ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Olaszország

A csizma országa az első, 1956-os Dalfesztiválon is részt vett, hiszen a nemzeti műsorszolgáltató a RAI az EBU alapító tagjai között volt. Azóta összesen 46-szor hallhattunk olasz dalt – és valóban egyszer sem volt olyan, hogy az ország dala – legalább részben – ne olasz nyelven hangzott volna el. A 46 részvétel kevesebb, mint a megrendezett fesztiválok száma – Olaszország többször kihagyta a versenyt és Ők voltak a nagy hiányzók 1997 és 2011 között. További érdekesség, hogy egyszer végeztek az utolsó helyen és mindössze néhányszor a legjobb 10-en kívül. Viszont csak 3-szor sikerült a végső győzelem is – 1964-ben, 1990-ben illetve tavaly. Tegyük hozzá, hogy minden idők legsikeresebb nem győztes dala is hozzájuk fűződik: Nel blu dipinto di blu, Domenico Modugnotól.

Az idei házigazdákat egy már igencsak ismerős előadó képviseli – Olaszország két legnépszerűbb fiatal művésze, Mahmood és BLANCO.

Akárcsak a verseny uralkodó bajnoka, a Måneskin, MAHMOOD is az X Factor Italiában szerzett hírnevet. A milánói zenész ezt követően egy sor kislemezt adott ki, valamint két teljes albumot. Az előadó eddigi legnagyobb slágere a Soldi volt, amely 2019-ben a második helyen végzett az Eurovízión, és minden idők legtöbbször streamelt Eurovíziós dala lett a Spotify-on (ez a rekord 2021 januárjáig tartott, amikor Duncan Laurence Arcade-ja felülmúlta).

BLANCO egy bresciai énekes/rapper nagy törekvésekkel. 2021-es kislemeze, a Mi Fai Impazzire 8 hetet töltött az olasz slágerlisták élén, ezt követte a debütáló album, a Blu Celeste, amely szintén az első helyre került.

Brividi (Libabőr) című daluktól nagyon sokan, nagyon sokat várnak – ebben a pillanatban már több országban sláger, a Spotifyon is terjed és a dal videóját már több mint 50 millióan látták. Abszolut favoritnak tekinthető, de kérdés hogy a hazai pálya segít-e majd. Különösen hogy a Döntőben a 9.-ként fogjuk hallani Őket.

Személyes véleményem az, hogy egy ritka minőségi pop dalról van szó, ami két nagyon tehetséges énekes fog előadni. Nekem a dal a válaszutakról szól, arról hogy egy nem egyértelmű pillanatban hogyan lehet kommunikálni, vagy egyáltalán mennyire lehetséges az. Amikor bizonytalanok vagyunk és el kell dönteni hogy merre, hogyan tovább. Senki számára nem egyszerű ez, így egy nagyon univerzális, közvetlen üzenete van a dalnak. A zene és a dallam ezt nagyon aláhúzza, így különösebb kutatás vagy fordítás nélkül is könnyen érthető lesz. Úgy gondolom, hogy nem egy jobban sikerült tucatdalról beszélünk itt, így megérdemelten tartom a végső győzelemre is nagy esélyesnek.

https://youtube.com/watch?v=Beqe14HYY5o

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Olaszország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top