ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Norvégia

Norvégia eddig 59 alkalommal képviseltette magát az Eurovízión, 1960 óta résztvevői a versenynek. 3-szor sikerült nyerniük: 1985-ben, 1995-ben, és legutóbb 2009-ben Alexander Rybak – Fairytale c. dalával. Sikeres országnak mondhatják magukat, ezidáig 11-szer végeztek a Top 5-ben.

A skandináv ország idén is a nagy hagyománnyal bíró, Melodi Grand Prix dalverseny keretein belül választotta ki eurovíziós indulóját. Az idei évad is kiemelkedő dalokkal és produkciókkal nyűgözte le mind a norvég, mind a külföldi közönséget, de a verseny az első perctől kezdve lejátszott volt. A Subwoolfer valami olyat tett le a színpadra, amire eddig még nem volt példa az Eurovízió történetében…

A Subwoolfer, galaxisunk legnagyobb bandája 4,5 miliárd évvel ezelőtt alakult legközelebbi égi kísérőnkön, a Holdon. Ezidő óta Jim és Keith zenéjükkel meghódították a Tejútrendszer összes lakott bolygóját, és elmondásuk szerint ők a valaha volt legsikeresebb csapat az univerzumban.

1969. július 20-án egy próféta jelent meg náluk a Holdon. Neilnek hívták, számukra ő volt a „legerősebb karú ember”. Ígéretet kaptak tőle, hogy visszatér és segíteni fog nekik abban, hogy a Földön is a legnagyobb bandává váljanak. Miután Neil elhagyta a Holdat, Jim és Keith megírták az univerzum legnagyobb slágerét, Neil anyanyelvén, angolul. A dal a Give That Wolf a Banana címet kapta.

Neil soha nem tért vissza, azonban rátaláltak DJ Asztronautára, aki elhozta őket a Földre. Most, létezésünk valaha volt legnagyobb dalával eljöttek hozzánk, hogy a Föld legnagyobb presztízsű zenei rendezvényén, az Eurovíziós Dalfesztiválon átvegyék a díjak díját, a trófeák trófeáját – az eurovíziós kupát!

Holdbéli banánköztársaságuk még nem tagja az Európai Műsorsugárzók Úniójának, ezért Norvégia színeiben lépnek majd fel az Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében, az utolsó előtti 16-os rajtszám alatt.

Nem tudom mondtam-e neked, de nagyon tetszenek a fogaid,
A szőrös kabátod, ami alatt nincs semmi.
Nem tudom, van-e neved, szóval Keith-nek foglak hívni.
Oh-ooh-ooh-ooh-ooh

Látom, hogy merre tartasz, de nem tudom honnan jössz.
Ez nyál vagy vér, ami az álladról csöpög?
Ha nem szereted a Keith nevet, Jim-nek foglak hívni.
Oh-ooh-ooh-ooh-ooh


És még mielőtt a farkas megeszi a nagymamámat,
Adj ennek a farkasnak egy banánt.
És még mielőtt a farkas megeszi a nagymamámat,
Adj ennek a farkasnak egy banánt.
Nyamm, nyamm, nyamm, nyamm. Banán.


Minden étel illatát szeretem amit a lehelletedből érzek.
Ez az éhség, ami benned van…úgy gondolom veszélyben vagyok.
Menjünk el nagymamához, azt mondtad a mama íze a legjobb.
Oh-ooh-ooh-ooh-ooh


És még mielőtt a farkas megeszi a nagymamámat,
Adj ennek a farkasnak egy banánt.
(Akarom a mamádat, nyamm nyamm)
Valaki adjon ennek a farkasnak egy banánt.
Nyamm, nyamm, nyamm, nyamm….

Egy híres földi mese, a Piroska és a farkas újragondolt változatát hozzák el nekünk, megspékelve jó sok banánnal. Én úgy gondolom, holdbéli látogatóink minden tőlük telhetőt megtettek, hogy a kedvünkben járjanak. Egy galaxis-szerte elismert, és hatalmas zenei tudással rendelkező zenekarról van szó…! Ha már megtiszteltek bennünket részvételükkel, akkor nekünk, Földi halandóknak kutya kötelességünk megtisztelni Őket azzal, hogy megnyeretjük velük az Eurovíziót! Számomra abszolút hiteles az óriási, galaxist átívelő sikerük, és kétség sem fér hozzá, hogy profi dalszövegírók. Daluknak elképesztően fontos, az egész világ számára nagy példaértékkel bíró üzenete van, azonban földönkívüli barátaink abban a hitben élnek, hogy emberi civilizációnk még nincs azon a fejlettségi szinten, hogy értelmezni tudjuk ezeket a kódolt üzeneteket hordozó sorokat. Hát kicsit alábecsültek minket….

A farkas a koronavírust szimbolizálja, mely csapdába ejt fiatalt és időset egyaránt – Piroskát és a nagymamát is. De a farkas szerint a „mama íze a legjobb”, tehát ő a legsebezhetőbb. Piroska, a történet elbeszélője szerint a megoldás az, hogy „mielőtt a farkas megeszi a nagymamát, adni kell neki egy banánt”. A banán pedig maga a vakcina, mely jelentősen csökkenti a halálozás kockázatát.

„Látom, hogy merre tartasz, de nem tudom honnan jössz. Ez nyál vagy vér, ami az álladról csöpög?” – Piroska nem tudja, hogy a farkas (azaz a vírus) hol bújkál és hol alszik, ahogy azt sem, hogy hogy használnak ellene a szociális távolságtartás szabályai. Vannak árulkodó jelek arra, hogy a „farkas” a tudatában vagy azon kívül, de öli a népet.

„Minden étel illatát szeretem amit a lehelletedből érzek. Ez az éhség, ami benned van…úgy gondolom veszélyben vagyok.” – A farkas neve Keith (vagy éppen Jim), a mindennapok emberét szimbolizálja – mondván a fenyegetés bárkitől jöhet, aki hordozza a vírust:  legyen az egy barát, kolléga, vagy épp egy idegen a buszon. A veszély tehát valós.

Saját vélemény:
Néha-néha azért felbukkannak troll produkciók is az Eurovízión, de az idei norvég induló a trollkodás világában is korszakalkotót hozott. Ez a legmenőbb trollkodás, amit valaha láttam ezen a versenyen! A humor mögött komoly mondanivaló bújik meg, ezért még a „semmitmondó bugyutaság” és társai sem róhatóak fel ellenük. Elképesztő a megjelenésük, jópofa a humoruk, egy nagyon szimpatikus, szerethető duónak tartom őket! Ezzel a mindent elsöprő koreográfiával, a megnyerő, első blikkre megjegyezhető küllemmel és a fülbemászó dallammal várhatóan a közönség nagy kedvencei lesznek. Akár a közönségszavazást is megnyerhetik, és ha a zsűri is értékelni fogja őket, akkor nem kizárt, hogy ők lesznek az Eurovízió első földönkívüli győztesei!

Azt beszélik, Jim és Keith banánnal díszített farkasjelmeze mögött valójában két híres norvég előadó rejtőzik…
Vajon kik lehetnek ők? Tán az Ylvis? Vagy ezidáig ismeretlen előadókat rejt az álarc? Írjátok le, szerintetek kik lehetnek a Subwoolfer név szerinti tagjai. Minden bizonnyal a fesztivál után fény derül a nagy titokra.

A döntő idén tuti Norvégiának, és a top 5 helyezést is szinte biztosra veszem. Én nekik ítélem a második helyet, az észt Stefan után.

Nagy taps a Subwoolfernek, és sok sikert nekik Torinóban!

https://www.youtube.com/watch?v=FJjo8s3fKUM&t=59s

(eurovision.tv, wiwibloggs.com)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Norvégia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top