ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Montenegró

Montenegró Jugoszlávia, majd Szerbia és Montenegró felbomlása után 2007-ben indult önálló országként az Eurovízión. 12 részvételük alatt 2014-ben és 2015-ben sikerült döntőbe jutniuk 2015-ben Knez dala, az Adio a 13. helyezést érte el, ez az ország eddigi legjobb helyezése. 2005-ben Szerbia és Montenegró képviselői, a No Name együttes az 5. helyig jutott a nagy döntőben, de az 1983-as és 1984-es Eurovízión is montenegróiak indultak Jugoszláviát képviselve. Idén Vladana Vučinić, az ország egyik legnépszerűbb énekesnője próbálja megdönteni a rekordokat, az RTCG közmédia kijelölésének eredményeként.

Podgorica szülötte zeneiskolába járt, de újságíróként diplomázott az Állami Államtudományi Karon. Ezután egy online divatmagazint indított Čiviluk néven. Amellett hogy vezetője az újságnak, saját rovatai is vannak, interjúkat készít divattervezőkkel, zenészekkel és politikai szereplőkkel is. Az Eurovízió balkán slágergyárosa, a macedón Darko Dimitrov eddig 11 dalt írt a fesztiválra, Vladana dala lesz a 12., melynek címe: Breathe (Lélegezz)

Azt mondják, a fájdalom elmúlik. A felhők habjain megtartod a dolgokat, hogy érezd az illatukat. Csak hogy felmelegítsen, de semmi sem érződik ugyanolyannak. Mindenesetre a félelem nem fog elhagyni. Harc az életért, ez hatalmasabb mint gondolnád. Ennyire önzően viselkedni megbocsáthatatlan. Csak levegőt akarnak, enélkül meghalnak. Menj aludni és álmodd azt, mint mi. Újjá fogunk születni. A lelkeink nem találják meg őket újra. A vihar verejtékében semmi sem érződik ugyanolyannak. Ez megbocsáthatatlan. Lélegezz, harcolj az életedért. Jobb ha lélegzel, a levegőre van szükségük, levegőt lélegeznek.

Vladana szerint a dal egy nehéz családi megpróbáltatáson alapul, melyet 2021-ben kellett neki elszenvednie. Az érződik a dalon, hogy valami erős, komoly mondanivalót akar közölni, de utánajárás nélkül csak annyi eshet le a hallgatóban, hogy a vers egy hatalmas démonokról szóló küzdelmet mutat be, vagy pedig egy érzés-dal, ami egy hangulatot akar átadni mondanivaló nélkül. Lehet hogy pont ilyen démonok, vagy sérelmek juthattak felszínre azon a családi megpróbáltatáson. A dalnak van egy kis balkán népzenei beütése is, Vladana mer extravagáns is lenni a klipjében, a dalnak van egy jó húzóereje, szép a hangszerelése, de ennek ellenére nálam épphogy kiesik a második elődöntőből. Ha netalán mégis döntős lenne, akkor 20-25. helyre tippelem.

https://www.youtube.com/watch?v=7e3GiXy7SLc

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Montenegró
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top