ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Örményország

Örményország eddig 13 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. 2006-os debütálásuk jól sikerült, első képviselőjük, André egy 8. helyezéssel térhetett haza. Eddigi legjobb eredményüket Sirusho és Aram MP3 szállította, előbbi énekes 2008-ban, utóbbi pedig 2014-ben a döntő 4. helyén végzett. 2011, 2018 és 2019 nem volt szerencsés év számukra, hiszen Emmy, Sevak és Srbuk sem vette sikerrel az elődöntős akadályt. A 2012-es bakui versenytől az Azerbajdzsánnal szemben fennálló kölcsönös politikai érdekkülönbségek miatt kénytelenek voltak visszalépni. 2020-ban Athena Manoukian képviselte volna az országot, azonban a dalfesztivál a Covid19-pandémia miatt elmaradt. Annak ellenére, hogy Örményország megerősítette a részvételi szándékát a 2021-es versenyre, március 5-én bejelentették, hogy visszalépésre kényszerülnek a 2020-as hegyi-karabahi háború, és az azt övező belpolitikai válság miatt. Az örmény közmédia idén belsőleg választotta ki indulóját és a döntésüknek köszönhetően a 21 éves Rosa Linn kapta meg a lehetőséget, hogy májusban Torinó színpadán mutathassa meg magát és Maléna tavalyi Junior Eurovíziós győzelme után hasonló sikerrel zárja a versenyt.

Roza Kostandyan 2000. május 20-án született Vanadzorban és ebben az észak-örmény kisvárosban is nőtt fel. Az éneklés mellett dalszerzéssel és producerkedéssel is foglalkozik, gitáron és zongorán játszik. Tavaly a Flaunt magazin Örményország első női zenei producereként mutatta be. Rosa Linn hivatalos életrajzában megjegyzi, hogy bár olyan országban nőtt fel, ahol az elmúlt évek során rengeteg konfliktus volt tapasztalható, mégis hajlamos a szerelem minden formájára. Zenei stílusa a ’80-as, ’90-es évek alternatív indie pop keveréke, szerzeményei általában pozitív üzenettel bírnak. Az énekesnő kötelességének és elsődleges céljának tekinti a szeretet és boldogság terjesztését a dalain keresztül. Debütáló dala a “King” tavaly szeptemberben jelent meg az amerikai elektro-pop énekes, KIIARA közreműködésével. Rosa Linn 2013-ban kezdte zenei karrierjét, ebben az évben “Gitem” című dalával az örmény Junior Eurovíziós döntőben szerepelt, győznie viszont nem sikerült. A fiatal énekesnőt meglepetésként érte az AMPTV felkérése, ismeretlen kisvárosi lányként esélytelennek tartotta magát az Eurovíziós szerepléshez, de kemény munkája és kitartása meghozta a gyümölcsét, így májusban a norvég Subwoolfer után őt láthatjuk majd az első elődöntő utolsó fellépőjeként. Rosa Linn természetesen nagy megtiszteltetésnek érzi a közmédia bizalmát és alig várja, hogy a zenéje által a közönség megismerhesse a belső világát.

A “Snap” (Csettintés) 2019-ben íródott, demó verzióját az akkori Eurovízióra is benyújtották, de végül a „Walking out” lett a befutó. A dal azóta új köntöst kapott, szerzői: Rosa Linn, Allie Crystal, Courtney Harrell, Jeremy Dusolet, Larzz Principato és Tamar Mardirossian Kaprelian. Tamar a 2015-ös Eurovízión a Genealogy tagjaként a 16. helyen végzett Bécsben. Az énekesnő 2016-ban indította el a Nvak nyári programot, melyen minden évben tehetséges örmény énekesek, zenészek és dalszerzők vehetnek részt. Korábban Rosa Linn is bekerült a legszerencsésebb 100 résztvevő közé, ráadásul a sikeres közös munka eredményeként még lemezszerződést is kapott Tamar kiadójától. A “Snap” végleges verziója 2022. március 19-én jelent meg, utolsó előttiként lett bemutatva az idei Eurovíziós mezőnyben. Az énekesnő így nyilatkozott a dalról: „Azt hiszem, mindannyian elértünk már egy olyan pillanathoz, amikor úgy éreztük, hogy nincs kiút, és az egész világ összeomlik körülöttünk. Elkezdtünk mindent megkérdőjelezni, beleértve magunkat is. Ilyenben nekem is volt részem. Rájöttem, hogy megvan az erőm, hogy formáljam a valóságomat – ehhez csak ki kell térni a saját utamból és megtalálni a belső békét. Az egész az önszeretetről és annak elfogadásáról szól, hogy elég vagy. A „Snap” megírása egyfajta terápia volt számomra, és remélem azok számára is az lehet, akik szintén nehéz időket élnek át”. A dalban Rosa Linn egy szerelmi csalódásról, illetve az exén való túllépés nehézségéről énekel. Frusztrálva érzi magát, amiért a környezetében élők szerint a szerelmi bánaton egy csattintásra túl lehet jutni, de ez számára nem ilyen egyszerű, úgy érzi több idő kell neki, amíg behegednek a sebei.

Személyes vélemény: A Junior Eurovízión Örményország az egyik legnagyobb kedvencem, a kicsik jobbnál jobb dalokkal szoktak megörvendeztetni, a felnőttek viszont általában csalódást okoznak nekem. A “Not Alone”, “Fly with me” és a “Qami” kivételével eddig egy örmény dalt sem szerettem, így idén sem vártam túl sokat tőlük, de végül pozitívan csalódtam. Vicces amúgy, mert a “Snap”-ben minden megvan, amit nem szeretek egy dalban: elcsépelt, nyálas dalszöveg, country beütés, egysíkú dallam, ettől függetlenül mégis mindjárt megtetszett. Hihetetlen fülbemászó dal, első hallás után azonnal megmaradt bennem. A szöveg nagyon egyszerű, a dallam nagyon kellemes és Rosa Linn “a lány a szomszédból” kinézete/személyisége is nagyon passzol a produkcióhoz. Az idei mezőnyben elég sok a hasonló stílusú dal, de nekem ezek közül csak az örmény tetszik és szerintem ez fog a legjobb helyen végezni. Örményország a gyengébbik elődöntőbe került, utolsó fellépőként nem is lehet kérdéses a döntőzése, ráadásul Rosa Linn nagyon jól énekel élőben és mivel ezt a dalt nagyon könnyű színpadra vinni, így én megelőlegezek nekik egy 12-15. helyezést.

https://www.youtube.com/watch?v=gVqGKkm7xBE

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Örményország
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top