ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Málta

Málta 1971 óta részese az Eurovíziós Dalfesztiválnak. Eddig 34 alkalommal vettek részt, ebből 26-szor döntőztek. Két top 2 helyezéssel is büszkélkedhetnek, győzniük eddig még nem sikerült. Az utóbbi években elég vegyes eredményeket értek el, talán Destiny – Je me casse című dalát érdemes kiemelni, ami nagyon előkelő, 7. helyen végzett a 2021-es versenyen.

A maratoni hosszúságúra sikeredett máltai dalválasztót idén – mondhatni nevető harmadikként, mindenki nagy meglepetésére a The Busker együttes nyerte. A győzelmet ők maguk sem hitték el, hiszen sokan Aidan győzelmére voksoltak, az ő dalának kizárása után pedig Brooke-ot tartották nagy esélyesnek. Málta képviseletében így 2023-ban végre egy igazán könnyed, jópofa, szinte bárki számára emészthető bulis popdalt láthatunk és hallhatunk majd a Liverpooli nagyszínpadon, ami vélhetően sok nézőt fog jókedvre deríteni.

Sok rajongó úgy gondolta, hogy a tavalyi esetből kiindulva idén megismétlődhet a nemzeti döntő utáni dalcsere, viszont ez utólag kiderült, hogy fel sem merült még lehetőségként sem. A zenekar keményen ragaszkodott a munkájához, és a műsor készítői szerint is erősebbre sikerült az idei dalverseny. Az maga lett volna a paródia, ha kicserélik a dalt, amit a nézők nagy lelkesen győztesnek választottak.

A The Busker egy indie pop zenekar, zenéjükben akad egy kis soul és egy kis funk is. 2012-ben alakult, három tehetséges tagja van. Mindhárman játszanak billentyűzeten, Jean Paul Borg a dobos, Sean Machen gitározik és szaxofononozik, de a frontember, Dav.Jr is szívesen zenél, gitáron és dobon is. Máltán és külföldön is szélesebb körben ismertek. A pulóvereik alapján lehet őket könnyen felismerni, melynek viselése közben elmondásuk szerint mindennél jobban érzik magukat.

Daluk címe: Dance (Our Own Party)

A csapat szerint a COVID-19 és a vele járó lockdown szociálisan esetlenné tett sok embert. A frontember maga is átesett ezen a folyamaton. A Covid előtti időkben természetesek voltak számára a barátokkal való kimenetelek, viszont a járvány után sokszor azt vette észre magán, hogy ül a társaságban a sarokban az itala mellett, és folyamatosan figyeli az időt, keresi a megfelelő alkalmat a távozásra. A dal megírását többek között ezek az élethelyzetek is inspirálták.

A dal a szociális szorongás elhessegetéséről szól. A dal és a színpadi produkció alapkoncepciója a „Hagyjuk a bulit a nappaliban”. Ha nem érezzük jól magunkat a buliban, lépjünk le és csináljunk egy sajátot otthon, a barátainkkal és kedvenc zenéinkkel. Mellé öltözzünk fel lazán, ahogy épp kedvünk tartja. A nappali egy biztonságos hely, ahol önfeledten lehet szórakozni, gátlások nélkül. A zenekar tagjai ahogy láthattuk a színpadon is – nem táncosok -, és az eurovíziós színpadon fellépő előadók többségével szemben ők nem igazán tudják, hogy mit is csinálnak valójában. Szeretnek improvizálni. Mindenesetre jól csinálják, áldásunk rájuk!

Várj egy kicsit…Tudsz beszélni?
Ez egy kicsit hangos! Ó, egy kicsit el vagyok veszve
Ködben úszom, lehet az italok,
Vagy a szociális ingerek okozta szorongás.

A feszültség, amit kapok,
Az arcok, amelyekhez közeledek,
Nem tudok fókuszálni, ezt tudnom kellett volna.
Amikor a Tik elkezd Tok-ozni, leléptem.

Jobban érzem magam a pulóveremben.

Van hifi-tornyom, lejátszom neked az általad ismert dalokat.
De hé, várj, mit mondasz? Akarsz táncolni?


Sínen van a dolog…Igen, megyünk ki,
Megtesszük a legelső kört, próbáljuk megmenteni az éjszakánkat.
Ha kíváncsi vagy, vettem benti cipőket, fel tudom ajánlani neked, ez majd belevisz a buliba.
A feszültség nőtt, még egy pillanat már túl sok lett volna.

Ez vagyok én igazából,
A mi saját partink,
A mi saját partink.

Jobban érzem magam a pulóveremben.
GaGa rádió, ez az a dal amit ismersz? Akarsz táncolni?

Egyik személyes kedvencem ez a dal, a hamis hangoktól eltekintve szinte tökéletesen összerakták a produkciót. A rögtönzöttnek tűnő táncról mindenkinek kicsit önmaga juthat eszébe, ilyen lehet az, mikor elengedjük magunkat egy jól összeszokott társaságban, ki egy kis alkohol elfogyasztása után, ki anélkül. Kiválóan ötvözték a Sunstroke Project-től már jól ismert és bevált ‘Epic Sax Guy’ szaxizást a cseh Lake Malawi együttes tagjainak fiatalos lendületével, energikus hangszerelésével és laza öltözetével. Ez a két stílus együtt szerintem nagyon jól működik, értékelendő ez a kreativitás!

A máltai döntős sikerek ellenére a bookmaker-ek nem jósolják a The Busker-t az Eurovízió döntőjébe, jelenleg 33 %-ot adnak a továbbjutásukra. Ezek viszont csak számok, amik egyáltalán nem demotiválják a zenekart. Az eurovíziós produkciót még nem láttuk, és elmondásuk szerint fel fogják robbantani a színpadot, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy Málta büszke legyen rájuk!

Szerintem a fogadóirodák eléggé alulmérik Málta továbbjutási esélyeit. Az elődöntőkben idén már csak a közönség szavaz, a szaxizást sokan szeretik, a csapat abszolút szimpatikus, és a dal is könnyen megjegyezhető.  A fellépési sorrend ugyan nem kedvez Máltának, de hátha idén végre megtörik a kettes rajtszám átka, és erről a rajthelyről is döntőbe kerülhet majd egy dal. Én ebben abszolút látok potenciált, sőt személy szerint elég nagy esélyt adok a döntőzésükre. Ennek a dalnak döntőben a helye, már csak a buli kedvéért is. Sok sikert a The Busker-nek Liverpoolban! 🇲🇹 🇲🇹

https://www.youtube.com/watch?v=Apqwl0ayL6A
https://www.youtube.com/watch?v=h5wfKv4p8uA

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top