ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Svájc

Svájc 1956 óta vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, és már az első alkalommal megnyerte a versenyt. Az ország csak 1995-ben, 1999-ben, 2001-ben és 2003-ban maradt le a versenyről, mivel az előző években rosszul szerepelt, ami az akkori szabályok szerint a versenyből való kiesést jelentette.

Svájc adott otthont a legelső Eurovíziós Dalfesztiválnak, és meg is nyerte azt. Ebben a debütáló évben minden ország 2 dallal nevezett. Mindkét nevezést ugyanazok vagy különböző előadók énekelhették. Lys Assia mindkét svájci dalt elénekelte, az elsőt németül, a Das Alte Karussell-t, a másodikat pedig franciául, a Refraint. A zsűri némi mérlegelése után a Refraint hirdette ki az első, luganói Eurovíziós Dalfesztivál győztesének! Lys Assia 1957-ben és 1958-ban is képviselte Svájcot, és nemrégiben a 2012-es verseny nemzeti válogatóján is részt vett. Svájc 1988-ban Celine Dion Ne Partez Pas Sans Moi című dalával ismét megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. Az Európában akkoriban még jórészt ismeretlen Céline kiválóan adta elő a dalt, és egy hajmeresztő szavazás után Svájc nyerte meg a versenyt, mindössze egy ponttal megelőzve az Egyesült Királyságot. Céline később a világ egyik legnagyobb női előadója lett.

Idei előadójuk, Marius egy sokoldalúan tehetséges zenész a svájci Appenzellből.

Bear 2016-ban felhagyott azzal a tervével, hogy építőipari gépszerelő legyen, hogy utcazenészként turnézhasson Németországban és Svájcban. Az egyik fesztiválon megismerkedett egy híres producerrel, aki meghívta New Yorkba, és hamarosan az ottani svájci művészeti és kreatív művészeti szcéna részévé vált. A világjáró 2017-ben ismét útra kelt, és az Egyesült Királyságba indult, ahol a tekintélyes londoni BIMM Intézetben tanult zenei produceri tanulmányokat.

Ez a szó szerinti önfelfedező utazás vezetett végül első albuma, a Not Loud Enough megjelenéséhez, amely a svájci albumlisták Top 20-as listájára repítette.

Egy igazi nyugat-európai balladával van dolgunk, ugyanakkor a dal mondanivalója nagyon is időszerű. A klipp jó viszont nem igazan lehet tudni hogy mindezt hogyan fogjak a színpadra alkalmazni. Bár a fogadóirodáknál a 14-ik helyen van, úgy gondolom hogy ez kevéske lesz majd a döntőben – az oda való bejutaást viszont szinte biztosban tartom.

https://youtube.com/watch?v=EnsqrM40uaY

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Svájc
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top