ESC Hungary

Napi Eurovízió 2021

Napi Eurovízió 2021: Lettország

Lettország 2000-ben debütált az Eurovíziós Dalfesztiválon, a balti nemzetek közül utoljára csatlakozott, és 2002-ben egyszer nyerte meg a versenyt. Viszont az utóbbi években nem a legjobb eredményeket érték el, sajnos a 20 fellépésből Lettország ezen alkalmak felén nem tudott kvalifikálni a döntőbe, de szerintem ez idén máshogy lesz.

Samanta számára valóra vált álom az, hogy részt vegyen az Eurovíziós Dalfesztiválon. Nem kevesebb, mint hat alkalommal vett részt a lett Supernova nemzeti válogatón, kétszer is második lett (2012-ben és 2013-ban). Ezen kívül még 2015-ben és 2017-ben két alkalommal is megpróbálta képviselni második otthonát, Litvániát. 2020-ban Samanta végül a Still Breathing című dallal diadalmaskodott Lettország válogató műsorában, és elnyerte a lehetőséget, hogy képviselje nemzetét az Eurovíziós Dalfesztiválon. Figyelembe véve a korábbi próbálkozások számát, a lett küldöttség feltétel nélkül visszahívta a tavalyi májusi verseny lemondása után.

Samanta Tina 31 éves lett énekes és zeneszerző. A lettországi Tukumsban született, zenei karrierjét azzal kezdte, hogy 2010-ben megnyerte az lett O’Kartes akadēmija című zenei show-t, amely lehetővé tette számára, hogy a londoni Tech Music School-ban tanuljon. 2011-ben indult a moldovai Golden Voices énekversenyen, és megnyerte a Moldovai Kupát.

Samanta és csapata 11 potenciális indulót írt a nyári dalszerző táborában, amik közül a The Moon Is Rising című dalt választották, a dalt Oscar Wuhan írta. A „The Moon Is Rising” („A Hold emelkedik”) egy uptempo dal, amelynek szövege a nők szerepének erősítéséről szól, hasonlóan a 2020-as Eurovíziós „Still Breathing” indulóhoz.

A dalról Samanta a következőket nyilatkozta:

“Ez a dal hatalmas és csodálatra méltó nőkről szól, mindannyiunkról. Arra bíztatom a nőket, hogy ne féljenek önmagunktól és attól, hogy különbek legyenek.”

„Dalom arra ösztönzi a nőket, akik különböznek a társadalmunkban, hogy használják a két gyönyörű kezüket, készítsenek maguknak koronát, és fogadják el önmagukat – mert az, hogy más vagy nem jelenti azt, hogy rosszabb vagy a többieknél.”

„Úgy gondolom, hogy a magadhoz való hozzáállásod megváltoztatja az emberek bánásmódját, de ez nem elég, és ezért a dalom legfontosabb sora: ha van valami mondanivalód, mondd a szemembe. Fogadjuk el és szeressük magunkat, legyünk büszkék arra, amit Isten adott nekünk, fogadjuk el nézeteltéréseinket és álljunk ki az egyenlőség mellett! “

Önszeretetének és elfogadásának üzenete az LMBT közösség tagjaira is kiterjed. Ez az egyik oka annak, hogy két nőt láthatunk csókolózni a videoklipben. A video debütálását követően néhány ultrakonzervatív lett petíciót indított, hogy Samanta ne indulhasson ezzel a dallal az Eurovízión, mert állításuk szerint ezzel a botrányos videóval aláássa a család intézményét.

“Nagyon megdöbbentem” – mondja Samanta. „Próbáltam az egyenlőségről beszélni. Nyitott voltam arra, hogy a nők hatalmáról beszéljek – hogy mindannyian egyenlőek vagyunk, és nem kell elrejtőznünk, hogy el kell kezdened szeretni önmagadat, és akkor ezt egyenesen az arcomba kapom, erre csak ez volt a reakcióm: Ó, tényleg? Tréfálsz velem?”

A társadalom ezen reakciója újabb bizonyíték arra, hogy Samanta dala és videoklipje jelenleg fontos aktuális és szükséges. Megmutatta, hogy ezek a sztereotípiák – mi helyes és mi nem helyes – még mindig élnek, és sajnos emiatt több generáció emberei még mindig nem beszélhetnek nyíltan és vállalhatják fel önmagukat.

(eurovision.tv, wiwibloggs.com, escextra.com)

Napi Eurovízió 2021: Lettország
Comments
To Top
%d bloggers like this: