ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Szerbia

Szerbia 1961 és 1992 között Jugoszlávia, majd 2004-től 2006-ig Szerbia és Montenegró tagjaként szerepelt az Eurovízión. Fehéroroszország mellett ők az egyetlenek, akik előbb küldtek előadót a gyermekek, mint a felnőttek versenyére. Független államként 2007-ben vettek részt először a dalfesztiválon és Marija Šerifovićnak köszönhetően rögtön sikerült is győzniük. Az első részvétel évében megszerzett győzelem Szerbián kívül csak Svájcnak sikerült, 1956-ban. A szerbek 2008-ban hazai pályán a hatodik helyet szerezték meg. Második legjobb helyezésük egy 3. hely 2012-ből, Željko Joksimović jóvoltából. Tavaly az extravagáns Hurricane formáció „Loco Loco” című dala a 15. helyen végzett. Déli szomszédunk idén egy hihetetlenül különleges előadót és dalt küld az Eurovízióra, Konstrakta és az „In corpore sano” (Ép testben) fogja őket képviselni.

Ana Đurić, művésznevén Konstrakta 1978. október 12-én született Belgrádban. Karrierjét a Mistakemistake nevű együttesben kezdte, majd a Zemlja gruva! indie pop csapat énekesnője lett. Az együttes 2010 és 2016 között három albumot adott ki és őket érte az a megtiszteltetés, hogy Amy Winehouse 2011-es belgrádi koncertjén előzenekarként szerepelhessenek. A csapat 2008-ban és 2009-ben részt vett a szerb Eurovíziós válogatón, de kijutniuk nem sikerült. Konstrakta szóló karrierjét 2019-ben kezdte, első kislemeze „Žvake” (Rágógumik) címmel jelent meg. „Neam šamana” (Nincs sámánom) című dalát egy pletykalapban olvasott cikk ihlette, amely arról szólt, hogy Emina Jahović egy sámán segítségét kérte, hogy túlléphessen a Mustafa Sandaltól való válásán. Konstrakta a Belgrádi Egyetem építészeti karán végzett. 2009-ben házasodott össze Milan Đurić építésszel, akitől két gyermeke született: Nikola és Lena.

Az „In corpore sano” szerbül szólal meg, egyes részeken egy kis latinnal fűszerezve. Dalszerzői Konstrakta és Milovan Bošković. A május 12-én megrendezésre kerülő második elődöntőben harmadikként láthatjuk majd, az izraeli dal után és az azerbajdzsáni előtt. Konstrakta azzal a céllal jelentkezett a szerb Eurovíziós válogatóba, hogy népszerűsítse három dalból álló Triptih projektjét, amelynek az „In corpore sano” is része a „Nobl” és a „Mekano” című dalok mellett. A Triptih egy 12 perces videóklip, amely mindhárom dalt tartalmazza. A videók koncepcióját maga Konstrakta találta ki és alkotta meg Ana Rodić és Maja Uzelac közreműködésével. A videók és a dalok a mai szerbiai életet illusztrálják, mindegyik a maga módján. Az „In corpore sano” óriási népszerűségre tett szert a szerb nemzeti Eurovíziós válogató első elődöntője után. A verseny előtt Sara Jo és Zorja voltak a legnagyobb közönségkedvencek, de Konstrakta előadása hamar átrendezte az erőviszonyokat és Szerbiában, a volt Jugoszláv államokban és több európai országban is csúcsokat döntött a nézettsége. A döntőben nem csak a zsűri tetszését nyerte el, de a közönségtől is rekordszámú szavazatot kapott. Az avantgárd stílusú dal szatírát és iróniát tartalmaz, kritizálja a szerb egészségügyi rendszert, a tömegmédiát és a szépséget, és rámutat, hogy mindezek elvonják a figyelmet a mentális egészség fontosságáról. Magát az előadást Marina Abramović szerb performanszművész alkotásaihoz is hasonlították.

A dalszöveg magyarul: „Mi lehet Meghan Markle egészséges hajának a titka? Mi lehet az? Azt hiszem minden a mélyhidratálásról szól. Azt mondják a hajunk és a bőrünk mindent elmond rólunk. Például a szem körüli sötét karikák májproblémákat jelezhetnek. Az ajkak körüli bosszantó foltok megnagyobbodott lépre utalhatnak. Az ilyen lép nem jó, nem szép. És a művésznek egészségesnek kell lennie. Milyen szerencse, hogy létezik az autonóm idegrendszer. Nincs szükség a szívverés szabályozására. Isten adjon egészséget, mert nekem nincs egészségbiztosításom. Hogy fognak engem követni? Mindezt az egészség nevében, hogyan fognak velem törődni? A művész láthatatlan. Beteg lélek egészséges testben, szomorú lélek egészséges testben, kétségbeesett lélek egészséges testben, rémült lélek egészséges testben. Most mit kellene tennünk?”

Személyes vélemény: Szerbia idén egy igazán különleges, művészi dallal és előadással örvendeztet meg minket. Nem tudom ki hogy van vele, de én személy szerint nagyon örülök, hogy nem Zorja, illetve Sara Jo nyert, nagyon szomorú lettem volna, ha az „In corpore sano” nem jut ki az Eurovízióra. Az egyik legzseniálisabb dalszöveggel és üzenettel bíró dal, így nem lepődnék meg, ha a Marcel Bezençon díj nyertese lenne. Nagyon sajnálom, hogy nem kevert nyelven szólal meg, mert így a nagy többség nem fogja érteni a jelentését és a 3 perces kézmosásból a nézők biztosan a covidra fognak gondolni, pedig ez a dal sokkal mélyebb dolgokról szól. Az eurofanok körében nagyon jó volt a dal fogadtatása és ezt a fajta művészetet valószínűleg a zsűri is értékelni fogja, így szerintem a döntőben a 8-12. hely környékén végez majd.

https://www.youtube.com/watch?v=3S1jrYq87Zw

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Szerbia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top