ESC Hungary

Junior 2018

Napi Junior Eurovízió 2018: Albánia

November 25-én kerül megrendezésre a 16. Junior Eurovíziós Dalfesztivál. A tavalyi versenyt az orosz Polina Bogusevich nyerte „Wings” című dalával, de a felnőttek versenyétől eltérően itt nem a győztes ország rendez a következő évben, hanem pályázni kell a rendezés jogára, így az EBU döntése értelmében idén Fehéroroszország fővárosa ad otthon a fesztiválnak, 2010 után másodszor. A műsorvezetők Eugene Perlin (28), Zena (16) és Helena Meraai (15) lesznek. A 2018-as versenyre 20 ország jelentkezett, ami abszolút rekordnak számít. Wales és Kazahsztán debütál, Azerbajdzsán 4, Franciaország 13, Izrael pedig 1 év kihagyás után tér vissza, Ciprus az elmúlt évek sikertelen szereplése miatt azonban visszalépett.

21 nappal a verseny döntője előtt elkezdjük a Napi Junior Eurovízió sorozatunkat, melyben minden nap bemutatunk egy-egy előadót, dalszöveget elemzünk és véleményt formálunk a dalokról.

Sorozatunkat Albániával kezdjük, melynek ez lesz az 5. indulása. 2012-es debütálásuk nem is kezdődhetett volna rosszabbul, az első versenyen mindjárt az utolsó helyen végeztek. Az ezt követő két évben nem indultak, 2015-ben viszont az előkelő 5. helyet szerezték meg, majd két 13. hely következett. Idei képviselőjük a sokoldalú, 10 éves Efi Gjika, aki az éneklés mellett dalokat ír, zongorázik, színészkedik, ballettozik és fest. 6 éves volt, mikor először színpadra állt, játszott az „Alíz Csodaországban” és a „Frozen” című darabban is. Az elmúlt 3 évben kántálni tanult, az „Arkitektja” című dalával pedig szerepelt a shkodra-i nemzeti gyermek fesztiválon. A közeljövőben szeretné kiadni további 2, saját maga által komponált dalát. Efi nagy Imagine Dragons rajongó, valamint egyik legnagyobb vágya eljutni Disneylandbe.

Albánia 2018-as Junior Eurovíziós dalának címe „Barbie”, melynek zenéjét Efi, szövegét pedig édesanyja, Hristina írta. A dalszöveget a 36 éves édesanya és kislánya közötti erős kapcsolat ihlette. Hristina mindig, mindenben támogatja gyermekét és mindent megtesz azért, hogy Efi semmilyen lehetőséget ne szalasszon el az álmai elérése érdekében, megadva neki azt az életet, amit az ő szülei nem tudtak számára biztosítani. A „Barbie” az erős, szabad akaratú gyermekekről szól, akiknek mindenről megvan a saját véleménye. Efi is egy ilyen erős személyiségnek tartja magát, aki saját maga hozza meg a döntéseit, de nem egy makacs teremtés, így néha a szülei véleményét is kikéri. Albánia idei versenydala azokhoz a szülőkhöz szól, akik tárgyként, illetve néma Barbie babaként kezelik a gyermekeiket. Efi szerint minden szülőnek engednie kellene a gyermekeket kibontakozni, hogy azok azzal foglalkozhassanak, amivel szeretnének és ne a szüleik akarata szerint éljenek.

Személyes vélemény: Az elmúlt két év után végre egy jó kis pörgős dalt kapunk Albániától, ami miatt azt hiszem senki sem bánkódik. Követtem a nemzeti válogatójukat, ami tele volt rosszabbnál rosszabb dalokkal és mivel azt írták, hogy a zsűri fogja meghozni a végső döntést, már előre féltem a végeredmény miatt, de pozitívan kellett csalódnom. A „Barbie” a tavalyi győztes JESC dalhoz hasonlóan nem egy egyszerű témát dolgoz fel, de amíg a „Wings” nagyon komoly módon lett előadva, addig az albán dal abszolút gyermekbarát, sok tánccal, mosollyal, jókedvvel (ahogy az a hivatalos videóban is látszik). Úgy gondolom, hogy ez a dal sokak kedvence lehet, ezért 2015 után akár megint összejöhet Albániának egy Top10. Pontszám: 10/10.

https://www.youtube.com/watch?v=SNbliBr97Dk

(junioreurovision.tv)

 

About Author

Comments
ESC Hungary

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát!
Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

Lépj velünk kapcsolatba!

info[kukac]eschungary[pont]hu

A hobbi költségein kezd túlmutatni az ESC Hungary üzemeltetése, ezért kérünk téged, hogy az Eurovíziós szezon alatti zavartalan működés érdekében támogass minket!

Bővebben itt!

2005 óta kutatjuk az Eurovízió titkát! Az Eurovíziós Dalfesztivál hírei és a magyarországi rajongók fóruma. (c) ESC Hungary 2005-2024

To Top