ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Litvánia

A balti ország 1994-ben vett részt először az Eurovíziós Dalfesztiválon. Eddig 21 alkalommal mérettették meg magukat a versenyen. Legjobb eredményük 2006-ból egy 6. helyezés, az LT United jóvoltából, melyet a „We Are the Winners” című dalért érdemeltek ki. Második legjobb eredményüket épp tavaly érték el, a The Roop formációnak köszönhetően, akik Discoteque című dalukkal maradandó pillanatokat okoztak sok tévénéző számára, ezúton is köszönjük nekik! 😀 Harmadik top 10-es eredményük egy 9. helyezés 2016-ból, melyet Donny Montell ért el az “I’ve Been Waiting for This Night” című dalával. Litvánia az egyedüli balti ország, amelynek még nem sikerült Eurovíziót nyernie. A litván győzelem nem idén fog bekövetkezni, de Monika Liu egy igazán különleges, anyanyelvi dallal készül Torinóban, amire mindenképp érdemes lesz odafigyelni! 🙂

Monika Liu egyike a leghíresebb és legnagyobb becsben tartott litván előadóknak. Jazzt tanult a Klaipédai Egyetemen, majd Massachusetts-ben folytatta tanulmányait, ezután Londonban élt és végül a litván fővárosban – Vilniusban telepedett le. A zeneiparban 2015-ben debütált, azóta 3 albumot és több szólólemezt adott ki. A repertoárja annyira kapós, hogy megkérték, üljön be olyan ismert show-k mentorszékébe, mint a The Voice vagy az Álarcos Énekes. Monika már régóta kövezi az Eurovízióra vezető útját, idén végre célba ért. A litván dalválasztó (Pabandom iš Naujo) keretein belül nyerte el a jogot az ország képviseletére, a közönség és a zsűri is egyaránt a Sentimentai-t illették a maximális 12 ponttal, így ő képviselheti országát a 66. Eurovíziós Dalfesztiválon Torinóban.

Kopp,
Kopp kopp,
Este kopog a szívemben.
Tele vágyakozással.
Egy lélek, és a vele utazó emlékek.
Te vagy az, te vagy az, egy rég látott arc.
Miért nevetsz úgy mint egy bohóc a kifejezéstelen szemeimen?

A pillanatok körbe-körbe forognak a fejemben, hozzád futnak vissza.
Rózsák milliói, mint az érzelmek, belefulladnak a felhők tengerébe.
A nyugtalan tenger morajlik, könnyek vannak a szemeimben.
Így van! Ő soha nem jön vissza, már átúszott a fekete habokon.
Emlékszem mikor ott álltam a Nida dűnék közepén és integettem egy sirálynak,
jó messze, messze a távolban.

A pillanatok körbe-körbe forognak a fejemben, hozzád futnak vissza.
Rózsák milliói, mint az érzelmek, belefulladnak a felhők tengerébe.

A dal Londonban íródott és itt is készült el. Eredeti verziója 9 perc hosszú lett, a hamarosan megjelenő album részeként elérhető lesz ez a változat is. Fő karaktere egy nő, aki elveszettnek érzi magát a jelenben, és csak a múltban él. A dal az érzelmekről, emlékekről szól, melyek kavarognak a fejében. Egyszerűbb számára a múltban maradni.

Monika Liut és a Sentimentai-t Barbara Pravihoz és a Voilához tudnám leginkább hasonlítani. Hasonló stílusban énekelnek, és az interjúkból látszik, hogy Barbara Pravihoz hasonlóan Monika is komplett bolond. 😀😀 Magát csak Spooky Disco Diva-nak, azaz Kísérteties Diszkó Dívának nevezi. Imád színpadon lenni, élete legjobb időtöltésének tartja, ha a pódiumon lehet. Nagy álma volt részt venni egyszer az Eurovízión. Mikor a járvány őt is utolérte, az járt a fejében, hogy nem halhat meg amíg nem vesz részt a fesztiválon. Ekkor döntötte el, hogy jelentkezik a litván dalválasztóra.

1994 után, 28 év elteltével hallhatunk újra litván nyelvű dalt az Eurovízión! Nagyra becsülendő, hogy egy ilyen, kuriózumnak mondható szerzemény is színesíteni fogja az idei mezőnyt. A hazai előadók félnek használni ezt az ismeretlennek számító kelet-európai nyelvet, Monika viszont látván azt, hogy egyre több ország képviselteti magát anyanyelvi dalokkal, szívügyének érzi bemutatni ennek a kis országnak a zenei gyökereit.

Saját vélemény:

A dalt Litvánia eddigi legjobbjai közé sorolom. Régies, nosztalgikus hangzásával felér egy 60-as, 70-es évekbe való időutazással. A színpadkép egy retró, fekete nyakkendős bálterem hatását kelti. A produkcióból sugárzik a színvonal, a sokéves színpadi és zenei tapasztalat, a szenvedély, a magabiztosság és a profizmus. Monika egymagában kitölti a teljes „játékidőt”, 3 percen keresztül sikerül elérnie, hogy a néző végig rá szegezze a tekintetét. Ezt a nőt a Jóisten is a színpadra teremtette! 🙂

A fogadóirodák nagyot tévednek, ez a dal lesz az első elődöntő egyik legbiztosabb továbbjutója. Még ha a Voilá sikereit nem is fogja hozni, de a döntőt én biztosnak érzem, ott a 10-15. hely környékére várom Monikát.

Sok sikert kívánunk a 2022-es Eurovízió dívájának!

https://www.youtube.com/watch?v=S6NPVb8GOvs

(eurovision.tv, wiwibloggs.com)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Litvánia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top