ESC Hungary

Napi Eurovízió 2023

Napi Eurovízió 2023: Svájc

Svájc az Eurovíziós Dalfesztivál egyik alapító országa, sőt a legelső dalversenynek a svájci Lugano városa adott otthont. Legjobb helyezésük az első hely, amit eddig két alkalommal sikerült elérniük. Egyik nyertesük egy igazán legendás énekesnő, akit ma már a világ egyik legjobb énekesnőjének tartanak és dalain generációk nőttek fel. Celine Dion 1988-ban nyerte meg Svájcnak az Eurovíziót. Érdekesség, hogy az Alpok szívében fekvő ország 1956 óta csupán négy alkalommal nem vett részt a versenyen. A 62 indulásukból 51 alkalommal kvalifikálták magukat a döntőbe. Idei képviselőjüket belsőleg választották ki, aki az elképesztő orgánummal megáldott Remo Forrer és a Watergun.

Remo egy fiatal tehetség. 2020 áprilisában győzedelmeskedett a svájci The Voice tehetségkutató műsorban. Dala a Watergun egy háborúellenes dal, de szerencsére a jó értelemben. Már amennyire lehet ezt jónak nevezni… A Watergun egy nagyon minőségi dal. A hangszerelését, a dalszövegét, Remo hangját tekintve minden a helyén van a dalban. Visszatérve a háborúellenesség megjelenésére: Számomra egy teljesen hiteles és szerencsére nem egy politikai tartalmú dal. Egy srác, aki nem akar katona lenni (teljesen érthető okokból). Dalszövegét tekintve elképesztően mély tartalmakkal bír.

„Nem akarok katona lenni
Nem akarok valódi vérrel játszani
Nem tud elfordulni és elfutni
Ez nem vízipisztoly”

A litván dal mellett ezt a dalt tartom az egyik legmélyebbnek az idei mezőnyben. A szövegét nagyon sok embernek nagyon szívesen megmutatnám, hogy valaki miért nem akar katona lenni sem most, sem a jövőben. Külön örülök, hogy a háborún kívül semmilyen más politikai vonzata nincsen a dalnak. A háború óta pedig számítani lehetett rá, hogy megfog jelenni a versenyen a háború, mint téma. Nem is meglepő, hiszen a zeneipar nagyon gyorsan képes reagálni a világ eseményeire. Remot hallottuk már élőben nem is egy helyen, így attól nem félek, hogy az élő ne menne neki, mert abszolút képes hozni a stúdió minőséget. Inkább attól tartok, hogy hogyan fogják színpadra vinni és Európa mennyire fogja értékelni a dalt. Az én toplistámban volt már az első helyen is, de jelenleg a 15. és a 10. hely között ingadozik. Reménykedek benne, hogy a versenyen sem lesz alulértékelt!

Sok sikert Remo!

https://www.youtube.com/watch?v=_8-Sbc_GZMc

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top