ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Horvátország

Horvátország sikeresen vette az akadályt 1993-ban, amikor a rendszerváltás után hirtelen sok volt szocialista ország szeretett volna részt venni az Eurovízión. A 7 elődöntős ország közül csak háromnak volt lehetősége bejutni a nemzetközi döntőbe, köztük volt Horvátország is. A 28 részvételből 18-szor döntőztek. Legjobb helyezésük a negyedik hely, amit kétszer is sikerült elérniük: 1996-ban Maja Blagdan, 1999-ben pedig Doris Dragović jutott el odáig. A „legszebb fellépőruháért” járó Barbara Dex díjat is elérték egyszer, 2016-ban, Nina Kraljić ruhakölteménye után. Idén remélhetőleg ismét megkapják ezt a címet. 1993 és 2011 között a Dora dalfesztiválon keresztül választották ki küldöttjüket, majd belső kijelölés, televíziós válogató következett, ezután visszatértek a jól bevált Dora-hoz.

Horvátország képviselői, a Let 3 együttes Rijekából (Fiume) származik, ami a horvát punk szcéna születési helye, ahol hamar nagy elismerésre tettek szert az energikus előadásmód, az élő művészet, a társadalomkritika, a túlzó színházi előadások és bizarr kosztümök vegyítésével.

Az együttes frontembere, Zoran Prodanović (Prlja) pályája az Umjetnici Ulice együttesben indult el, majd amikor Damir Martinović (Mrle) basszusgitárossal megismerkedett, megalakították a Let 2 együttest 1986-ban (később csatlakozott még egy ember, így lett a zenekarból Let 3). A nagy szeretetnek örvendő együttes 10 albumot adott ki, ezek közül a Nečuveno (Hallatlan) címűt kapkodták el a leghamarabb a vásárlók annak ellenére, hogy a lemez tényleg hallatlan volt, teljesen üresen adták ki.

Horvátországban az együttes jól ismert a provokatív előadásmódjukról, nem idegen számukra a nézők sokkolása akár úgy, hogy meztelenül lépnek színpadra. Nincs kétségünk afelől (az eurovision.tv hivatalos országprofiljának kommentárja), hogy a horvát HRT közmédia nagy odafigyeléssel nézte át a fiúkkal az Eurovízió szabálykönyvét.

Egy interjúból kiderült, hogy a dalcímben szereplő ŠČ a világ legrégebbi ábécéjének első betűjét jelenti. Máskor úgy magyarázták, hogy a földet érő teljes Armageddon után egy olyan rakéta fog landolni, amire rá van írva a ŠČ. A Mama ŠČ című dalt háborúellenesnek írják le, ahol a gyerekesen viselkedő Kelet-európai diktátorokat próbálják kifigurázni. Például azt az eseményt, amikor az oroszok lerohanták Ukrajnát, a fehérorosz elnök segélyt küldött Oroszországnak, amely egy traktort is tartalmazott. A performanszuk szerves részét képezi a sztereotipikus jegyeket hordozó katonai egyenruháik is. Az együttes azt nyilatkozta, hogy elképzelhető, hogy Liverpoolba egy ökológiailag elfogadható, jobb oldali kormánykerékkel rendelkező traktorral fognak elutazni.

A dal megjelenésekor a 27. helyen indított a horvát top 40-en. A harmadik héten, amikor megnyerték a DORA-t, feljöttek a harmadik helyre, a rákövetkező héten pedig a csúcsra jutottak.

Anyu megvette a traktort ŠČ! Trajna nina armageddon-nagyi. Anyu megcsókolta a mormont ŠČ. A B C D … X Y Z. Anyu, anyu, játszani fogok. Anya, háborúba megyek. Az a kis pszichopata, ördögi pszichopata, egy pszichopata krokodil, háború, háború.

Arra már mindenki rájött, hogy ez a dal nagyon megosztó, főleg a színpadi látvánnyal együtt. Sokan nevezhetik ízléstelen, humor nélküli giccsnek az egészet. A modern művészetet sokszor nehéz megérteni, legyen az egy festmény, szobor vagy performansz. Az is kérdéseket vethet fel, hogy miért engedte a versenyt szervező EBU azt, hogy igaz hogy áthallásokkal, de üvöltve pszichopatázzák le Putyint és Lukasenkát főműsoridőben, sőt Lenin is felbukkan a nemzeti döntős produkcióban szikrázó rakétákkal. El bírom képzelni, hogy az ártatlan tévénézőre lecsap a Mama ŠČ ami ki akarja mozdítani az embereket a komfortzónájából, és aki nem érti a poént, fanyalogva kapcsol el máshova. Bárcsak a háborúnak is így lenne vége: fanyalogva szépen mindenki hazamehet.

Mindenesetre én sima döntőt várok tőlük, ha a kommentátoroknak sikerül kicsit felvázolni a produkció mögött húzódó szálakat.

https://youtu.be/AyKj8jA0Qoc
https://youtu.be/isZ_4AnCTnA

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top