ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Lettország

Aijā - Sudden Lights

Lettországot huszonkétszer láttuk eddig az Eurovíziós Dalfesztivál színpadán. 2000-ben debütáltak Stockholmban, ahol a Brainstorm nevű együttes 3. helyezést ért el a „My Star” című dalával. Az első – és eddig egyetlen – győzelmükre sem kellett sokat várni, hisz 2 évvel később Tallinn-ban Marie N emelhette fel a trófeát miután az „I Wanna” 12 ponttal legyőzte a 2. helyezett Máltát. Érdekességként: Lettország volt a 2. poszt-szovjet ország ami meg tudta nyerni a versenyt Észtország után. Az ezután következő időszak vegyes volt a lettek részére. 2009 és 2014 közt nem tudták magukat kvalifikálni a döntőre, illetve egy nagyon kellemetlen rekordot is tartanak: a legtöbb utolsó hely az eurovíziós elődöntők során (2009, 2010, 2013, 2017, 2021).

Ezen szeretne most változtatni az idei Supernova győztese a Sudden Lights.

Az együttes 2012-ben alakult Riga városában. A zenekart Andrejs Reinis Zitmanis énekes, Mārtiņš Matīss Zemītis dobos, Kārlis Matīss Zitmanis gitáros és Kārlis Vārtiņš basszusgitáros alkotja. A Sudden Lights Lettország egyik legnépszerűbb együttese. A pop rock kombinációját játsszák enyhe alternatív érintéssel. A zenekar zenéjét fülbemászó dallamok és melankolikus jegyek jellemzik. A csoport zenészei multiinstrumentalista tudással rendelkeznek.

2018-ban már indultak a Supernova mezőnyében de akkor nem sikerült elnyerniük az első helyet és Lettország képviselésére való jogot. Idén azonban beteljesült az ami 5 évvel ezelőtt nem. Liverpool-ban a Sudden Lights állhat lett színekben az Eurovízió színpadára.

Az indie-rock együttes egy komolyabb témát hozott magával az Eurovíziós Dalfesztivál mezőnyébe. A társadalmi nyomás, a világban történő tragédiák, a mindennapos megfelelési kényszer és az egyre általánosabbá váló depresszív hangulat ellen szerettek volna fellépni az „Aijā” c. dallal.

A dalszöveg is egy kicsit nyomasztó hangvételű úgy mint maga a klip is. Többször elhangzik az a sor, hogy „Please don’t wake up, wake up” és a „Don’t make me wake (don’t wake up)„. Az első feltételezésünk jogosan az lehetne, hogy itt egy nagyon sötét gondolat rejtőzik a kifejezés mögött, pedig az együttes célja pont ennek az ellentéte. Az Aijā egy „altató dal” ami arra hivatott, hogy megnyugtasson minkent, segítsen kizárni a világot magunk körül. A „Don’t make me wake (don’t wake up)” pedig pont erre utal és egy direkt kívánság a világhoz: csak hagyj egy kicsit pihenni.

A dalszöveg többi része is egyenesen hozzánk szól:

„Don’t cry I’ll try to say the right words at the right times
Sing you lullabies
Please don’t wake up, wake up

„Ne sírj, megpróbálom a jó szavakat mondani a megfelelő időben
Altató dalokat fogok neked énekelni
Kérlek ne ébredj fel, ne ébredj fel”

Valamiért engem a Sudden Lights az amerikai Twenty One Pilots duóra emlékeztet. A témaválasztás, a zenei megvalósítás, az elvont, mégis nagyon ötletes és sokatmondó videóklip mind-mind arra vezet vissza, hogy a srácok nagyon okosan kigondolva, részletekben gazdagon rakták össze nem csak a dalt de magát a stílust is amiben zenélnek.

Személyes véleményem szerint kellenek az ilyen hangvételű és komolyabb témában íródott dalok az eurovíziós mezőnybe. Nézzük csak meg Kállay Saunders András 2014-es versenydalát…
A világ nem egy felhőtlen, csupa örömből és boldogságból álló buborék, sokan küzdenek különféle mentális problémákkal így szükség van a másik oldal képviselésére is, hisz így lesz a verseny mindenkié.

Lettország az első elődöntő 1. felében fog fellépni májusban, szóval nem lesz egyszerű dolguk a továbbjutást illetően. A fogadóirodák jelenlegi állása szerint a Sudden Lights nem férne be a top 10-be, sőt eléggé alacsony rangsorolást kaptak. Szerintetek meglesz a fiúknak a döntős szereplés idén?

https://www.youtube.com/watch?v=XRV2-jPqaUw

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top