ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Moldova

A 2023-as versenyt megelőzően Moldova 17 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon 2005-ös debütálása óta. A legjobb eredményüket 2017-ben érték el, mikor a harmadik helyen végeztek a SunStroke Project „Hey, Mamma!” című dalával. Ezen kívül Moldova eddig még négy top 10-es helyezést ért el (2005, 2007, 2018, 2022 években).

A moldáv nemzeti műsorszolgáltató idén az Etapa națională 2023 nemzeti döntő segítségével választotta ki indulóját az Eurovízióra. A művészek és zeneszerzők 2022. december 23. és 2023. január 16. között adhatták be pályaműveiket. Összesen 33 dalt neveztek be, közülük az élő meghallgatások során választottak 10 döntős produkciót. A pályaműveket olyan szempontok alapján értékelték, mint a dallamvonal, az eredetiség és a kompozíció értelmezése. A döntőre 2023. március 4-én került sor. 10 dal versengett, és a győztest egy nyilvános online szavazás és egy szakértői zsűri szavazatai alapján választották ki. A nemzeti döntőt Pasha Parfeni nyerte „Soarele și Luna” című dalával.

Pasha Parfeni – valódi nevén Pavel Parfeni – 36 éves moldáv énekes és dalszerző. Apja gitáros és énekes volt, édesanyja pedig zongoratanár volt a helyi iskolájában. Édesanyja nyomdokait követve fiatalon megtanult zongorázni, majd 2002-ben a Tiraspol Zeneművészeti Főiskolán tanult, ahol tovább fejleszthette mesterségét és énekesként szerzett tapasztalatokat. 2006-ban folytatta tanulmányait, és beiratkozott az Állami Zene-, Színház- és Képzőművészeti Akadémiára, ami még több olyan tapasztalatot adott számára, amely segíti a zenei pályafutását.

2008 és 2009 között a Sunstroke Project együttes tagja volt. 2009-ben a zenekar részt vett az országos válogatón a „No Crime” című dallal, amelyet Pasha írt és komponált. Számos zenei fesztiválon vett részt, köztük a George Grigoriu Nemzetközi Popzenei Fesztiválon (2009, 1. helyezés), a Slavianski Bazáron (2009, 2. hely), a romániai Mamaia Contesten (2009, 1. hely) és az ikonikus Aranyszarvas Fesztiválon (2009). Pasha Parfeni már nem először szerepel az Eurovíziós színpadon, 2012-ben Moldovát képviselte a „Lăutar”-ral, ahol a 11. helyezést érte el.

Moldova idei indulója a „Soarele și Luna” egy olyan varázslatos szerelmet ír le, mint a népi történetek, amelyekre utal. Az angol cím „The Sun and The Moon” („A Nap és a Hold”), és az egész dal metaforákra, népi szimbólumokra és természeti elemekre épül. Együtt teljesen új dimenziót adnak a szerelemnek, és valami szentté és spirituálissá emelik, a kozmosz ereje által.

Már az elején megtudjuk, hogy ez a dal egy esküvőről szól: „Sűrű lombos erdő/ Azt hiszem, megtaláltam a menyasszonyomat.” Úgy tűnik, hogy a Nap és a Hold átveszik az irányítást a menyegzőn, és a legerősebb áldásukat adják a párnak: „A Nap és a Hold… megtartja esküvői koronánkat”. A dalszöveg számos természetes elemet tartalmaz. A „hetedik este” még inkább népi jelentőséggel bír. A népmesékben a hetedik nap – a vasárnap – az, amelyen Isten megpihent, miután befejezte a világ teremtését. „A Nap napja” néven is ismert, és a pihenésnek, a családnak és a szerelemnek szentelték.

A klip néptörténetek szereplőit mutatja be: a szarvas nők a „muma pădurii”-t jelképezik – Erdőanyát, aki védi a vadat, de a dalban leírt szerelmet is. A serpenyős furulyás férfi „Statu-Palmă-Barbă-Cot” jelképezi, egy népi karaktert, egy nagyon kicsi öregembert, aki egyben szerelmüket is védi. A dal egy népi mesébe repít bennünket, ahol a természet és a varázslat szent és kozmikus együttállást hoz létre, ez a szerelem tiszta és soha véget nem érő. Összességében Parfeni dalszövege élénk képet fest a szerelem természeti szépségéről és tartós erejéről. A dal hangsúlyozza a nap és a hold jelentőségét abban, hogy e pár szerelmének ragyogása örökre életben maradjon.

Pasha Parfeni az első elődöntő második felében lép fel 2023. május 9.-én Liverpoolban.

Comments

friss hírek

ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

Archívum

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2023

To Top