ESC Hungary

Napi Eurovízió 2022

Napi Eurovízió 2022: Szlovénia

Szlovénia 1961 és 1991 között Jugoszlávia tagállamaként vett részt az Eurovízión. A 27 jugoszláv indulóból 4 volt szlovén. 1993-ban debütáltak független államként, első indulójuk, az 1X Band a 22. helyen végzett. A 2004-ben bevezetett elődöntős rendszer óta csak hatszor döntőztek, legjobb eredményük 1-1 hetedik hely 1995-ből és 2001-ből. Tavalyi énekesük, Ana Soklič az elődöntő 13. helyén végzett. A szlovén nemzeti döntő az EMA, melyet 2013 kivételével eddig minden alkalommal megrendeztek. Idén az EMA Freš-ből érkező tinicsapat, az LPS (Last Slice Pizza, vagyis az Utolsó Szelet Pizza) képviselő őket a “Disko” című dallal. A csapat a döntőben a zsűrinél második, a közönségnél pedig az első helyen végzett.

Az LPS Celje városából származik, a tagok régi barátok és iskolatársak. A zenekar 2018-ban alakult, tagjai: Filip Vidušin (18, ének), Gašper Hlupič (18, dob), Mark Semeja (19, elektromos gitár), Zala Velenšek (17, basszusgitár) és Žiga Žvižej (19, billentyűk). Bár még csak néhány éve vannak a zenei pályán, mégis számos fesztiválon és koncerten vettek már részt Szlovéniában. A diszkó zene mellett a jazz, soul-pop, funk, blues és a rock világában is jártasak. Karrierjük kezdetén rengeteg rajongót szereztek azzal, hogy nagy slágereket mókás köntösbe ölteztetve adtak elő.

A fiatal csapat az Eurovízióra a ’70-es évek zenei világát idéző “Disko” című dalt hozza el nekünk, melyet a tagok közösen, szlovén nyelven írtak. Filip egy szomorú és megtörtént eseményről énekel, melyet ő maga élt át: “A diszkóban voltunk, ahol az LPS zenélt, Fičo megint nyekergett, Žvižej elrontotta a szólóját. Már akkor gonoltam, hogy túl sokszor nézel másfelé, a tekintetedben ott volt a hűtlenség, jól tudtam. Nézlek, ahogy elmész mással, akarlak téged, de te másnak adod a szíved. Táncolunk, de csak az álmaimban, nem, nem fogsz visszajönni. Képek néznek rám a falakról, mindenhová követnek. Mindegyik visszahozza az emlékeket, a szívem könnyekbe fullad, minden szívveréssel lassabban áramlik a vér. Még mindig itt vagy, de mégsem. Az illatod újra felébreszt minden reggel, de mostantól egyedül megyek diszkóba.”

Személyes vélemény: Számomra idén egyértelműen az EMA volt a legjobb nemzeti válogató, valami elképesztő, hogy mennyi jó dalt sikerült összeszedniük a szlovénoknak. Nagyon boldog voltam, amikor kiderült, hogy 3 kedvenc előadóm is bekerült a legjobb 16-ba, plusz az EMA Freš-ben szereplő fiatalok is kitettek magukért. A döntős mezőnyből egyedül csak July Jones dala nem tetszett és csak remélni tudtam, hogy nem őt választják. Nagyon örülök, hogy a szlovének végül az LPS mellett döntöttek, úgy gondolom, hogy aki meg tudja verni a BQL-t a közönségszavazáson, annak helye van az Eurovízión. Engem kilóra meg tudnak venni az ilyen kis tingli-tangli dallal előálló, a cukiságmérőt kiakasztó, édesen amatőr tinik, lásd a D-MOL, Anti Social Media vagy Anita és Michele. Az LPS az előrejelzések szerint tuti kieső lesz és sajnos én sem jósolok nekik döntőt, de akármilyen helyezést is érnek el, a szlovénok büszkék lehetnek az indulójukra!

https://www.youtube.com/watch?v=g8Ezl7xucCU

(eurovision.tv)

Napi Eurovízió 2022: Szlovénia
Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2022

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top
%d bloggers like this: