ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Moldova

Moldova 2005-ben debütált az Eurovíziós Dalfesztiválon, melyen mindjárt az előkelő hatodik helyen végeztek. Eddigi legjobb helyezésüket a Sunstroke Project szállította, a csapat és az ikonikus Epic Sax Guy „Hey Mamma” dala harmadikként végzett Kijevben. Az ország az eddigi 16 próbálkozása során 4 alkalommal ért el Top 10-es eredményt és 5-ször maradt le a döntőről. Tavalyi indulójuk, Natalia Gordienko 13. helyen zárt a Dream Team által komponált „Sugar”-ral. Moldova idén az O melodie pentru Europa nemzeti döntő keretein belül tervezte kiválasztani indulóját, azonban a COVID fertőzöttek számának növekedése miatt a TRM végül csak egy meghallgatást tartott. Az 5 tagú szakmai zsűri szavazata alapján a győztes a Zdob și Zdub & Frații Advahov csapata lett, akik a „Trenulețul” (Vonatocska) című dallal lépnek fel Torinóban.

Moldova kis ország, ezért nem túl meglepő, ha egy előadójuk többször is kijut a dalfesztiválra. A Sunstroke Project és Natalia Gordienko is kétszer-kétszer képviselte már hazáját a versenyen, a Zdob și Zdub pedig már harmadszorra fog az Eurovízió színpadára állni. Először az ország 2005-ös debütálásakor találkozhattunk velük, ahol a „Boonika bate doba” (A nagymama üti a dobot) a 6., majd a 2011-es „So Lucky” (Olyan szerencsés) a 12. helyen végzett a döntőben.

A Zdob și Zdub 1994-ben alakult Moldova fővárosában, Chișinăuban és az évek során több tagcserén ment keresztül. A csapat jelenleg 6 tagból áll és mivel az Eurovízió színpadán maximum 6 személy szerepelhet, így végül Roman Iagupov (48, ének, alapítótag), Mihail Gincu (47, basszusgitár, alapítótag), Sveatoslav Starus (47, gitár) és Andrei Cebotari (46, dobok) utazik Torinóba Vitalie Advahov (44, harmonika) és Vasile Advahov (43, hegedű) társaságában. Az együttes nevében a zdob és a zdub hangutánzó szavak, a dob hangjai, így a Zdob și Zdub magyar jelentése bimm és bumm. Eredeti hangzásuk inkább hardcore volt, és a szövegeik többnyire orosz nyelven íródtak. 1998 körül a dalaik hangzásvilága teljesen megújult, innentől kezdve áttértek a román/moldáv népzenei elemekhez és ettől kezdve a szövegeik is román nyelven íródtak. 28 éves pályafutásuk során 10 stúdióalbumot adtak ki és természetesen rengeteg koncerten, fesztiválon vettek részt. Európa szinte összes országában felléptek már, Magyarországon is többször jártak, de volt lehetőségük a tengerentúlon is megmutatni magukat. Játszottak a „10 évvel Csernobil után” koncerten Chișinăuban, 1996-ban pedig a Grammy-díjas Rage against the machine-nal léptek fel a Learn to swim fesztiválon Moszkvában. 1999. augusztus 14-én az együttes a Red Hot Chili Peppers előzenekaraként zenélt az orosz MTV-Party-n a moszkvai Vörös téren. 2001. január 31-én a legendás zenész és filmrendező, Emir Kusturica és zenekara részvételével adtak koncertet Moszkvában.
A Frații Advahov, vagyis az Advahov testvérek zenész családból származnak, folk zenekaruk 2005-ben alakult. Kezdetben még csak egy kisebb csapatként működtek, de az idők folyamán számos moldáv és román zenész csatlakozott hozzájuk, így a jelenlegi formáció már több, mint 50 főből áll.

Moldova a 2022-es Eurovízion az első elődöntőben kilencedikként fog fellépni Hollandia után és Portugália előtt. A dal többnyire román nyelven szólal meg, de néhol angol részekkel is találkozhatunk. A dalt a csapat tagjai közösen írták, középpontjában a két ország fővárosát összekötő, a szovjet érából származó különleges vonat áll, mely napi rendszerességgel közlekedik kelet és nyugat, Chișinău és Bukarest között. Az eredeti szöveggel kapcsolatban problémák merültek fel, mivel páran a két ország újraegyesítésének támogatását vélték felfedezni a sorok között. A politikai üzenetű dalok tiltottak az Eurovízión és mivel ez a téma Moldovában is kényesnek számít, így a bonyodalmak elkerülése végett a csapat tagjai a szöveg átírása mellett döntöttek. A dal 2021 decemberében került kiadásra, legfőbb célja a Chișinău és Bukarest közti vasútvonal újranyitásának reklámozása.
„Indul a vonat, szinte repül egyik országból a másikba. Megy és nem érti milyen ország ez, hol kezdődik, régi-e vagy új? Úgy tűnik, mintha egy lenne, de mégis kettő, együtt is, mégis külön. Hey-ho, induljunk, folklór és rock ‘n’ roll. Csatlakozz a vonathoz, légy a vendégünk, Chișinău-Bukarest. Mindkét földön hórát táncolnak és hegedűvel készülnek a csodák – boldogság! Amikor a vonat a végállomáson megáll, szinte ugyanaz a föld, úgy tűnik, mintha változás nélkül értünk volna el egyik otthonból a másikba. Micsoda csere! Nemzeteink vonata, de képtelen megérteni milyen ország ez és hol a vége.”

Személyes vélemény: Moldova az egyik legkedveltebb Eurovíziós országom, ők azok, akikre bátran lehet számítani, ha bulizásról és jókedvről van szó. Számomra az Eurovíziós szezon legjobban várt eseménye mindig is a moldáv és fehérorosz meghallgatások voltak, ennyi őrült produkciót ritkán lát az ember egy helyen! A moldávok idén sem okoztak csalódást, nagy örömömre az egyik legnagyobb ikonjuk is ismét megvillantotta magát. Ha jól tudom Sasha Bognibov 2014 óta folyamatosan próbál kijutni az Eurovízióra, én nagyon szurkolok, hogy egyszer sikerüljön neki! Szerintem az idei volt az eddigi legjobb dala, de a Zdob și Zdub csapatával lehetetlen versenyezni, ők Moldova egyik legkedveltebb zenekara és mivel jó dallal és előadással álltak elő, szerintem megérdemelten nyerték a válogatót. A csapattal 2011-ben, a legelső Eurovíziómon találkoztam, szerelem voltak első látásra/hallásra. Falusi lány vagyok, nekem nagyon bejönnek az ilyen lakodalmas, mulatós zenék, így nem csoda, hogy a „Trenulețul” is mindjárt megtetszett és a 2. helyet szerezte meg a toplistámon. A dalhoz készült egy új, rockosabb változat, illetve korábban azt olvastam, hogy az Eurovízióra lehet ismét átírják a szöveget és az egyik verze angolul szólal majd meg. Bármilyen verzióval is lépjenek fel májusban, én szurkolni fogok nekik és biztos vagyok abban, hogy egy egészen felejthetetlen és vidám produkcióval a feje tetejére állítják majd az arénát és ők lesznek az idei dark horse.

https://www.youtube.com/watch?v=C9RJQPZsj8E

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Moldova
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top