naujo) keretein belül nyerte el a jogot az ország képviseletére, a közönség és a zsűri is egyaránt a Sentimentai-t illették a maximális 12 ponttal, így ő képviselheti országát a 66. Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.

Kopp,
Kopp kopp,
Este kopog a szívemben.
Tele vágyakozással.
Egy lélek, és a vele utazó emlékek.
Te vagy az, te vagy az, egy rég látott arc.
Miért nevetsz úgy mint egy bohóc a kifejezéstelen szemeimen?

A pillanatok körbe-körbe forognak a fejemben, hozzád futnak vissza.
Rózsák milliói, mint az érzelmek, belefulladnak a felhők tengerébe.
A nyugtalan tenger morajlik, könnyek vannak a szemeimben.
Így van! Ő soha nem jön vissza, már átúszott a fekete habokon.
Emlékszem mikor ott álltam a Nida dűnék közepén és integettem egy sirálynak,
jó messze, messze a távolban.

A pillanatok körbe-körbe forognak a fejemben, hozzád futnak vissza.
Rózsák milliói, mint az érzelmek, belefulladnak a felhők tengerébe.

A dal Londonban íródott és itt is készült el. Eredeti verziója 9 perc hosszú lett, a hamarosan megjelenő album részeként elérhető lesz ez a változat is. Fő karaktere egy nő, aki elveszettnek érzi magát a jelenben, és csak a múltban él. A dal az érzelmekről, emlékekről szól, melyek kavarognak a fejében. Egyszerűbb számára a múltban maradni.

Monika Liut és a Sentimentai-t Barbara Pravihoz és a Voilához tudnám leginkább hasonlítani. Hasonló stílusban énekelnek, és az interjúkból látszik, hogy Barbara Pravihoz hasonlóan Monika is komplett bolond. 😀😀 Magát csak Spooky Disco Diva-nak, azaz Kísérteties Diszkó Dívának nevezi. Imád színpadon lenni, élete legjobb időtöltésének tartja, ha a pódiumon lehet. Nagy álma volt részt venni egyszer az Eurovízión. Mikor a járvány őt is utolérte, az járt a fejében, hogy nem halhat meg amíg nem vesz részt a fesztiválon. Ekkor döntötte el, hogy jelentkezik a litván dalválasztóra.

1994 után, 28 év elteltével hallhatunk újra litván nyelvű dalt az Eurovízión! Nagyra becsülendő, hogy egy ilyen, kuriózumnak mondható szerzemény is színesíteni fogja az idei mezőnyt. A hazai előadók félnek használni ezt az ismeretlennek számító kelet-európai nyelvet, Monika viszont látván azt, hogy egyre több ország képviselteti magát anyanyelvi dalokkal, szívügyének érzi bemutatni ennek a kis országnak a zenei gyökereit.

Saját vélemény:

A dalt Litvánia eddigi legjobbjai közé sorolom. Régies, nosztalgikus hangzásával felér egy 60-as, 70-es évekbe való időutazással. A színpadkép egy retró, fekete nyakkendős bálterem hatását kelti. A produkcióból sugárzik a színvonal, a sokéves színpadi és zenei tapasztalat, a szenvedély, a magabiztosság és a profizmus. Monika egymagában kitölti a teljes „játékidőt”, 3 percen keresztül sikerül elérnie, hogy a néző végig rá szegezze a tekintetét. Ezt a nőt a Jóisten is a színpadra teremtette! 🙂

A fogadóirodák nagyot tévednek, ez a dal lesz az első elődöntő egyik legbiztosabb továbbjutója. Még ha a Voilá sikereit nem is fogja hozni, de a döntőt én biztosnak érzem, ott a 10-15. hely környékére várom Monikát.

Sok sikert kívánunk a 2022-es Eurovízió dívájának!

https://www.youtube.com/watch?v=S6NPVb8GOvs

(eurovision.tv, wiwibloggs.com)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Litvánia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top