ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Moldova

A 2023-as versenyt megelőzően Moldova 17 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon 2005-ös debütálása óta. A legjobb eredményüket 2017-ben érték el, mikor a harmadik helyen végeztek a SunStroke Project „Hey, Mamma!” című dalával. Ezen kívül Moldova eddig még négy top 10-es helyezést ért el (2005, 2007, 2018, 2022 években).

A moldáv nemzeti műsorszolgáltató idén az Etapa națională 2023 nemzeti döntő segítségével választotta ki indulóját az Eurovízióra. A művészek és zeneszerzők 2022. december 23. és 2023. január 16. között adhatták be pályaműveiket. Összesen 33 dalt neveztek be, közülük az élő meghallgatások során választottak 10 döntős produkciót. A pályaműveket olyan szempontok alapján értékelték, mint a dallamvonal, az eredetiség és a kompozíció értelmezése. A döntőre 2023. március 4-én került sor. 10 dal versengett, és a győztest egy nyilvános online szavazás és egy szakértői zsűri szavazatai alapján választották ki. A nemzeti döntőt Pasha Parfeni nyerte „Soarele și Luna” című dalával.

Pasha Parfeni – valódi nevén Pavel Parfeni – 36 éves moldáv énekes és dalszerző. Apja gitáros és énekes volt, édesanyja pedig zongoratanár volt a helyi iskolájában. Édesanyja nyomdokait követve fiatalon megtanult zongorázni, majd 2002-ben a Tiraspol Zeneművészeti Főiskolán tanult, ahol tovább fejleszthette mesterségét és énekesként szerzett tapasztalatokat. 2006-ban folytatta tanulmányait, és beiratkozott az Állami Zene-, Színház- és Képzőművészeti Akadémiára, ami még több olyan tapasztalatot adott számára, amely segíti a zenei pályafutását.

2008 és 2009 között a Sunstroke Project együttes tagja volt. 2009-ben a zenekar részt vett az országos válogatón a „No Crime” című dallal, amelyet Pasha írt és komponált. Számos zenei fesztiválon vett részt, köztük a George Grigoriu Nemzetközi Popzenei Fesztiválon (2009, 1. helyezés), a Slavianski Bazáron (2009, 2. hely), a romániai Mamaia Contesten (2009, 1. hely) és az ikonikus Aranyszarvas Fesztiválon (2009). Pasha Parfeni már nem először szerepel az Eurovíziós színpadon, 2012-ben Moldovát képviselte a „Lăutar”-ral, ahol a 11. helyezést érte el.

Moldova idei indulója a „Soarele și Luna” egy olyan varázslatos szerelmet ír le, mint a népi történetek, amelyekre utal. Az angol cím „The Sun and The Moon” („A Nap és a Hold”), és az egész dal metaforákra, népi szimbólumokra és természeti elemekre épül. Együtt teljesen új dimenziót adnak a szerelemnek, és valami szentté és spirituálissá emelik, a kozmosz ereje által.

Már az elején megtudjuk, hogy ez a dal egy esküvőről szól: „Sűrű lombos erdő/ Azt hiszem, megtaláltam a menyasszonyomat.” Úgy tűnik, hogy a Nap és a Hold átveszik az irányítást a menyegzőn, és a legerősebb áldásukat adják a párnak: „A Nap és a Hold… megtartja esküvői koronánkat”. A dalszöveg számos természetes elemet tartalmaz. A „hetedik este” még inkább népi jelentőséggel bír. A népmesékben a hetedik nap – a vasárnap – az, amelyen Isten megpihent, miután befejezte a világ teremtését. „A Nap napja” néven is ismert, és a pihenésnek, a családnak és a szerelemnek szentelték.

A klip néptörténetek szereplőit mutatja be: a szarvas nők a „muma pădurii”-t jelképezik – Erdőanyát, aki védi a vadat, de a dalban leírt szerelmet is. A serpenyős furulyás férfi „Statu-Palmă-Barbă-Cot” jelképezi, egy népi karaktert, egy nagyon kicsi öregembert, aki egyben szerelmüket is védi. A dal egy népi mesébe repít bennünket, ahol a természet és a varázslat szent és kozmikus együttállást hoz létre, ez a szerelem tiszta és soha véget nem érő. Összességében Parfeni dalszövege élénk képet fest a szerelem természeti szépségéről és tartós erejéről. A dal hangsúlyozza a nap és a hold jelentőségét abban, hogy e pár szerelmének ragyogása örökre életben maradjon.

Pasha Parfeni az első elődöntő második felében lép fel 2023. május 9.-én Liverpoolban.

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top