ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Szlovénia

Szlovénia 1961 és 1991 között Jugoszlávia tagállamaként vett részt az Eurovízión. A 27 jugoszláv indulóból 4 volt szlovén. 1993-ban debütáltak független államként, első indulójuk, az 1X Band a 22. helyen végzett. A 2004-ben bevezetett elődöntős rendszer óta csak hatszor döntőztek, legjobb eredményük 1-1 hetedik hely 1995-ből és 2001-ből. Tavalyi énekesük, Ana Soklič az elődöntő 13. helyén végzett. A szlovén nemzeti döntő az EMA, melyet 2013 kivételével eddig minden alkalommal megrendeztek. Idén az EMA Freš-ből érkező tinicsapat, az LPS (Last Slice Pizza, vagyis az Utolsó Szelet Pizza) képviselő őket a „Disko” című dallal. A csapat a döntőben a zsűrinél második, a közönségnél pedig az első helyen végzett.

Az LPS Celje városából származik, a tagok régi barátok és iskolatársak. A zenekar 2018-ban alakult, tagjai: Filip Vidušin (18, ének), Gašper Hlupič (18, dob), Mark Semeja (19, elektromos gitár), Zala Velenšek (17, basszusgitár) és Žiga Žvižej (19, billentyűk). Bár még csak néhány éve vannak a zenei pályán, mégis számos fesztiválon és koncerten vettek már részt Szlovéniában. A diszkó zene mellett a jazz, soul-pop, funk, blues és a rock világában is jártasak. Karrierjük kezdetén rengeteg rajongót szereztek azzal, hogy nagy slágereket mókás köntösbe ölteztetve adtak elő.

A fiatal csapat az Eurovízióra a ’70-es évek zenei világát idéző „Disko” című dalt hozza el nekünk, melyet a tagok közösen, szlovén nyelven írtak. Filip egy szomorú és megtörtént eseményről énekel, melyet ő maga élt át: „A diszkóban voltunk, ahol az LPS zenélt, Fičo megint nyekergett, Žvižej elrontotta a szólóját. Már akkor gonoltam, hogy túl sokszor nézel másfelé, a tekintetedben ott volt a hűtlenség, jól tudtam. Nézlek, ahogy elmész mással, akarlak téged, de te másnak adod a szíved. Táncolunk, de csak az álmaimban, nem, nem fogsz visszajönni. Képek néznek rám a falakról, mindenhová követnek. Mindegyik visszahozza az emlékeket, a szívem könnyekbe fullad, minden szívveréssel lassabban áramlik a vér. Még mindig itt vagy, de mégsem. Az illatod újra felébreszt minden reggel, de mostantól egyedül megyek diszkóba.”

Személyes vélemény: Számomra idén egyértelműen az EMA volt a legjobb nemzeti válogató, valami elképesztő, hogy mennyi jó dalt sikerült összeszedniük a szlovénoknak. Nagyon boldog voltam, amikor kiderült, hogy 3 kedvenc előadóm is bekerült a legjobb 16-ba, plusz az EMA Freš-ben szereplő fiatalok is kitettek magukért. A döntős mezőnyből egyedül csak July Jones dala nem tetszett és csak remélni tudtam, hogy nem őt választják. Nagyon örülök, hogy a szlovének végül az LPS mellett döntöttek, úgy gondolom, hogy aki meg tudja verni a BQL-t a közönségszavazáson, annak helye van az Eurovízión. Engem kilóra meg tudnak venni az ilyen kis tingli-tangli dallal előálló, a cukiságmérőt kiakasztó, édesen amatőr tinik, lásd a D-MOL, Anti Social Media vagy Anita és Michele. Az LPS az előrejelzések szerint tuti kieső lesz és sajnos én sem jósolok nekik döntőt, de akármilyen helyezést is érnek el, a szlovénok büszkék lehetnek az indulójukra!

https://www.youtube.com/watch?v=g8Ezl7xucCU

(eurovision.tv)

About Author

Napi Eurovízió 2022: Szlovénia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top